Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (29)

plakát

Atypický (2017) (seriál) 

Serial Atypical se venuje dospivajicimu klukovi s poruchou autistickeho spektra a jeho rodine a okoli, ktery se snazi vyznat a uchytit ve svete a poznat lasku psychickou i fyzickou. Dlouho jsem nevidela tak prijemne feel good dilo, kde se navic uvedena jinakost nepouziva jen jako rekvizita, ale jako prirozena soucast zivota, ktera dej posouva dal. Nekdy ho odlehci, nekdy naopak a obcas je zdrojem ve vysledku jemneho humoru, ktery vsak neni trapny. Fakt mi to prijde vylozene balzamovaci na dusi, jakkoli dokazu pochopit ze jde ve vysledku o pohadku. Ale i pohadky nam muzou byt inspiraci, no ne?

plakát

Barevný sen (2020) 

Film Jana Baleje Barevny sen je bohuzel straslive nepovedeny. Vyhral sice Ceskeho lva, ale to vime ze neni zadnou zarukou kvality. V tom filmu drhne snad uplne vsechno od tragickeho scenare po divny dabing, ktery pusobi dokonce tak nejak zpomalene. Postavy jsou vam ukradene, chovaji se dementne a ani hlavni zaporak neni cool. Jedna hvězda za loutkový celovečerní film.

plakát

Bílý lotos (2021) (seriál) 

Další satirický komentář k rozežranosti a zároveň citlivosti západní civilizace, ovšem podaný s exotickou lehkostí. Každý charakter je tam zástupce jiné neurózy nebo problematiky a každému chcete dát pár facek. Ale dohromady to funguje.

plakát

Byl by to hřích (2021) (seriál) 

JE TO FAKT HŘÍCH? Chtít se bavit a žít. Tahle nová minisérie od HBO mě dostala. Nejen, že to je skvěle napsané, zahrané a vizuálně i hudebně fakt 80´s, ale pod tou chvílemi lehkou formou se rozehrávají témata jako přijetí (sebe sama, nemoci, nebezpečí, odlišnosti), tak odmítnutí (sebe sama, nemoci, nebezpečí, odlišnosti), viny, trestu a hlavně lásky a to jak fyzické, tak přátelské, platonické. Ten kontrast mezi stoupajícím pocitem ohrožení (kdy si infekce bere jednoho po druhém vaše přátele) a ještě dalším odmítnutím společnosti i systému s touhou žít naplněný a radostný život je odzbrojující.

plakát

Calamity - dětství Marthy Jane Cannary (2020) 

Vizualne privetivy a barvami oplyvajici pribeh dospivajici Calamity Jane, ktera se vlivem nehody stane tahounem sve rodiny a pritom vyresi i vlastni identitu a prosadi si vysadni postaveni a prava, ktera na svou dobu pro zeny nebyla vubec obvykla. Prijemne se na to diva, zasmejete se, dojmete, pokochate se americkou krajinou a na konci se pristihnete u myslenky, ze country vlastne nezni tak zle. Coz nasledne uzamknete nekde v hluboko v sobe.

plakát

Co děláme v temnotách (2019) (seriál) 

Tahle dokumentarni kombinace bizarni parodie na upirske filmy s ultra suchym humorem je presne ta spravna kombinace pro vecernicek. Obcas je to jen takova blbina, ale nekdy to pracuje i s lehce vaznejsimi tematy, ktera vsak vnimat na silu nemusite. Tri highlighty: emocionalni upir Colin Robinson, Douglas Reynholm (IT crowd) v nesmrtelne kuzi upira a upirska rada s Tildou Swinton, Danny Trejem (klasicky s odhalenou hrudi a cool mexickym tetovanim) a Wesley Snipesem.

plakát

Čas (2021) (seriál) 

Sean Bean sice nezemře, ale zase ho zavřou za katr. A tam neví co se sebou, trápí ho svědomí a Vy se spolu s ním snažíte sžít s tím tísnivým místem plném nemorálnosti a specifických pravidel. A nemůžete se odtrhnout.

plakát

Duna (2021) 

DUNA ZA CERSTVA Prave jsem prisla z pulnocni, prvni ceske verejne, projekce Duny. Sedim doma na balkone, koukam na nocni nebe a potrebuju sdelit jak je ten film dobrej. I kdyz se prakticky jedna o skoro trihodinovou expozici.  Musim podotknout, ze jsem videla Lynchovu verzi (kterou on sam nema rad, ale ve vysledku je to svym zpusobem kultovni bizar) a z predsevzeti precist knizni predlohu pred timhle filmem se stalo zatim cca sto stranek (ano, jsem asi uz stara a jak lehnu s knizkou, usinam). Takze vyhodou bylo, ze jsem se neztracela, znala zakladni pojmy a mohla si uzivat film a cekat jak ktere prvky a udalosti hudou ztvarneny. Vysledkem je pocit, ze jsem hodne dlouho nevidela blockbuster, ze ktereho bych odchazela nejen vyhucena fyzicky (vizualni a hudebni stranka je proste skvostna), ale i mentalne.  Svet Duny, kdyz mu date sanci, Vas naprosto pohlti a nakonec vyplivne s pocitem, ze chcete jit jen na zachod, napit se a okamzite videt pokracovani. A je uplne jedno, jestli vite jak to cele dopadne nebo se bude dal vyvijet. Proste chcete v tom svete byt, i kdyz Vas pali pisek v ocich a nekdy mate pocit, jak kdybyste meli na krku prilozeny Gom Jabbar, a poznavat ho dal spolu s hrdiny. Kazda postava ma, i pres treba maly prostor, svuj charakter a neni Vam lhostejna.  Ve vysledku je ten film pomaly a komorni, ale zaroven opulentni. Citite z nej, ze kazda designova malickost je promyslena. Ze si evidentne dal nekdo praci s celkovou atmosferou, ktera pracuje s prvky vzdalene budoucnosti pozemskeho lidstva, ktere nejak zmutovalo a Vas desne bavi hledat naznaky ci odkazy k nasi soucasnosti (jakoze videt a slyset skotske dudy v ramci kolonizace cizi planety cca 10 000 let dopredu… wtf?). Behem tech asi dvou a pul hodin me ani jednou nenapadlo, ze bych nekde neco zktratila nebo ubrala. Naopak, chci rezisersky sestrih a vic detailu.  Takhle… neni to asi film pro kazdeho. Kdo jde to multikina nateseny na plytce megalomanskou space operu nebo proste vesmirnou strilecku, bude mozna zklaman. Ale o tom proste ani predloha neni.  Zkracene. Je to proste skvely film, tesim se na dalsi dil a jen budu doufat, ze se z toho nestane dalsi francizova pakarna. Myslim, ze by snad nemusela, vzhledem ke slozitosti predlohy.    Doporuceni: pokud nevite o Dune vubec nic, prolitnete si pred projekci aspon heslo na wiki. Fakt to pomuze.  Asi jen tak neusnu. 😳😂

plakát

Chlast (2020) 

...aneb jak by rekl Homer Simpson... je pricinou a zaroven resenim vsech zivotnich problemu. A tenhle film muze pomoct aspon s jednim dlouhym zimnim vecerem. Zvlast jestli vam sedi severska kombinace cerneho humoru, socialniho dramatu a obycejnosti, ve ktere vsak lze najit mnoho obecne pravdy. A ne, nejde o protialkoholickou ani proalkoholickou agitku.

plakát

Josep (2020) 

Zivotopisny snimek o spanelskem maliri, ktery bojoval proti Francovu rezimu a nasledne uprchl do Francie, kde skoncil v uprchlickem tabore pripominajici pritomnym hladomorem a sikanou spis tabory vychodnejsi destinace. Zde se potkava s cetnikem, ktery mu i za cenu vlastniho ohrozeni zacne pomahat a zustanou celozivotnimi prateli. Bylo pro me prekvapujici tema a rozsirila jsem si aspon obzory. Cely snimek, i pres obcasne brutalnejsi pasaze, pusobi vlastne spis krehce a na konci vylozene pozitivne a dojemne, avsak ne lacine. Sila pratelstvi a lidskosti proste pretrva vecne a tak, znate to.