Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (1 246)

novoten 

všechny recenze uživatele

Legendární To je v knižní podobě ságou ság, obšírným vyrovnáním se s dětstvím, křivdami, šikanou a obecně dospíváním. Navíc má v sobě snad všechny žánry, tudíž je pro filmaře tuze lákavé a stejně tak tuze náchylné k tomu si na jeho adaptaci rozbít ústa. Právě dětská část totiž v součtu zabírá tak dvě třetiny příběhu, je vyprávěna pomocí vzpomínek, zkoumání historie, vlastních tužeb a představ a občas i vizí, tedy řečí poněkud nefilmovou. Film ale přesto jako zázrakem ona témata buď naťukne nebo dokonce adekvátně rozvede, a i když se primárně soustředí na nejlákavější středobod dění, samotného Pennywise, šlape všechno jak švýcarské hodinky, až jsem nechtěl věřit, že už se celé pátrání chýlí ke konci. Bohužel se při něm nedostanou pořádně ke slovu všichni členové Klubu smolařů, zejména Mike je jen do počtu a Richie je částečně degradován na pubertální pako (byť i v téhle poloze ho Finn Wolfhard obdařuje nemalou sympatičností). Oproti tomu Jaeden Lieberher jako kdyby "mému" knižnímu Billovi z oka vypadl a dokážu uvěřit, že právě za ním bych se v dětství dokázal vydat kamkoli, třeba i do kanálů, i když bych nedokázal vysvětlit, proč přesně to dělám. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodný film, alebo skôr televízna miniséria ma síce celkom bavila, ale vylepšiť sa dala prakticky po všetkých stránkach, preto som sa na túto novú verziu tešil a o to viac, keď sa stala komerčne najúspešnejším hororom roku a takmer aj vôbec a síce mu slušnú úroveň predsa len uprieť nemôžem, ale všeobecné nadšenie určite nezdieľam. Najväčší klad v porovnaní s pôvodnou verziou, teda okrem technickej stránky, ktorá je úplne niekde inde vidím určite v tom, že sa scenár venuje len deťom, teda neskáče neustále medzi rokmi, kedy mi kvôli tomu bolo jasné, kto určite prežije, takto to aspoň pôsobí kompaktnejšie, ale inak mi to neprišlo prakticky ničím výnimočné. Dejovo mi to celkom vyhovovalo, ale nedokázalo si ma to úplne získať, samotnému klaunovi sa nevenuje zase tak moc, čo by nemusel byť problém, ale ani tá atmosféra osemdesiatych rokov a detského priateľstva ma vôbec nestrhla. No film dosť utrpel aj tým, že len nedávno skončila tématicky relatívne podobná séria Stranger thing, o ktorej kvalitách môže ale tento film len snívať, tam som si tie detské priateľstvá skutočne užíval, ešte viac, ako riešenie samotnej záhady. Takže tento film si len splnil potrebný štandard a tým to končí, nič výnimočné sa nekoná. Ale za mojimi očakávaniami zaostáva aj samotný klaun. Zahraný je veľmi dobre a aj celkom vtipne, čo je ale rozporuplná vlastnosť, keďže kvôli tomu ma síce jeho výstupy bavili, ale nevyvoláva moc rešpektu. No horšie je, že som vôbec nevedel, ako ho mám brať, potreboval by svoje pravidlá, ktorých by sa držal, prišiel mi ako podivná kombinácia Freddyho Kruegera, ľubovoľného démona z ducharín, legendy o prastarom zle a neviem, čoho ešte, ale spolu to aj tak nefunguje. Preto sú podivné aj hororové scény, vizuálne sú atraktívne a klaun v nich vyzerá dobre, ale inak ma zase tak moc nebavili. Jedine úvod s chlapcom dopadol veľmi dobre, toto je jediná napínavá sekvencia z filmu a dokonca aj celkom krutá. Ten zvyšok si už len splní ten priemerný štandard. Obsadenie tiež mohlo byť aj lepšie, Bill Skarsgård zahral klauna veľmi dobre, ale detské zloženie mohlo byť aj lepšie, za niečo stoja možno dvaja, zvyšok ma absolútne nezaujímal. A čo sa réžie týka, vizuálna stránka je prvotriedna, vidno, že sa jedná o skutočne áčkový horor, ale atmosféra je veľmi slabá a napätie funguje len v tom úvode. Takže nebolo to zlé, má to svoje klady a pokračovanie si určite pozriem, potenciál to stále má, ale jednoducho som čakal viac. 62% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dětská dobrodružství s nádechem osmdesátých let započal před pár lety Super 8, ale na plno to rozjel až seriál Stranger Things v roce 2016. Rok pak trvalo, než to po komerční stránce vzorově využili i u filmu To. Ten toho využil opravdu se vší parádou, protože, co jsem četl, tak se z něj stane asi komerčně nejúspěšnější americký horor vůbec. A přitom bych osobně ani neřekl, že se jedná o horor. Dobře, začátek je trošku drsňačina, ale zbytek je úplně klasický dětský letní dobrodružství, kde si s castingem poradili úplně dokonale do posledního detailu. Popravdě mi ta parta až moc připomínala partu v Stranger Things. Jedna holka s klučičím střihem, jeden intoš, jeden ukecanej, jeden černej a tak dále. Na druhou stranu mi ale vůbec nevadí, že tvůrci tuto fungující myšlenku využili a představili právě v To. Naopak. Trošku mi ale po pravdě vadilo, že řada lekaček tu byla až moc umělých a na oko. Po shlédnutí jsem ale usoudil, že jsem vlastně nekoukal na horor, jako spíš na dětské dobrodružství a jako takové jsem si to užil opravdu perfektně. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jako mysteriózní thriller dobrý, ale hororem bych to opravdu nenazývala... Říká mimochodem někdo, kdo na podobné filmy nekouká, protože je srab. A já se obvykle nerada bojím. Obrovský hype okolo filmu mne ale neponechal chladnou a tak jsem tomu dala šanci. Je to vlastně zvláštní, protože mne klauni opravdu děsí, ale tady jsem se nebála ani jednou! Nicméně mne zaujal příběh a dětští herci. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že to starší televizní zpracování bylo knížce přece jen o něco věrnější. Ale doba se holt mění a dneska by pár stříbrných kuliček neplatilo už ani na strašáky z kanálů. Asi i proto původního vlkodlaka s mumií vystřídal podobně hnusnej houmlesák a hlavně klaun, co se z celkem zábavný figurky změnil na klasickýho bubáka. To za mě asi jediná výhrada, protože jinak nová verze Toho je o něco zábavnější, krvavější a (zatim) komplexnější než jeho předchůdce. Uvidíme, jak se tvůrci poperou s obsazením v následujícim sequelu, poněvadž tady se s dětskýma hrdinama trefili naprosto přesně. (90%) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Šikanér Belch (Jake Sim) má na sobě trička známých metalových skupin Anthrax a Metallica. (Dave24)
  • Režisér Andy Muschietti napísal Stephenovi Kingovi správu, v ktorej ho žiadal o odpustenie za všetky zmeny, ktoré neboli v predlohe. King mu odpísal, že sú všetky zmeny schválené a že sa mu páčia. (Marceloo)
  • Dva týdny předtím, než začalo natáčení, se museli herci poznat, aby přátelství jejich postav ve filmu působilo reálně. Společně chodili na jídlo, jezdili na kolech a hráli různé hry. Představitel Billa Jaeden Martell řekl, že se sobě dívali tři minuty v kuse do očí. „Byli jsme jedna velká rodina,“ dodal Martell. (ČSFD)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama