Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (242)

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Upřímně věřím, pokud by tento film rozdělili do dvou, zpomalili trochu (takže by se tvůrci neztráceli ve vyprávění) a hlavně se především zaměřili na postavy, dějovou linku a také uvěřitelnost záporáků a jejich motivů, pak, jedině pak, by to mohl být dorbrý film (myšleno filmy) PRO - Jeremy Irons, Třetí složka ze čtyř tajných souborů. PROTI - následuje: Asi takhle, pokud vám nezáleží na ději, návaznosti, nebo charakterech a jejich vývoji a dáváte spíše přednost masivním explozím, super destrukcím v ohňostrojích lejzrů a samozřejmě nějaké té epické anihilaci (kterou jste fakt zaručeně ještě jinde neviděli), pak si tenhle film zamilujete. Kdyby mi bylo dvanáct, asi bych to považoval za kůl film, ale... není. Rozumějte prosím, před začátkem filmu se objevil režisér a požádal nás neprozrazovat žádné detaily z jeho nového drahocenného díla. To mě mate - normálně bych samozřejmě vyhověl, ale netuším proč, když drtivou většinu detailů už znáte z mnoha předchozích starších děl, např.: The Dark Knight Returns Part II. (2013), Batman and Superman (1998) nebo (dokonce) Superman: Red Son (2009). Pokud jde o komiksy, raději ani nezmíním. Ale pozor, nemyslím tím jen nápady, myslím tím třeba i přesně zopakované hlášky!! Problém dnešních filmů je, že tvůrci netuší s jistotou, zda bude pokračování, či dostatečná pozornost - takže jednoduše, narvou tam co se do toho vejde a nejlépe vše najednou. Za mě 50-75% (25% je povinných, jakožto pro fanouška Batmana) P.S.: Hudba jednu ku jedné - Byly momenty, kdy seděla jak zadek na druhým zadku a momenty, kdy stála opravdu jen za produkt zadku, jako z nějakého béčkového akčňáku z osmdesátek - speciálně při vyvrcholení filmu.

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Velmi zdařilý projekt oživení významné minulosti. Převážně zvukové oživění a kolorování je hned na několik hvězdiček. Kenji Kawai pak svou hudbou korunuje celé dílo. Leč pět hvězdiček udělit nelze ani za něj. Důvody jsou dva, 1) Je velmi ptrné kdo je autorem dokumentu. Francouzi nedokázali odolat subjektivitě a prostor který dostali značně převládá, vezmeme-li v úvahu, kolik veledůležitých okamžiků celého válečného konfliktu, se zde muselo odbýt jen ve dvou-třech větách. Např. narukování Fr. osobností jako Fernandel je hezké, ale působí, jako by v ostatních zemích slavné osobnosti zůstaly sedět na zadku. 2) Nejen z důvodu mého vlastního původu, ale v rámci objektivity (když už se v dokumentu zmiňoval i odboj v Jugosávii) absence jakékoli významné události týkající se tehdejší ekonomické velmoci Československa je skličující. A přitom je z čeho vybírat - Atentát na Heydricha, Předání nejmodernější obranné sítě bunkrů nepříteli. Lidice! Když už i v Americe se po naší zlikvidované obci začali pojmenovávat děti. Atd, atd.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Revidovaný komentář: Kdyby to byl jakýkoli jiný film, a Star Wars epizody I až VI neexistovaly, dám pět hvězdiček za úžasný film plný nápadů a všeho co si jen milovník Sci-Fi může přát... ale ony to naneštěstí Star Wars jsou a epizody I až VI existují a brečí jak mizerně je vykradli. Za zprznění a špatně pojatou předělávku Epizody IV, dávám jen jednu, a to za audiovizuální stránku celého fiaska. Původní komentář: Jak vyjádřit pocity skalního fanouška Star Wars, kterému ukradli Vánoce? Audiovizuální stránka sice na lepší úrovni, oukej, to berem. Ale teď příběh... Za pomocí uměle našroubovaných problému na pahýl několika dekád, kdy jsme naše hrdiny nemohli sledovat, se dostáváme do nemastného guláše z včerejších zbytků. Ingredience? - Tajnou zprávu schováme v droidovi (E IV) - Vyděděnce z pouštní planety necháme objevovat Sílu (E IV) - Falcona necháme pronásledovat v průletu kaňonem TIE stíhačkami (E V) - Vyrobíme Hvezdu Smrti, která je ještě mnohem větší než původní Hvězda Smrti (E VI) - Han Solo pro jistotu zase podělá nějakou to dodávku, takže po něm půjdou gangsteři (E VI) - Záporákovi dáme "cool" děsivou masku a černý plášť (E IV) - Necháme záporáka mluvit s nadřízeným skrz hologram, abychom poznali ještě většího záporáka (E V) - Záporák je vlastně rozpolcený antihrdina (E VI) - Super Hvězda Smrti umí rozmetat celé planety (E IV) - Zjistíme, že původ záporáka si bere za vinu jeho původní učitel (E III) - A onen žák zničil vše co do té doby z Jediů zbývalo (EIII) - Neznámý skřítkoid začne rozdávat bodré rady ohledně Síly (E V) - Při útoku na Super Hvězdu Smrti se proletíme úzkým koridorem naplněným laserovými kanony (E IV) - a C3PO je jako vždy, absolutně k ničemu (E I - VI) Nemám nic proti dobře vsazeným odkazům... ale recyklace? Ne, děkuji.

plakát

Mimoni (2015) 

Velmi dobře rozjetý sled honiček, průšvihů a vtipů se náhle zaseká na zcela bezmyšlenkovitém nápadu s Excaliburem a korunovací. Od té chvíle se dospělý divák musí zákonitě nudit. Navíc absence nějakého cíle či motivace ať už hlavních hrdinů nebo záporáků od té chvíle také upadá na mělčinu. Plus když už se celou dobu jedna určitá postava neobjevila, měli si ji autoři ponechat až na příští film. Takto byl její nástup značně křečovitě našroubovaný.

plakát

Vikingové (2013) (seriál) 

Pro i proti. Například historická věrohodnost chování některých postav, ztvárnění některých situací a dokonce třeba i jen vyjadřování postav, je zoufale chabá a takřka nulová. Ale to je vše zřejmě obětováno na oltář líbivosti západnímu publiku bez špetky inteligence. Naproti tomu filmařská práce jako střih a kamera jsou docela povedené a samotná snaha udržet diváka lapeného v touze "vědět jak to bylo dál" je pozoruhodná. Ač se mi mnohé na seriálu příčí, musím mu nechat že mě přiměl dodívat se.

plakát

Prvních 100 (2014) (seriál) 

Až na pár prvních dílů, kde bych autorům scénáře nakopal za svazování postav do stavu neschopnosti logického uvažování a argumentace, je to svěží dílko. Občas na mě zavanula očividná inspirace například herní sérií Fallout, ale to ničemu neškodí, naopak dodává to pocit větší pravděpodobnosti autory danné skutečnosti. Celkově krásná kombinace Sci-fi a Post-Apo, nápadité rozvinutí více dějových linek a také jednotlivých, velmi odlišných prostředí. Plus opravdu málokdy viděný proměnlivý rozvoj jednotlivých postav, od dobrých k špatným a naopak.

plakát

Star Wars Povstalci (2014) (seriál) 

Strašlivý pocit uvědomění si, že Star Wars: Clone Wars nebyl nejhorší Star Wars počin všeh dob. Jako správný šťoural, neodpustím si - jedna za všechny: k útěku v poslední epizodě první série - TIE stíhačky nemají podporu života, takže...... konec utíkání a game over. No, když něco dělám (sakra hlavně když už můžu mít tu čest dělat na Star Wars) tak to dělám pořádně, ne? Tvůrci seriálu patrně ten pocit nemají.

plakát

Star Trek IV: Cesta domů (1986) 

Nikde v celém vesmíru asi nenajdete tolik smějících se Vulkánců pohromadě! (to těm komparzistům nikdo neřekl že Vulkánci potlačují emoce?) A Poprvé od pilotního filmu Star Trek Klec, můžeme opět vidět pana Spocka se širokým úsměvem, kterak sdílí radost a nadšení svých lidských přátel... ale tak pane režisére ;-)

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 2. (2013) 

Trochu slabší než první část (ano, jsem ta vyjímka opačného názoru na srovnávání obou dílů) ale ke konci se to podařilo zachránit. Kromě trochu až (ano, opět vyjímka) přeplněného akčího začátku a nekonečných bitek s policajty, kdy mi jednička právě svou strřídmostí přišla zajímavější, se dostáváme k vytouženému bodu zlomu ve vztahu Batman/Joker a hlavně pak k vykreslení charakterů Batmana a Supermana - toho za čím stojí. Gordon asi nejvydařenější a velké plus za umocnění pocitu jak nostalgie, tak naděje do budoucna! A samozřejmě Christopher Drake opět čaruje!

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 1. (2012) 

Asi se neřadím mezi fňukálky, co od animovaného Batmana čekají především nekonečné akrobacie a honění dvou až tří chlápků, co s bejzbolkou okradli paní s nákupem. Naopak tento Batmanův animák považuji za dosud nejzdařilejší práci. Kromě nápadité předlohy o pohledu (o kterém jsem přemýšlel už od děcka) na stárnoucí svět našich oblíbených hrdinů, se tu ač v animované podobě dostáváme velice blízko kvalitě hraných filmů (ne, nemyslím Schumacherova Blablahmana) ale v záadě něco né příliš vzdáleného Noirovým art filmům. Nostalgie z některých setkání přímo teče a Arkham naplněný žbleptajcími Jokery a Denty je perfektní známkou Batmanových dávných časů slávy i odporu. Po shlédnutí animáků jako Záhada Batwoman a Mr. Freeze mám pocit že tohle je skutečně Batman. A dávám velké plus za absenci otravného Robina frajírka, nahrazeného něčím opravdu novým. Jinak Christopher Drake opravdu čaruje!