Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (541)

plakát

Volyň (2016) odpad!

Kromě několika drastických scén, zejména v závěru filmu, je to totálně hluché. Ač jsou v akčních scénách vražděni všichni bez milosti, na hlavní hrdinku "sekera" vždy z nějakého neviditelného důvodu nedopadne - točil Smarzowski "fikci" podle skutečné události nebo pohádku pro dospělé? Jeden z nejotřesnějších masakrů v moderní historii by si zasloužil zajímavější a kvalitnější zpracování.

plakát

Wojenne dziewczyny - Season 1 (2017) (série) 

Jako zábava, kterou je třeba brát s rezervou, to není vůbec špatné. Napínavý děj v dobrém tempu. Rogalski seriály umí. Na dvd, bohužel, zatím jen 1.sezóna.

plakát

Zlý chlap spí dobře (1960) 

Jednou se tím dá prokousat díky zvědavosti, ale obdivuji ty, kteří si tohle dají s chutí znovu a znovu. Opět velmi pomalý rozjezd a po něm vlažným tempem se rozvíjející zdlouhavý příběh. Na tak přepísklou stopáž téměř žádná větší akce = např. to, jak skončil hlavní hrdina, se dozvídáme skrze teatrální mluvený  projev. Závažné téma není samo o sobě zdaleka zárukou kvalitního filmu. Mifune se narodil jako samuraj, civilní role zcela zabíjejí jeho unikátní charisma a nespoutanou živočišnost. Naštěstí po zamotání se lásky do korupční aféry z toho Kurosawa neudělal červenou knihovnu ani US-americký kino-doják, kde vždy vítězí dobro nad krvavým zlem, ale v reálu je to zcela obráceně.

plakát

Dode's-Ka Den (1970) odpad!

Snaha o barvitou/barevnou tragikomickou poetiku ztroskotala -  na laxním přístupu k věci a na použití totálně fádního až infantilního filmového jazyka. Navíc nevěřím, že lidé ve slumech a v kapitalismu vůbec mají čas nebo chut´ na hluboké filosofování o svých snech a přáních. ...Kurosawa se měl držet svého řemesla=japonské (samurajské) historie a měli bychom tu místo sociálních a kriminálních propadáků další zajímavé a akční samuraje!

plakát

Nebe a peklo (1963) odpad!

Prvních více než 50 minut v jedné místnosti a tlachá se stále dokola o tom samém. Teprve po téměř hodině komisař navrhne vydíranému něco, co mu mohl navrhnout hned, neb jiná možnost vlastně ani nebyla. Únosce udeří minutu!!! po tom, co se později vydíraný pohádá se svými akciovými společníky - to asi aby to bylo napínavější. Poté pár otřepaných akcí a mezi nimi zase hlavně povídavé scény. Omšelý, vyspekulovaný námět není zajímavý ani  v japonském prostředí, naopak, kdo vyloženě nemiluje srilery, ukouše se nudou a celkovou šedí filmu. Přepísknutá stopáž tomu všemu ještě nasadila korunu. Adaptace knihy o US-americké a obecně=o kapitalistické realitě. ... Repete se u mě konat nebude, ani kdyby mi zaplatili!

plakát

Král Varšavy (2020) (seriál) 

Velice spletitý politický+mafiánský mišmaš z historie Varšavy/Polska konce 30-tých let 20.století s retrospektivami do let 20-tých a 80-tých. Vyznat se v kdo-s kým-kde-a proč není opravdu jednoduché. Historie podaná samozřejmě opět optikou současných literárních a filmových byznysmenů s vyspekulovanou snahou konkurovat US-gangster-krvákům a s opatrností nepřekročit linii byznys-cenzury. Kromě několika ženských ńader z rychlíku a nabušených kamuflovaných souloží si jinak na toto téma nechte zajít chut´. Daleko více si přijdou na své obdivovatelé explicitních krvavých scén, zejména detajlní podřezávání krků, kdy krev stříká metr vysoko - to konzum-fašistická cenzura povoluje, neb fašismus-jako-normalita se snaží z lidí udělat otupělé krvežíznivé bestie a dle hrůzného obrazu současného světa se jim to daří! ...Zajímavý děj a řada zajímavých postav jsou zničeny úmorně pomalým tempem a upovídaností na místo akce. Vedle krve nesmí samozřejmě chybět vulgární mluva - zvláště slovo "kurva" se zde vysklońuje ve všech pádech nespočetněkrát a pravděpodobně zde nahrazuje v US-kinožumpě tak oblíbené slovo "fuck". Přiklonit se na něčí stranu je velmi těžké, doslova nemožné, neb všechny skupiny i všichni jednotlivci jsou více či méně odpuzující. ...Seriál je další ukázkou toho, že "vyvolený národ" nebyl, není a nikdy nebude svatý a že také má na rukou tolik krve (i té vlastní), že by se v ní mohl koupat. ...Mosad-zakončení seriálu="rodinné" zúčtování s "králem".

plakát

Svobodná vůle (2006) 

Hodnotím vysoko, i když už to nechci nikdy vidět. Je to opravdu síla, zvláště pak ten konec!, který vůbec není pro efekt, ale je naopak 100% vysledovaný z reality, jakož i celé hlavní téma filmu. Něco podobného jsem kdysi zažila na vlastní kůži, tak vím přesně, oč v tomhle filmu běží! V mém případě to sice neskončilo sebevraždou, ale útěkem k drogám a alkoholu. Psychopata můžete milovat a snažit se mu pomoci celým srdcem a nebude vám to nic platné, i kdybyste se třeba rozkrájeli. Psychopat vás "k sobě" prostě nepustí, a to né že nechce, ale on nemůže = narušená psychika to prostě nedovolí. Zároveń mu nemoc nedovolí, aby dostal pod kontrolu svoji agresivitu = v tom je vlastně samotná podstata těžké psychické poruchy. Tyto poruchy jsou nevyléčitelné! Nakonec vám nezbyde než takového člověka opustit, a to opravdu bolí! ...Film dokonale mapuje snahu léčit nevyléčitelné, naivní nebo lhostejné závěry o tom, že pacient je (většinou po x-letém pobytu v pochybném léčebném zařízení) vyléčen a pak jednoduše ponechán sám sobě napospas. Psychicky narušení jedinci velice trpí, pokud nejsou dementní, protože si uvědomují, že páchají ohavné věci, ale nemohou toto konání ovládat. Pro takové jedince neexistují, bohužel, jiná řešení než doživotní internace nebo zabití. Je-li jedinec ponechán sám sobě napospas jako "vyléčený" a jeho utrpení(=nechci to dělat, ale psychika mě nutí a nelze ji ovládnout) dosáhne kritického bodu, nevidí jinou možnost, jak z toho ven, než sebevraždu. ...Výpovědní hodnota filmu je obrovská a dokonalá. ...Ještě více než hlavní představitel (Vogel) mě zaujala skvělá Sabine Timoteo. ...Při závěrečné scéně na pláži jsem musela odejít od obrazovky, neb by mi to utrhlo srdce! ...Těžká psychická porucha je to nejhorší, co může člověka potkat, i když to na první pohled tak vůbec nevypadá!!! ...(Většina psychopatů, zejména těch s nulovou empatií, nepáchá sebevraždu, ale ulevuje si dalšími trestnými činy = propuštění takových jedinců zpět do společnosti na základě falešných prognóz o jejich vyléčení/resocializaci je vlastně, v těch nejhorších případech, podepsání rozsudku smrti pro další oběti a v praxi/realitě velmi časté!).

plakát

Měsíc nad řekou (1953) 

Nádherné provedení, ale kvůli teatrálnímu/básnickému scénáři nemám tento film ráda. Zlidovění/úprava textu do běžné mluvy by zde hodně pomohlo, ale byl by to stále ještě Šrámek?

plakát

Ciotka Hitlera (2021) odpad!

Totálně pomalá, se vlekoucí, vyklestěná slátanina bez jakékoli invence, hrající na city. Byznys-rychlo-kvaška, která zcela zničila zajímavý a slibný potenciál filmového námětu. ...Rogalski točí jak o závod a vypadá to, že mu jde spíše o kvantitu=byznys než o kvalitu=skutečné umění.

plakát

Ostře sledované vlaky (1966) odpad!

Čs. "nová vlna"+ Oscar = úpadková vlna čs.kina + úpadková filmová cena = Oscar tu opět sedí jak pr... na hrnec. Své diváky si to však našlo a najde = lidé jsou různé! ...Průměrný režisér, který zasvětil svoji kariéru adaptacím brakových výpotků podprůměrného pisálka, režisér, který často cpe divákovi erotiku, avšak tak neeroticky, že je to k pláči = další z mnoha režisérů, kteří točí/točili erotiku a přitom na to nemají/neměli koule!