Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Lokutus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejtěžší hodnotit tenhle seriál jako celek ze všech ST seriálů (novodobý srágory nepočítaje). Na jednu stranu pár postav je povětšinou bravurně napsaných (až na poslední 2 série) a ztvárněných i velmi schopnými herci (Quark, Dukat, Garak, Damar, Weyoun), zatímco u jiných vyvstává otázka, jestli je větší dřevo Sisko Sr. nebo Sisko Jr., popř. jestli je víc nesnesitelná Yoko nebo její ještě debilnější mongoloidní potomstvo. Celkový dojem kazí i v posledních 2-3 sériích stupňující se tokání VŠECH postav nevyjímaje a i Worf se tak chová jak vymaštěná puberťačka posedlá hnízděním, u který by nevěřícně kroutil hlavou i libovolnej Vulkánec v posledním stádiu pon-farr. Dokonce i scenárista formátu Ronalda D. Moorea, který v podstatě sám vytvořil celou klingonskou mytologii v TNG, plodí nesmyslný sračky typu You Are Cordially Invited a Take Me out to the Holosuite. Na druhou stranu výše vybrané postavy celý seriál zachraňují a pár jejich momentek je skutečně nezapomenutelných - např. prakticky dokonalý TOS/DS9 crossover; Worf vs Weyoun (S07E22); v TNG pouze okrajově naťuknutí Ferengové a jejich pravidla zisku; a celé představení Dominionu a jeho zakladatelů je téměř geniální, byť s přibývajícíma epizodama se celá nápaditost pozvolna vytrácí a jednorozměrní Breen už poslední sérii postáváním kolem nemají šanci vytáhnout na úroveň kterou by jinak její druhá polovina zasluhovala. Zatímco několik epizod (Duet, The Jem'Hadar, The Search Pt. 1-2, House of Quark, Little Green Men, Return to Grace, Trials and Tribble-ations, Children of Time, Call to Arms, In Purgatory's Shadow + By Inferno's Light, The Magnificent Ferengi a In the Pale Moonlight) tak může směle konkurovat i tomu nejlepšímu ze všech ostatních seriálů, podobně kvalitních epizod se v celým průběhu najde pouhá hrstka a kontrast mezi kvalitou a odpadem (Meridian, Fascination, Explorers, Facets, Nor the Battle to the Strong, The Assignment, You Are Cordially Invited, Take Me out to the Holosuite, Time's Orphan) je zde ještě markatnější než u Enterprise a Voyageru. *** 1/2 ()

swiss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesudte tenhle serial po prvnich trech (otresne dabovanych) seriich vysilanych kdysi na Nove. Pro me je to nejlepsi Star Trek. Hlavni postavy jsou chybujici a obcas i pochybujici o svém poslání. Od čtvrté série děj nabírá obrátky, přichází Worf a začíná válka. A nepratele pribyvaji a jsou stale hrozivejsi. Sisko je spolu s Picardem nejlepsi kapitan jakeho kdy flotila mela. (Jak může někdo mít rád odporně charakterní kapitánku Voyageru) P.S. Zkuste ho dokoukat (má sedm řad).... ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Ještě o ždibec lepší, než TNG. Po vzhledové stránce již seriál dostává vše nezbytné a kulisy jsou moc dobré, jakožto i efekty. Seriál se definitivně posunuje k většímu realismu a zobrazuje komplexní ekosystém fungování byrokracie ve vesmíru, na pozadí celého díla se vine linka spojená s opět svobodným Bajorem. Počáteční uvedení do reálií mohlo být kratší dvou sérií, ale je nicméně nezbytné k pochopení všech mechanismů. Prototypového Pickarda nahradil stejně rozvážný, však jiný, kapitán Sisco ve skvělém podání Avery Brookse. Prvním důstojníkem je revolucionářka a proletářka Anna, lovkyně kolaborantů, nacistů a upírů, k jejímuž dobru počítám, že vidí, jak se představitelé náboženství její planety snaží uchvátit moc. Šerifa vesmírného slumu dělá záhadné žluté želé (není zde však jedinou postavou s komplexy ze svého původu), nerozlučného souputníka mu pak dělá vychytralý kapitalista, co má za ušima (a že se tam vejde latinia!). Na tohoto chudáka s oblibou svalují ostatní veškerou trestnou činnost širokého okolí a šerif tak může v klidu šmejdit a nic neřešit. Doktor je naivní mutantskej trouba a symbiontka je pěkná buchta a správný čuně, s tou by se dalo zakalit. Klingon nadále řeší, jestli je drsnej jako Arnold v Predátorovi nebo brečánek s asociálním hurvínkovským synem. Omladina seriálu překvapivě ujde a Rom není pokoutný zloděj šrotu na podpoře, ale šikovnej kutil. Miles O'Brian je ještě větší borec (ok, je to největší borec všech ST!!!) a zlouni jsou nejednoznačné osobnosti s různými motivy. Mezi jasné přednosti patří zobrazení mechanismů fungování různých společností rozličných pravidel. Spíše než debilní díly jsou zde k nalezení nějaké nudné a v zásadě to chce sledovat s ohledem na návaznost děje. Původní český dabing je někdy úsměvný (vemte ho k Bridžovi...), ten nový neznám, takže mohu doporučit jen originální znění. Každopádně moc dobrá práce. EDIT: Úplně jsem zapomněl, že v 7. sérii vyměnili mnou výše chválenou Dax za nějakou vypatlanou krávu a celá postava tak šla do kopru. Nechápu, že flotila si za poradce bere zásadně totální slepice (a že Troi nasadila laťku!). Bohužel i po obsahové stránce poslední série značně upadla a dobrých dílů je málo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Předem chci napsat, že každý, kdo tenhle seriál odsoudí jako nudný ho nemohl vidět celý. Protože přesně tohle jsem si říkal já na začátku - první a druhá série přinesli občas zajímavý příběh, ale většinou se vše odehrávalo na stanici, kde občas někdo přišel a něco se dělo. Občas přišla nějaká akce, výsadek na jinou planetu, ale jinak nuda. Zlom přišel později - kdy začne vystrkovat růžky Dominion, začínají první války, spojenectví, zrady, objevují se postavy, které nejsou černobílé, ale které změní několikrát stranu. Seriál je sérii od série lepší, postavy Vám začnou připadat jako skuteční lidé a vše vrcholí několika vícedíly, kde jde doslova o všechno. A ve finále, které v podstatě vyřeší všechny dějové linie, uzavře všechny postavy (což dnes nebývá pravidlem) Vám začne být líto, že vše končí. Jedna z nejlepších vesmírných ság, co znám a to myslím vážně. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi propojený děj, válka, a taky fakt, že mocná Federace není až tak mírumilovná organizace jako za dob kapitána Picarda (i když se to vlastně odehrává jen pár let po sobě). První dvě série jsou trochu slabší, ale rozhodně se vyplatí si počkat. P.S. hodnotit seriál podle "pár dílů v televizi", kde byl mizerný dabing a překlad a navíc nikdy neběžel celý, je bláznovství. ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • Herec Andrew Robinson se původně ucházel o roli měňavce Oda. Nakonec ale hrál postavu Elima Garaka, přičemž spolupracoval také s producenty na vývoji jeho charakteru. (mirliflore)
  • Ve 4. sérii se k posádce DS9 přidává Worf. Díky tomu se stal jeho představitel Michael Dorn hercem, který se objevil v nejvíce epizodách v celém Star Trek univerzu. Objevil se v 281 dílech, počítaje v to 5 filmů. Colm Meaney (O'Brien) se objevil ve Star Treku celkem v 216 epizodách, což ho řadí na druhé místo, nepočítáme-li Majel Barrettovou, která však ve většině případů jen namlouvala počítač. (mirliflore)
  • Na základě dotazů od homosexuálních fandů Star Treku tvůrci začlenili do několika dílů polibky mezi osobami stejného pohlaví. (Riker)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama