Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný
  • Komedie

Oblíbené filmy (10)

Agent bez minulosti

Agent bez minulosti (2002)

Pořád jeden z nejlepších seriozních ačkních/undercover/špionských snímků ever. Píšu to v roce 2020, a doposud mi to nikdo a nic nepřekonalo.

Den cvoka

Den cvoka (2002)

Někdo donekonečna oslavuje české Pelíšky, já si za klasiku filmové satiry na středoevropské postkomunistické žití vybral tento sousedský snímek od polských kolegů. Původně jsem se na ten film nechtěl vůbec podívat a už dopředu jsem se na něj negativně naladil. A už během pár prvních úvodních scén jsem se začal regulérně řezat. Pro můj typ humoru to byla láska na první pohled (a naprosto nečekaná). První půlku filmu bych si mohl pouštět do nekonečna. Ta druhá občas přechází do poměrně nesatiristicky smutné noty, s občasným přesahem režisérovi lsd zkušenosti nebo experimentace (nejspíš?), ale i tak je velice důležité druhou půli vidět alespoň jednou a soucítit s oním mužským vyhořením ohledně propásnuté osudové a pravé ženy.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Během deseti vteřin započne akce, která se rozjede a zastaví pouze jednou. Takové malé pozastaveníčko, aby divák mohl chytit druhý dech. A poté spektakulární návrat do vřavy plné postapokalyptického nářezu, na který jsem jako jeden z mála filmů šel víckrát do kina (potřeboval jsem si tu nálož vychutnat ještě jednou na řádném plátně a s kvalitním soundem). Za mě hitparáda jak má být.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Kéž by se takovýchto filmů točilo více. Do dnešního dne naprosto nepřekonaná epická záležitost. Snažil jsem se zoufale zkouknout všechny podobné vojensko/akční filmy z rádoby moderních i nemoderních konfliktů, ale tomuto skvostu ani jeden z nich nesahal po kotníky whatsoever. Za mě je zde všechno jak má být, nemám výtku.

Upgrade

Upgrade (2018)

Poměrně čerstvý přístup k akčnímu sci-fi, v několika ohledech a nápadech dosti inovativní. Byl jsem velice příjemně překvapen. Celý film je trochu jako jako hlavní protagonista - zatímco on je taková levnější verze Toma Hardyho, film je tedy na poměry nevelko-rozpočtového snímku vskutku překvapivě nabušený thriller se zajímavou zápletkou. Víc takových.

Sicario: Nájemný vrah

Sicario: Nájemný vrah (2015)

Výborná syrová a napnutá akce bez obalu, jakých je na plátně prozatím pomálu, a vůbec bych se nezlobil kdyby takových přibývalo. Už od prvních momentů je jasné, že tento snímek nepojede v zajetých kolejích akčních blockbusterů, a naopak že nám předloží postupně gradující dávku reálně vypadajících přestřelek, vypočítavých taktik a pozvolný (ač jednoduchý ano) příběh. Ten samotný o sobě nevypadá, že měl být tím hlavním, co film nabízí, naopak, spíše aby si divák užil tu pozvolně zvedající se chladnou jízdu skrze něj. A to se dozajista povedlo. Hlavní protagonisté podávají velice solidní herecké výkony (a ač má Emily Blunt hrát ženu, co se o sebe již skrz práci tolik nestará, tak jí to stále sekne), a celkově jsem se celou dobu dobře bavil. Především palec nahoru za jednu z vrcholných scén, která se celá odehrává skoro celá v nočním vidění, víc takových! Tempo bylo akorát, celkově jsem filmu neměl nic moc co vytknout. Na druhou stranu, ač jsem samotný film měl ještě chvíli po zhlédnutí v hlavě, již zmíněná jednoduchost zápletky ve mě zanechala pocit, jakože bych rád okusil ještě o kousek více takovéto kvalitní filmařské práce, a skoro ve mě vyrostl malý osten zklamání, když mi došlo, že toto je vše co v danou dobu mám k dispozici.

Wind River

Wind River (2017)

Velice jednoduchá dějová linka, jež je však vyprávěna poměrně syrově a realisticky, mne zaujala a vtáhla do děje o dost lépe, než kdyby to byl klasický akční shit plný krimi klišé. Úžasná a plynulá gradace napětí a děje. Moc dobře jsem se bavil, závěr byl epický, rozhodně se vyplatí si na něj počkat.

Slunovrat

Slunovrat (2019)

Takhle si představuju netradiční film. Není to přeplácaná artová pejlovina, je to barevné a krásné tak akorát. A přitom ze všeho toho sluníčka a přírody dokáže běhat mráz po zádech. Už jen po shlédnutí úvodní scény mi došlo, že laťka napětí a nesraní se s dějem bude vysoko. A zbytek filmu je divák provázen za ručičku s poměrně nevěřícným výrazem, přesně tak, jako kdyby opravdu byl také návštěvník oné neznámé komunity. Určité momenty rozvíjí zajímavé pochody myšlenek (kde je hranice toho co je divné, v rámci odlišných kultur?). Samozřejmě gradace jede na plné pecky a vyvrcholení filmu již není nevěřícné zírání s otevřenou pusou ale regulerní WTF moment. I tak vzhledem ke skvěle vybraným postavám, mé neschopnosti předvídat příběh a poměrně čerstvému závanu v rámci hororové scény jsem odcházel s kina naprosto spokojen. Plus Florence Pugh to v roli přirozeně sekne.

Gentlemani

Gentlemani (2019)

Konečně. Konečně něco podobného na způsob Snatch. Tenhle žánr mi neuvěřitelně chyběl. Je to chytré, má to nadsázku, je to místy i vtipné, a přece jen to má skvělý spád a pořád si to dokáže udržet vážnou tvář tam kde má. Herci skvěle vybraní, i přes všechny ty snůšky keců a hlášek jsem se vůbec nepřistihl myšlenkama jinde, na nudu zde nebylo místo. Parádní skvost.