Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (101)

plakát

Malý princ (2015) 

Vynikající první polovina, která perfektně vyvažuje klasický příběh s dobou 21. století a moderní animace s velmi vkusným zpracováním pohádky o Malém princi. Do obou těchto rovin přenáší cit a křehkost tolik obdivovanou na předloze. A to (samozřejmě) i zásluhou perfektní hudby Hanse Zimmera. Polovina druhá už tak skvělá není. Je trochu vynucená, protože předloha není klasickou pohádkou boje dobra a zla. I přestože tam asi musí být, alespoň dětem obratně ukazuje, že charaktery z předlohy 72 let staré přebývají dodnes.

plakát

Přichází Satan! (1976) 

Ani po tolika letech film neztrácí na své údernosti. Dechberoucí ódy Satanovi, efektní a promyšlené rádoby náhodné smrti, symboličnost, se kterou se setkáváme dennodenně (např. smrt Ivana Jonáka po 666 dnech po propuštění z vězení), a děsivá historie natáčení filmu podněcují ke strachu.

plakát

Kuba 50. let: Ráj mafie (2012) (TV film) 

Definitivní tečka pro změnu názoru na Fidela Castra. Po přečtení jedné z jeho knih Dějiny mi dají za pravdu a zhlédnutí dvou dalších dokumentů se cítím přijatelně informovaný k tomu, abych Castra pokládal spíše za hrdinu než spíše za diktátora. Hlavním důvodem k projekci tohoto dokumentu je pak fakt, že je německý. Všechno ostatní už se od toho odvíjí - přímočarost, objektivnost, rozsáhlost.

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

Zdrcující a až děsivě reálný, avšak ne zbytečně brutální a odpuzující. Nemusí být. K navození atmosféry využívá totiž dokonalou hudbu, skvělý mix charakterů postav, vyváženou akci a preciznost.

plakát

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007) 

Naturalistický snímek pojatý přesně tak, jak od Tima Burtona očekáváte. Největší obavy jsem měl z muzikálového provedení, které se částečně ukázaly jako oprávněné. Nejvíce potom ze začátku, kde některé písničky postrádají štávu. O její doplnění se stará velmi pilně Sweeney Todd a nutno podotknout, že úspěšně. Ale! Zpívající Johny Depp je pouze ucházející a podstatně pokulhává za ostatními, a tak nějak nechápu, jak mohl být za tuto roli nominován na Oscara, když se po celou dobu filmu tváří úplně stejně!? Ehm, to se trochu vylučuje, ne? Ano! Přesně jako v pohádkovém, vyfantazírovaném Londýně, kde pod rouškou nevinně vyhlížejícího obchodu, probíha řež. A pod vší tou brutalitou je ukryté směšně prosté poselství, staré jako lidstvo samo. Láska! Vyvrcholením je pak naprosto absurdní zakončení!

plakát

Ďáblův advokát (1997) 

„A veliký Drak, ten dávný had, zvaný Ďábel a Satan, který sváděl celý svět, byl svržen na zem a s ním i jeho andělé.“ - Zjevení Janovo, Bible. Přesně tak! A vzal na sebe podobu Al Pacina. A dobrá rada před projekcí. „Zanechte vší naděje, kdo vstupujete.“ - Peklo, Božská komedie, Dante Alighieri.

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Pestrobarevný a místy skvěle kontrastující (bohatí x chudí) filmový remake, který je, pravda, místy až moc moderní. Ale baví. Hlavně zásluhou mysteriózní aury, která je tvořena okolo Gatsbyho po celou dobu filmu, a která Vás nutí si neustále klást otázky, být zvědavý. Poté pak famózní Maguire v roli vypravěče a především spisovatele za pomoci střihačských serepetiček společně s Luhrmannovým smyslem pro detail (zelené světlo, billboard) zapříčiní to, že film zhlédnete jedním dechem.

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 1. (2012) 

Je těžké natočit film, když už vlastně jeden existuje a stal se naprostou legendou. Obrázkový seriál Návrat temného rytíře je přelomové dílo nejen v životě Bruce Wayna, ale i celé komiksové scény. Naštěstí tady se povedlo převést skvělý komiks na dokonalý animovaný film. A to hlavně zásluhou oprav nedokonalostí v komiksu, kde jsou některé scény nedotažené a spoustu věcí se dozvídáme pouze prostřednictvím televize nebo si je sami musíme domýšlet. Jinak se vše přesně drží předlohy, což je obrovské plus, protože tohle není látka, kde by se režisér měl pokoušet o inovátorství.

plakát

Mlčení jehňátek (1991) 

Celý film je vlastně odrazem Hannibalovy povahy - precizní, důkladný, ukázněný, racionální a chladný. Díky tomu je každý jednotlivý záběr dokonalý. Škoda jen, že příběh nešokuje tolik, kolik by si film zasloužil.