Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asteroid City by bylo zcela nezajímavým flekem na mapě, kdyby na něj před lety nedopadl meteorit, který tu vyhloubil dolík. Poblíž vzniklo svérázné městečko, které hostí pravidelná setkání výjimečných mladých lidí a jejich rodičů, kteří tu mají poměřit síly, pobavit se a ujistit se, že na tu genialitu nejsou sami. Vytržení ze všední reality zejména ocení relativně čerstvý vdovec se čtyřmi mimořádnými dětmi a tchánem, jenž mu dosud nepřišel na chuť. Podobně je na tom i filmová hvězda Midge Campbellová, jejíž geniální dcera má víc sebevědomí než ona. I další účastníci jsou svým způsobem velmi unikátní a do pouště dorazili s nadšením a touhou po dobrodružství. Už takováto sešlost by stačila k tomu, aby si Asteroid City zasloužilo zvýšenou pozornost. Na přední stránky všech světových periodik se městečko dostane díky „blízkému setkání třetího druhu“, k němuž dojde během akce. A než se zjistí, co se tu to vlastně stalo, musí tu všichni zůstat a chtě nechtě navazovat vztahy nejrůznější povahy. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

griff 

všechny recenze uživatele

Taky si s každým dalším filmem Wese Andersona kladete otázku: „Bude to tenhle film, kdy si řeknu, že už je to nuda? Že je to ohrané? Že už se nic nového nedovím a nemá význam ho sledovat?“ Dobrá zpráva! U tohohle filmu si to neřeknete. V Asteroid City je opět hromada toho, na co jste zvyklí a co od Wese Andersona čekáte: propracovaný vizuál se spoustou dokonalých drobností, na kterých pookřeje vaše oko i srdce, luxusní herecké obsazení, i v těch nejmenších rolích (Jeff Goldblum) a ty role napsané tak, že postavy mají co hrát a ukázat svůj potenciál, dokonalé dialogy až na pomezí dada, příběh, který to krásně rámuje a nad to všechno ještě vrstva navíc. Tak jako Anderson v minulosti podrobil důkladnému průzkumu žánr dokumentu (Life Aquatic with Steve Zissou, nebo reportáže (The French Dispatch), pustil se nyní do rozboru divadelní hry. Od jejího vzniku, až po uvedení na prkna, která znamenají svět. Svět fikce je tedy doplněný „opravdovým světem“, ve kterém vzniká a je to velice povedená kombinace. Obsazení herci mají dvojnásobnou možnost ukázat, co v nich je, a jak může být herectví absurdní. Klasické Andersonovi herce vůbec nebudu jmenovat, ale víc a víc se mi líbí Scarlett Johansson. Skvěle hrály i všechny dětské role, což se často nestává. Příběh je sice o smrti, ale smála jsem se přesto od začátku do konce. A nebyla jsem sama. Není divu, když ve chvíli, kdy si myslíte, že absurdnější už to být nemůže, se ozve: „Já nejsem v téhle scéně?“ Kupujte lístky, jděte do kina, užijte si to. Doporučuju všem. 👍 ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem již podle odezvy nečekala žádné zázraky. Wes je můj oblíbenec, ale musím říci, že tento film opravdu nepatří mezi ty jeho nejlepší. Bohužel forma zvítězila nad obsahem až moc a ani herecké hvězdy to nezachránily. Divadelní pojetí bylo opravdu hodně silné. Různé vtípky byly zavaleny velkou spoustou slov...U mne tedy lepší průměr. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Wesi Andersonovi nemohu upřít originalitu, díky níž (nebo pro kterou) nikdy netuším, jestli se mi bude jeho nový snímek líbit. Viděl jsem od něj záležitosti, které považuji za skvělé, viděl jsem jeho filmy, které se u mě tak tak doplazily k mírnému nadprůměru, došlo ale i na děsivou, táhlou nudu. Asteroid City se u mě zařadil ke druhé skupině, protože ve mně vyvolal protichůdné pocity. Z části jsem se u snímku moc dobře bavil, na druhou stranu jsem ale narazil i na nudnější pasáže a přerušování děje černobílými pasážemi s vypravěčem mě opravdu nenadchlo. I tento film hrál už tradičně barvami, herecké obsazení bylo opravdu kvalitní (také již tradičně), jenže příběh u mě silně pokulhával. Celek na mě působil jaksi mdle, asi jako příliš slabý čaj, takže jsem v sobě nedokázal najít dostatečné nadšení pro věc, které se u mě dostavilo při sledování Hotelu, Lišáka, nebo Ostrova. Naštěstí se mě ale Wes Anderson nesnažil unudit jako v případech  Života pod vodou a Rail-movie. No, snad se příště potkáme za lepších okolností. / Poučení: Chystáš-li se na výpravu do pouště, počítej s vedrem. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Lepšie než Až vyjde měsíc (2012). A tým vymenovanie pozitív končí. Viete ako Asteroid City pôsobí? Ako keby Wes Anderson zomrel a na počesť jeho pamiatky sa zišli "jeho" herci, a spolu s jeho dlhoročným asistentom natočili film. Vyzerá to ako WD, hrajú tam herci ako u WD, ale neodohráva sa nič pútavé, zbesilo kreatívne a postavy nemajú čím zaujať. Dajte si Grandhotel Budapešť a Fantastický pan Lišák. Tým Vaša púť po WDlande môže začať a aj hneď skončiť. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Áno, Wes má proste svoj štýl, ale mám pocit, že mnoho ľudí sa toho už presýtilo - a ja tiež. Asteroid City je tým najslabším filmom, čo som od neho videl. Námetovo to nie je na zahodenie, ale čo sa týka scenára a dejovej línie, to bolo dosť nezáživné. Sem tam nejaký fajn dialóg, ktorý to aspoň trochu oživil, ale ako celok ma to proste nechytilo a ani nebavilo. A pritom herecké obsadenie bolo áčkové! Len čo z toho, keď je scenár biedny? 1 hviezda za námet + pár dobrých dialógov. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Jason Schwartzman pre svoju postavu hľadal správny hlas a pri pátraní počúval nahrávky rôznych osobností, kde narazil na hlas Stanleyho Kubricka. Nakoniec aj jeho vzhľad, najmä jeho brada, je inšpirovaná práve slávnym režisérom. (Arsenal83)
  • V jednom okamihu rádio mimo obrazovky prehrá pieseň Slima Whitmana „Indian Love Call“, pieseň, ktorá zabila všetkých mimozemských útočníkov v Mars útočí! (1996). (Arsenal83)

Související novinky

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

13.01.2024

Ačkoliv zatím poslední celovečerní snímek Wese Andersona, komedie Asteroid City z loňského roku, patří k o něco rozporuplněji přijatým dílům tohoto svébytného režiséra, oblíbený hollywoodský tvůrce s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (více)

Reklama

Reklama