Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (15)

plakát

Manon od pramene (1986) 

Celkem slušný příběh, který hlouběji zasáhne teprve v omentě, kdy je osvětlena celá jeho tragédie.

plakát

Hnus (1965) 

Film děsivý právě proto, že nedává jednoznačné odpovědi. Hlavní hrdinka děsí, ale současně ji litujete. Šílenství přichází pomalu a nenápadně a nedozvíme se, kde jsou jeho kořeny. Nejspíš právě proto, že film nenabízí žádné jednoznačné vysvětlení toho, kde se v hrdince vzaly ty pocity hnusu, které ji dovedou až k zabíjení, zůstává po jeho shlédnutí v člověku hodně nepříjemný pocit.

plakát

Karamazovi (2008) 

Na české poměry dost výjimečný film. Klasický Dostojevského příběh tu stojí především na hereckých výkonech hlavních představitelů, které jsou opravdu dobré. Osobní příběh dělníka, který představení sleduje, pak povyšuje dobrou inscenaci na něco originálního a výjimečného. Nejlepší jsou pak momenty, kdy dialogy herců přirozeně přecházejí v inscenaci. Spolu s Venkovským učitelem určitě nejlepší film roku.

plakát

Obsluhoval jsem anglického krále (2006) 

Se staršími Menzelovými se to nedá ani v nejmenším srovnávat, ale pořád je to mezi českými filmy poslední doby nadprůměr. Je sice pravda, že je to spíš zásluhou předlohy, ale atmosféra večírků je poměrně působivá, zajímavý je i vztah hlavního hrdiny k jeho manželce. Asi hlavním problémem filmu tak zůstává Barnev, jako představitel Dítětě, který sice nehraje vysloveně špatně, vlastně se na tu roli i docela hodí, ale jen dokud mlčí. Ve chvíli, kdy hrdina promluví, pak nepřirozený dabing vyloženě ruší. Barnev a Kaiser jsou navíc tak odlišní, že se těžko věří, že hrají jednu a tutéž postavu. Zajímavější než hlavní hrdina jsou tak spíše vedlejší postavy jako je vrchní, který obsluhoval anglického krále, nebo profesor francouzštiny za trest poslaný do pohraničí. Celkově tak za 3,5*.

plakát

Nesmrtelná Callasová (2002) 

Veškerá kvalita spousty životopisných filmů spočívá v tom, že pojednávají o zajímavé osobnosti. To je případ i tohoto filmu. Zpracování je naprosto průměrné, ale Callasová byla natolik výjimečná a Fanny Ardant hraje natolik dobře, že film stojí za shlédnutí.

plakát

Horem pádem (2004) 

Na Horem pádem se celkem dobře kouká, je to dobře natočené a místy i vtipné. Největší předností filmu jsou pak herecké výkony, zejména Emília Vašáryová si Českého Lva určitě zasloužila. Nic z toho ale nedokáže zakrýt obrovskou prvoplánovitost filmu. Nejde jenom o to, že většina postav jsou více či méně skrytí rasisti, to bohužel není až tak daleko od pravdy. Problém je v tom, že za rasisty jsou tady právě a jenom Češi, zatímco je postava, kterou hraje Petr Forman, je jejich téměř dokonalým protipólem. Korunu všemu nasazuje kýčovité vylíčení Ausrálie jako ráje na Zemi, které film sráží do velmi lehkého nadprůměru.

plakát

Daredevil (2003) 

Nudný a naprosto zbytečný film, který pouze využívá módní vlny komiksových adaptací. Komiks by ale měl mít především styl a ten Daredevil nemá ani v nejmenším (tedy pokud nepovažujete za stylový jeho rádoby drsný obleček). Komiksový hrdina by navíc měl mít charizma, které Ben Affleck neměl ani ve filmech, kde byl snesitelný. Hlavní záporák je pak sice zajimavý, ale film rozhodně nezachrání.

plakát

Těžce zamilován (2001) 

Základní zápletka je celkem originální, ale to je taky největší (a skoro jediný) klad filmu. Je sice hezké, že tvůrci chtějí diváka přesvědčit o tom, že vnitřní krása je důležitější než ta vnější, ale dělají to tak neuvěřitelně povrchně, že výsledek je přesně opačný. Nejen hlavní hrdina, ale i všichni ostatní posuzují lidi jen podle vzhledu, když např. nikdo nevěří, že by se snad Hal mohl zamilovat do holky, která nevypadá jako modelka, nebo když se ho jeho kamarád snaží "zachránit" ze vztahu, ve kterém je evidentně spokojený. Celkově to působí dojmem, že pokud tlustá holka nenarazí na někoho podobně očarovaného tak nemá šanci. K tomu je navíc příběh místy celkem nelogický. Na pohodovou komedii, u které na takových věcech nezáleží, to zase není dost vtipné, takže výsledek je lehce podprůměrný.

plakát

Fahrenheit 9/11 (2004) 

Označení filmu jako kontroverzního je většinou nálepka, která přiláká do kin víc lidí. Na Fahrenheita, ale sedí. Na jednu stranu jde o vcelku dobře natočený dokument, který upozorňuje na události 11. září, válek v Afghánistánu a Iráku z jiného pohledu než jsme zvyklí. Pokud navíc nemáte rádi Bushe, můžete se místy škodolibě usmívat a dobře se u toho bavit. Přesto ale nelze přehlédnout, že Moore s fakty místy nakládá opravdu účelově a doprovodné komentáře se občas blíží Československým filmovým týdeníkům z 50. let. Každopádně se jedná o nejlepší předvolební spot (no, spíš antispot) jaký jsem kdy viděla. A i když 3* obvykle znamenají, že film se mi zdá průměrný, u Fahrenheita je tomu přesně naopak. Je rozhodně zajímavý, ale já jsem prostě alergická na propagandu a manipulaci s divákem.

plakát

Vše o mé matce (1999) 

Vše o tomto filmu: Je prostě geniální. Má všechno, co má správný film mít. Je originální, vtipný, ale ne trapný, má silný příběh, zajímavé postavy, dobré herce a nádhernou hudbu. Není co vytknout.