Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Western
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Letící delfín

Letící delfín (1989)

Toto dílo se jeví jako výjimečné v mnoha ohledech v žádném z nich špatným směrem. 1/ je to spíš jeden dlouhý film, nejen nesrovnatelný s tasemnicemi typu Dalas nebo s nijak nenavazujícími položkami jako u Chalupářů, ale obtížně porovnatelnými s českou klasikou typu Nemocnice (13 dílů svírá jakýsi dějový oblouk, postavy se vyvíjejí). Zde jde o jednu story (vývoj proudového letadla po česku, tj. takřka "na koleně" - v éře socialismu jakýsi standard), ostatní dějové odbočky jsou jen pro dokreslení atmosféry a přesnější charakteristiku postav. 2/ je to napůl dokument - zdá se, že čím víc zná člověk historická fakta (nejen) o vzniku L29 a o poměrech v socialistických továrnách typu Aero Vodochody, tím víc uznává pravdivost filmu. 3/ postavy nejsou literární, nejsou dešifrovány natolik, aby se z nich staly typy. Prostě jsou to reální lidé. Proto tam nejsou žádní provaření herci (s výjimkou Chudíka, Freje a Nového žádný v té době neměl za sebou větší roli ve velkém seriálu, a tihle tři se celkem drželi zpátky. Neherec Tomas v hlavní roli byl skoro nutnost, kdyby tam byl někdo s ambicemi, těžko by se udržel, aby na sebe nestrhnul pozornost. Tomas přesto dokázal zobrazit určitý růst od mladého inženýra s elánem k rozvážnému vedoucímu, který umí jednat s lidmi, ale stále sleduje hlavní cíl. 4/ málo známý a málo úspěšný režisér - a přece nepodlehl tlaku mocné televize a nenechal je (ani v revoluční době) řádit s nůžkami - klobouk dolů. 5/ pečlivost v dobových detailech byla o něco nižší než na jakou jsme zvyklí třeba v hraných dokumentech Jiřího Stracha, ale ve své době byla nadprůměrná. Jediným kazem na kráse bylo pár záběrů žižkovského vysílače na obzoru, - ten v 60.letech opravdu stát nemohl. Film rozhodně není agitka, byť vliv komunistických funkcionářů bych očekával větší (ale šlo o rok 1961-2, strana už pochopila, že politruci nemohou kecat do všeho, zejména ne do odborných záležitostí, kde jde o peníze. Srovnání s Plechovou kavalerií je nespravedlivé, tenhle krátký seriál s dlouhými díly lze srovnávat s tím nejlepším, co v tomto oboru vzniklo v poslední době (Vyprávěj, Zdivočelá země). Většinu inscenací, co ČTv dává v neděli večer by každý díl nechal za sebou.

Hádala se duše s tělem

Hádala se duše s tělem (1997)

Koukolík = *****. Tentokrát ukázal, že je nejen mistrem stručných esejů s extrémní hustotou informace, ale že umí rozebírat jedno filozofické téma několik hodin a stále to není nuda a v podstatě se neopakuje.

Divadlo Raye Bradburyho

Divadlo Raye Bradburyho (1985)

Pamatuji si už jen pár dílů, ale celkový dojem si pamatuji dost dobře. Filmové ztvárnění sice vždy poškodí čtenářovu fantazii, ale já jsem většinu těch povídek nečetl a ty, co jsem znal, mi připadaly, že jsou převedeny tak volně, že nebrání si povídku (znovu) přečíst a užít si to.