Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Pro mě nejlepší western všech dob. Nechybí tomu nic, trocha vtipu film příjemně okoření, viděl jsem tento film mnohokrát, ale snad nikdy mě neomrzí. Clint Eastwood je prostě nejlepší hrdina westernových filmů.

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Scéna vylodění spojenců v Normandii je jedna z nejsilnějších scén jaké znám, není tedy divu že se touto scénou inspirovali dokonce i výrobci FPS videoher jako Call of duty, Medal of honor nebo Battlefield. Film jsem poprvé viděl v originále anglicky, což ještě umocnilo moje nadšení z výkonů herců, i když k tomu nebylo v daném tématu moc prostoru. Tom Hanks ukázal, proč má doma dva oskary. Z nějakého důvodu se mi ale nejvíc líbila postava odstřelovače, hlavně jeho scény na pláži a ve městě. Nelze opomenout skvělý audiovizuál filmu. Steven Spielberg opět ukázal proč patří k nejopěvovanějším režisérům současnosti, takto realisticky dokáže válečný film zrežírovat snad jen on.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Tom Hanks byl před začátkem nového tisíciletí ve své nejlepší herecké formě a také si vybíral ty nejlepší projekty. Toto vězeňské drama má silnou atmosférou, která hraje člověku na city, jak se jí zachce. Skvělý kontrast mezi životem myšky a životem vězňů. Z filmu emoce jen srší a vyvrcholení nenechá snad nikoho chladným, ty největší dramata se prostě rodí ve vězení.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Pro filmy z období Římské říše mám slabost, tento film je snad nejlepší z tohoto období. Russellu Crowovi v roli sympatického Maxe, nejde při jeho tažení nefandit. Skvělý vizuál poutavý příběh a emotivní vyvrcholení tomu také nechybí.

Avatar

Avatar (2009)

Chamtivost lidí je věčné, ale také pravdivé téma, stejně jako rozpínavost západní kultury. Cameron byl vždycky trochu megaloman a volnomyšlenkář, takže vyslal lidskou výpravu která si přiletěla na planetu Pandora, aby vytěžila vzácné minerály, přitom klidně neváhají zdevastovat celou planetu, stejně jako to už udělali s tou svojí. Do cesty se jim však postaví domorodé obyvatelstvo planety, lid Na’vi, konflikt je tedy nevyhnutelný - jak jednoduchý, ale i účelný přiběh. Film se inspiroval kolonizací Ameriky evropany, kdy technologicky vyspělejší evropané pro své zájmy neváhali masakrovat nebohé indiány. Teď k těm podstatným věcem - herecké výkony jsou velmi kvalitní, Sam Worthington v hlavní roli svým hereckým výkonem ukazuje, že to není takové dřevo jak by se mohlo zdát, více než obstojně mu sekunduje charismatický padouch Stephen Lang, kterému jsem nemohl nefandit. Audiovizuálně je to bezesporu úchvatné, až revoluční dílo.

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Nekorektní film, který se špetkou černého humoru, alternativně a nevěrohodně popisuje situaci v nacisty okupované Francii. Nezáleží na tom, že jsou některé scénky v tomto filmu trochu přetažené za vlasy a končí tak nějak po Tarantinovsku. Hlavní je, že jsem se u tohoto filmu dobře bavil. Nikdy nedokážu odhadnou která scéna skončí masakrem, a co bude následovat po něm, v tomto je Tarantino výjimečný. Brad Pitt nezklamal, Michael Fassbender ukázal svůj potenciál, ale nejlepší roli „lovce židů” si pro sebe ukradl Christoph Waltz, taky za ni dostal Oskara, právem.

Strážci - Watchmen

Strážci - Watchmen (2009)

Samostatná komixová série splácaná do 3 hodinového filmu.. Proč ne. Jednoduchý, ale komplexní příběh, skvěle doplněný flashbacky a černým humorem. Postavy jsou dobře napsané a rozhodně nejsou černobílé. Zack Snyder dostal z Watchmenů asi co mohl, jen škoda že Watchmeni asi o 5 let minuli dobu vrcholné slávy komixových filmů, to by byli tržby o poznání veselejší.

Nespoutaný Django

Nespoutaný Django (2012)

Další Tarantinovka, která trochu připomíná Hanebné parchanty, akorát byla vyměněna Francie za 2. světové války za Ameriku krátce před občanskou válkou. Film popisuje zajímavým způsobem otroctví a obsahuje spoustu nečekaných situací, brutálního násilí a černého humoru jak je u Tarantina zvykem. Waltz jako herec opět nezklamal.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Jsem za tento film velmi rád a docela mě mrzí, že se nedočkal takového komerčního úspěchu, jaký by si zasloužil - mnoho lidí odradí délka filmu, nebo jeho žánr, pokud ale když člověk vydrží prvních 30 minut, než se v jednotlivých, více či méně provázaných příbězích příbězích zorientuje, dočká se mimořádného filmového zážitku. To že stačilo asi 7 herců na ztvárnění asi tak 30 postav je taky obdivuhodný výkon maskérů.

Strážci Galaxie

Strážci Galaxie (2014)

Chris Pratt se svým výkonem zařadil do první ligy, Zoe zase role emzačky sedla jako prdel na záchodovou mísu, doplňují je bobulovitý kulturista, geniální mýval a strom který pořád opakuje 3 slova. James Gunn nám přinesl spolu s týmem netypických antihrdinů film, jemuž nechybí nadhled ani humor, který nepůsobí ani tak vynuceně jako v některých předchozích filmech MCU. Toto překonává všechno co nám Marvel předvedl v 1. a 2. fázi své ždímačky.