Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Matrix

Matrix (1999)

Pro mě kultovní film, který ovlivnil celý můj život. Druhý a třetí díl byl možná z filmařského hlediska méně vydařený, ale určitě doporučuju minimálně jednou zhlédnout celé,abyste pochopili, jakou filosofickou láhůdku Vám chtěli sourozenci Wachovští naservírovat. Teda pokud Vám nejde jen o bezduché akční sci-fi zasazené do postapokaliptických cyberpunkových kulis, ale i filosofický podtext celé trilogie. Nejde tu ani tak o narážky na bájné pstavy z mytologie, i když i ty Vás občas mohou navést ke správnému pochopení celé věci. Pro mě jasných 100% i přes neoddiskutovatelné filmařské výtky. Své nejoblíbenější trilogii zkrátka nemůžete dát méně. Doporučuji zejména praktikujícím budhistům a jogínům :).

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Příběh tak geniálně prostý, jako sám Forrest a přesto neznám tvrďáka, kterého by tenhle chlapík nedojal byť na vteřinu k slzám. Přiznávám, že co se týče filmů, tak se nechám dojímat a psychicky vydírat velice snadno :). Forrest je plný klišé, ale byl prvním filmem, který tak úspěšně spojil všechna klišé, přidal pár geniálních nápadů a vše zasadil do velice kompaktního a silného příběhu. Vynikající film, kde snad nelze vyzdvihnout jeden konkétní obor. Ať už jde o režii, střih, herecké obsazení....vše se spojilo v jedno velkolepé a mistrovské dílo. Prestože se jedná jen o sympatie, dovolte mi vyzvednout alespoň postavu poručíka Dana (Gary Sinise). Scénka z bouře při lovu krevet mi navždy zůstane v paměti. Doporučuji k doplnění hladiny estrogenu v krvi :).

12 opic

12 opic (1995)

Beze sporu mé nejoblíbenější sci-fi spolu s Matrixem. Poněkud schizofrenní, ale o to více poutavé. Film a jeho jednotlivé detaily lze vyložit mnoha způsoby. Herecký výkon Brada Pitta zatím nejlepší, co jsem viděl. Ostatně dostal pro své herecké umění dostatečný prostor a na 100% ho využil. Film je snadno pochopitelný i po prvním zhlédnutí, neboť základní dějová linka je snadno čitelná. Ale věřte, že až po druhém jste schopni docenit všechny jeho kvality a mnohačetná řešení. Kdo to zvládne napoprvé, před tím smekám. Doporučuji beznadějným případům schizofrenie. Buď Vás to zlomí nebo navždy osvobodí :).