Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (1 368)

plakát

Čistá duše (2001) 

Životopisné filmy jsou u mě buď famózní a nebo strašně nudné. Čistá duše je famózní film. Mrzí mě, že jsem s ním tak dlouho otálel. Mám ho v seznamu už od střední školy. Možná mě tehdy odradila délka, ale když jsem film sledoval, tak mě vůbec nenapadlo, že je film dlouhý. Utíkal naprosto parádně a hlavně je délka opodstatněná vzhledem k tomu, co se na plátně děje. Já si synopsi nečetl a příběh Johna Nashe (Russell Crowe) jsme neznal. Tudíž jsme byl velmi překvapený jak se film ubíral. Naprosto krásný, dojemný příběh manželů, kteří se vyrovnávají s překážkami, které jim život nachystal. Ta chemie Jennifer a Russella byla naprosto vynikající. Když jsem později četl zajímavosti na ČSFD, tak ve skutečnosti to bylo v reálu přesně obráceně. Ovšem na čem film staví se mi neskutečně líbí. Russell Crowe dost možná předvádí svůj nejlepší herecký výkon, protože jeho profesor Nashe je zajímavost postavou a tak jak ho Russell hraje, tak to vytváří velmi autentický a uvěřitelný pocit. Za mě naprosto famózní a konec byl velmi dojemný. Přesně takhle si já představuji Oscarový film. To, co se oceňuje v posledních letech... škoda mluvit. Čistá duše je kvalitní a silný zážitek ze života. Díky filmu navíc dojemný a krásný. Připomněl mi Kód Enigmy (2014) s Benedictem Cumberbatchem. V lecčem jsou si snímky podobné. (80 %)

plakát

Prokletí (2005) 

Rozhodně to není nejlepší film, co Wes Craven udělal. Ale řekl bych, že ani nejhorší. Já si na Prokletí budu pamatovat, protože patří do série filmů, které jsem viděl s tátou v kině, kdy jsme si nemohli tehdy vybrat film. Horor to není, komedie taky ne. Spíš vcelku zábavný film obojího, přesně jak to Wes umí. Vtipné je, že tady najdete mnoho zajímavých herců, kteří se později uchytili. Třeba Judy Greer a nebo Jesse Eisenberg. Já si z roku 2005 a z kina pamatoval pouze finální scénu. Po dlouhých šestnácti letech se můj názor nikterak nezměnil. Ale to, že jsem si na něj vzpomněl po šestnácti letech něco vypovídá že... Každopádně záplatka je snadno předvídatelná, ale rád jsem se nechal ukolébat tím, že nevím jak to dopadne. Stále je to slušná jednohubka o Vlkodlacích v LA. A není to žádná romantika se skákáním po stromech a se třpytivou kůži. (55 %)

plakát

To Kapitola 2 (2019) 

"For 27 years, I dreamt of you. I craved you... I've missed you!" Na Chapter Two jsem se těšil jako malé dítě. Vždy už budu litovat, že jsem to nestihl v kině. Kapitola 2 se mi líbila hned z několika důvodů. Stále to má fantastickou atmosféru. Návrat do Derry je pro mě místy dokonce sám nostalgický jako pro postavy z filmu. Líbí se mi, že tvůrci zakomponovali opět minulost a dětské představitele postav. Délka je na horor opravdu pořádný macek. I jednička měla nezvykle dlouhou dobu, ale tohle jde ještě dál. Kromě Kinga si snad nevybavuji jakýkoli horor, co měl téměř tři hodiny. Přesto to atmosféru neztratí ani ke konci. Dokonce ba naopak, ta atmosféra graduje k velkému finále. Trošku mi zase chybí minulost Pennywise (Bill Skarsgård), která je zase trošku naťuknuta, ale osobně bych se rád dozvěděl víc o TO. Nejspíš mi nezbývá než si přečíst knihu. Každopádně další důvod jsou herci. Bill už navždy pro mě bude děsivé TO. Ostatně, to co dovede s očima je prostě neuvěřitelně creepy. Jessica Chastain a James McAvoy je tak trochu sázka na jistotu. Potěšil mě i Bill Hader a především James Ransone. Nejen, že jsou všichni kvalitní herci, ale oni skutečně mají i podobu v dětských představitelích z jedničky. Další důvody bych mohl jmenovat stále dokola. Perfektní vizuál, kdy mi vůbec nevadí cgi a odkazy na legendy filmařiny. Odkaz na Věc je řádně odporná. Na Osvícení to spíš pobavilo. Hudba je naprosto skvostná. Nepříjemná až mrazivá a neuvěřitelně se k filmu hodí. No a samotné strašení je pro mě velmi uvěřitelné. Ostatně celý nápad s nestvůrou, na kterou vlastně zapomenete je geniální. Vracení se do vzpomínek taktéž. Ale bojovat s odporným klaunem, který vás donutí pocítit největší strach je skutečně jedno z nejděsivějších témat, které jsem kdy ve filmu viděl. Krom toho je film velmi skutečně nechutný. A takových scén má na rozdávání. Hned jsem si vážně vybavil Carpenterovu Věc. Ta uměla děsit s podobným efektem. Každopádně má dvojka naštěstí blízko ke svému předchůdci a o ulehčení atmosféry taktéž není nouze. Hlášky tam jsou skvělé a já se i od srdce zasmál. Ano, mě se dvojka hodně líbila a splnila mi to, co jsme od ní chtěl. Asi budu mít opět chvíli neklidné spaní. (80 %)

plakát

Solomon Kane (2009) 

Van Helsing 2. Filmový Bloodborne. A další zkazky o filmu, co jsme našel. Věřte mi. Ne. Vizuál Bloodbornu, tak leda v prologu v Africe, ale pak se film obrací zcela jiným směrem. Van Helsing tomu možná sedí. Oni tu docela komentáře mých oblíbených uživatelů shrnují moje pocity, až na to, že jsem se u filmu nudil až usínal. Přesto jsem si od filmu odnesl několik poznámek. Marek Vašut se nacpe všude. Zvíkov je nádherný hrad. I v Česku se dá natočit kvalitní zahraniční vizuál. Neustále v Anglii prší. Démoni jsou skuteční. A ukřižování není tak hrozné... Dostanete se z kříže i sami. Ten film měl logických děr jako ementál a i když beru, že to je podle grafické novely... A co? Hellboy (2004) taky a byl o parník dál, co se týče příběhu a vyprávění. A vlastně i všeho ostatního. (Taky se natáčel v Česku, kdyby někdo nevěděl.) Já prostě čekal tříhvězdičkovou zábavu ve stylu Van Helsinga. A nemám ani to, příběh je krutě předvídatelný, hloupý a hlavně nebaví jak má. Nedokázal mě udržet skoro u obrazovky a to má slabě přes hodinu a půl. Tohle je pro mě slabota. Bohužel. (29 %)

plakát

Ježek Sonic (2020) 

Kdo na Sonicovi vyrůstal, tak musí cítit záchvat nostalgie. A to já rozhodně mám. Hodně jsem přál, aby Sonic uspěl, protože po vlažném přijetí Detektiva Pikachu (2019), jsem se obával, zda by mohly podobné laděné filmy vůbec vznikat. Navíc Sonic má potenciál na novou filmovou sérii a konec tomu taky perfektně nahrává. Ale nebudu komentář začínat od konce, i když to film dělá. Ten film je prostě neuvěřitelně roztomilý, vtipný a dle mně zaujme děti i dospělé. Respektivě bude bavit obě skupiny stejně. Hlas Sonica vybrali skvěle a jeho animace je perfektní. James Marsden jako jeho buddy ujde a trojici uzavírá Jim Carrey jako Doktor Robotnik. Carrey samozřejmě báječně přehrává a sem se to i hodí. Soundtrack má film kvalitní a dokonce používá nějaké osvědčené skladby. Takže já se bavil a bavil jsem se opravdu dobře. Kéž by bylo více takových herních filmů. Většina je zralá do béčkového odpadu. Sonic naštěstí ne. (85 %)

plakát

Mocný vládce Oz (2013) 

Vlastně parádní popcornová zábava pro děti i dospělé. Velmi dlouho jsem se rozhodoval, zda bych dal hvězdy 3 nebo 4. OZ je totiž kouzelné místo a Raimi ho po vzoru Burtona skvěle natočil. Vizuálně je to kouzlené, hudebně parádní a pokud vám nevadí modré plátno viz Alenka v Říši divů (2010), tak se budete královsky bavit. Ale pokud bych měl srovnat Burtonovu Alenku a Raimiho OZ, tak nakonec ten rozdíl musí být v hodnocení vidět. James Franco je naprosto vynikající a do toho mu pomáhají Mila Kunis a Rachel Weisz. K tomu film velmi dobře rekonstruuje staré známé scény. Já vlastně tleskám Raimimu, že se mu povedlo další skvělou pohádku přenést do moderní doby. Ovšem i když jsou herci vynikající, tak příběh je utahaný a nemá spád. Alespoň ne takový jako má Alenka. Ve výsledku jsou dvě hodiny skutečně moc a to je pro mě vcelku zásadní důvod, proč nakonec hodnotit o hvězdu méně. Ten stupínek, tam Alenka má, ale OZ ne. Přesto jsem si film užil a rozhodně velmi povedená adaptace. (73 %)

plakát

Snowboarďáci (2004) 

"Co to je? Jsem snad nějaký zk****ný MHD nebo co? Vidíte tady nějaký kreténský cvakačky na lístky?!" Nebudu lhát, Snowboarďáci jsou moje guilty pleasure. A docela si myslím, že se jedná o český nedoceněný film, vzhledem k tomu, co pravidelně se točí za filmy v české produkci. Tehdy jsem před sedmnácti lety šel na film do kina a pamatuji si, že jsem se dlouho takhle nezasmál. Super na filmu je to, že to funguje i po tolika letech. Pro mě je film kultovní, protože byl první, kde dvojice Mádl a Kotek figurovali. Navíc k tomu pomáhá hodně oblíbená Lucka Vondráčková. Gegy jsou vtipné dodnes a situační humor funguje skvěle. A ke všemu do toho hraje výborný soundtrack. Tahle komedie z hor prostě neomrzela a naopak velmi dobře zestárla. Scény s Langmajerem baví dodnes. No já vlastně nemám moc, co bych vytýkal. Tahle chemie funguje dodnes. (80 %)

plakát

Nejdelší jízda (2015) 

Láska vyžaduje oběti. Dlouho jsem přemýšlel jak se mi Nejdelší jízda vlastně líbila. Líbila, ale zároveň si myslím, že nevyniká naprosto ničím. Příběh je dojemný, hezký a kouzelný. Ale nebudu si lhát do kapsy, že tohle neumí vykouzlit dalších x filmů. Navíc od Sparkse se mi The Choice (2016) líbila mnohem víc. Tady Eastwood junior je snad sympatičtější než Robertson, a to píšu to jako chlap. Ona milující galerie a umění a on jako nejlepší (skoro) jezdec na býku. Z příběhu trošku vytrhává druhá dějová linka z minulosti, i když je vlastně nevyhnutelné aby se obě propojili na konci. Taky mi chybí trošku to morální poučená u postavy Luka, který jede do Vegas. Zkrátka jsem si to užil, ale je zde tolik lepších kandidátů na romantické drama, že příště šáhnu jinam. I když, co si budeme povídat, kdo by nechtěl mít ranč a být sexy kovboj? Alespoň na ty dvě hodiny. (70 %)

plakát

Rambo: Poslední krev (2019) 

"Who are you? - Your worst nightmare." Já jsem se na Poslední krev moc těšil. Jako fanoušek Johna J. Ramba ani nemohu jinak. Pokud máte roky rádi jednu filmovou postavu, tak se musíte těšit na pokračování. Prolog v dešti je naprosto parádní a když se posuneme dál do Arizony, kde má John ranč, tak si to užívám. Mám pocit, že se Rambo konečně dočkal svého klidu a míru. Ovšem scénáristé chtěli jinak a samozřejmě by to nebyl akční film sledoval Slye jak má na hlavě kovbojský klobouk a trénuje koně. I když mu to sluší a já mu to závidím. I tentokrát se jeho blízcí namočí do problémů a je jasné, že pokud v první třetině vidíme Johnovu dílnu a podzemní chodby, tak je vám jasné, jak film bude končit. John opět poháněný vztekem, zuřivostí, nenávistí a žalem se rozjíždí do Mexika za pomstou. Finále pak ve stylu "Sám doma" nebo "Saw" chcete-li. Když to skvěle fungovalo ve Skyfall (2012), tak ostatně proč ne tady. John je expert na partyzánskou válku a na domácí půdě mu to půjde lépe. Brutální půl hodinka naprosto vynahrazuje veškerou akci, kterou tento díl nemá. V porovnání s "Do pekla a zpět" je film více emotivní a méně akční. Tvůrci evidentně chtěli vzít Ramba za jiný konec. Mě osobně se čtyřka líbila z celé série snad nejvíce a konec mi přišel naprosto důstojný pro odchod jedné filmové legendy. Poslední krev se mi líbila díky mocí lásce ke značce a finální titulky mě sakra dojaly. Byla to velmi dlouhá filmová cesta. A rozhodně si myslím, že Rambo V svoje kvality má. Pro mě osobně má i místo v srdci. (85 %)

plakát

Black Water: Abyss (2020) 

Od té doby, co jsem na Svatého Valentýna letos koukal na 47 Meters Down: Uncaged, tak jsem sháněl velmi podobný film. Tenhle mě totiž bavil a chtěl jsem další exotiku, jeskyni i obludu. Když jsem viděl upoutávku na tohle, neváhal jsem ani vteřinu. Žralok vyměněný za krokodýla a jedeme. Ovšem každou chvílí jsem byl zklamaný a unuděný čím dál více. Herci jsou docela sympatičtí, ale cpát milostný trojúhelník tam nemuseli. A pokud, tak z něj mohli vytřískat mnohem víc v momentě, kdy by zůstali osoby, co si nevěří sami spolu. Žádný gore se naštěstí nekoná a některé scény jsou solidně děsivé. Vystupující čelist z tmavé vody vede. Ovšem jak už jsem psal výše, film nemá žádnou gradaci a spadá do neustálých klišé. Ve výsledku už jsem si přál, aby byl konec, protože atmosféra vzala roha. A konec je vyložené výsměch. Bez spoilerů ho ale nelze rozebrat. Tohle bohužel nelze doporučit. (30 %)