Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (215)

plakát

A co když je to pravda? (2005) 

Dle mne je tohle to lepsi, co zanr rom com nabizi. Dej ma aspon trochu vnitrni logiku, nenudi a nezda se mne to tak pritazene za vlasy, jako spousta jinych filmu tohoto zanru. Nadprirozeno zde funguje, dava i smysl, jak je ustredni postava privedena zpet k zivotu a proc. "Chemie" mezi Markem a Reese funguje, proste takova roztomila romanticka ducharina, ktera ale neni trapna.

plakát

Adaptace (2002) 

Contains spoilers ! Tak tohle je absolutne genialni film, ktery ma vic vrstev nez cele slavne Inception. Nejsem si jista, jestli vse co napisu je spravne pochopeni deje, nicmene takhle nejak si myslim ze to bylo. Takze, Charlie Kaufman, scenarista, ktery napsal scenar k tomuto filmu, sam sebe vepsal do tohoto filmu. V tomto filmu ze zacatku vidime odkazy na Being John Malkovich, coz vsichni vime, je predesly film ke kteremu Kaufman psal scenar. V Adaptation vidime tedy Charlie Kaufmana a jeho bratra, dvojce, Donalda, jak oba dva pisi scenar k filmu. Charlie je zkuseny a snazi se upravit knihu The Orchid Thief do filmu (tedy zadaptovat) a jeho brat Donal ktery je volnomyslenkar si jen tak nahodou udela vecerni kurz scenaristiky a jeho uplne levny rychle sesmoleny scenar plny klise a obehranych schemat je obrovsky hit. Charlie tedy necha Donalda prepsatsvuj scenar, protoze ma spisovatelsky blok a bratrovi se dari. No a nejednou vam dojde, ze film ktery sledujete, je vlastne prepisovany scenar The Orchid Thief a ze vy jste ucastnikem adaptace jako divak. Perlickou je, ze Meryl Streep ktera hraje Susan hraje opravdouvou spisovatelku Susan Orlean ktera opravdu napsala The Orchid Thief. No a protoze Donald nema daleko k pouzivani sexu, nasili atd, tak se dej opravdu pekne rozbali v pekny narez. Nejlepsi je, jestli sem to teda spravne pochopila, ze zadny Donald vlastne neexistuje, a ze to je jen alter ego Charlieho, ktery ve filmu vlastne resi sam sebe v realnem zivote a jestli ma psat scenare podbizive a levne a prijit tak k rychlemu cashy a zaprodat se jako umelec a nebo se nezaprodat a nebyt pak tak uspesny. Ja mam za to, ze tenhle film musim zkouknout jeste nekolikrat, pac mne urcite neco uteklo, tech rovin je tam nekolik a je to fakticky dost do sebe zamotany dej. Psala jsem autorce The Orchid Thief kolik z toho filmu na dejove linii kradeji vzacnych Ghost Orchids se udalo opravdu (mimo to co je popsane v jeji knize) a ona mne odpovedela, ze nektere veci je lepe pokud zustanou tajemstvim ;)

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Me tri hvezdicky jsou mineny spise jako takovy neutralni hodnoceni. Kdyz serie poprve bezela kdysi v Ceske televizy, tak se priznam, ze jsme z toho byli cela rodina paf. Ono to je asi tim, ze to prislo relativne velmi kratce po konci komunismu na nase obrazovky a bylo to proste neco uplne jineho. A teda kdyz jsme ciste nahodou zahledli jeden z rpvnich dilu, tak jsme chvili byli zmateni, jestli jako je to sci-fi, fantasy nebo natocene podle nejakych podivnych ale realnych udalosti. Prvni rada mela malo co do cineni s dejovou linii ohledne Mulder a Scully, byly to spise takove nezavisle dily kde kazdy dil fungoval opravdu samostane a neprislo mne, ze by to nejak ultra navazovalo, krome toho, ze samozrejme vsude byli Mudler a Scully. Teprve pak se to zacalo cele vyvijet jednim smerem, se spoustou konspiraci a divnych postav atd. Musim se priznat, ze v momente, kdy pokud si tedy dobre pamatuji Scully a nebo jeji sestra (omlouvam se, zhlednuto pred dlouhou dobou) byla unesena UFO a snad i otehotnela ci co, tak uz to bylo preplacane, prezapletkovane a proste divne. Asi uz to bylo jen pro salni fanousky a clovek musel fakt sledovat kazdy dil. No nicmene ko konci uz nase rodina ztratila zajem a popravde ani nevim, jak dopadl posledni dil. Jestli The Truth is Out There a nebo ne :) V te totalni preplacanosti mne to trochu pripomina serial "Lost". No a jeste chci dodat, ze kdya nahodou nejaky dil zkouknu zpetne, tak jako par ostatnich tady proste nechapu co nas na tom tenkrat tak zaujalo. Dle mne to neprestalo zkouzku ohnem casu, stejne jako treba trochu i Twin Peaks (ktera je doted uzasne, ale proste pri nejlepsi vuli take uz chvilema nudne). Nevim jestli je to vyvojem divaka, kdy se hrnou nove a nektere docela povedeni serialy (dle mne treba Heroes) a tak jsem treba k X-Files nefer, kazdopadne dnes uz u toho proste nevydrzim u televize kdyz to nahodou nekde bezi.

plakát

Angel (1999) (seriál) 

Buffy spinoff....mne se libi a tecka.

plakát

Antikrist (2009) odpad!

K tomu dodam jen jedine - natocne deset minut nechutneho sexu a muceni, a prodavejte to jako porno a torture a nikdo k vam nebude vzhlizet jako k nejakemu genialnimu tvurci ktery je schopen nipat se lidskym psyche jako nikdo jiny a obrovskym symbolismem neco udajne velmi hlubokeho nacrtavat. Obalte ale takoveho ocividne velmi nemocne fantazie jakymsi pseudo intelektualnim pachtenim se za necim hlubsim, a jste oslavovan a uznavan. Pro mne osobne nikdo kdo jen stavi na uplne prizemnim hnusu, ktery snad vychazi z obav az v nasem DNA, neni umelec, filozof ani nic podobneho. Osobne u mne je tento reziser bud hodne vychytraly bridil, ktery netvori, ale jen levne oblbava masy a nebo opravdu nemocny clovek co potrebuje pomoc. Pokud budu vyhledavat neco mystickeho, hlubokeho a temneho ci existencielne tisniveho tak se radsi podivam na platna slavnych surrealistu, symbolistu a existencialistu a nebo si prectu Klimu, Kafku ci Sartreho - neni nic horsiho nez pseudo umeni.

plakát

Apokalypsa (1979) 

Tak tohle je filmarina s velkym F. Je to temne, je to divne, je to silne, tane to vzdy do ziveho. Podle mne to ukazuje valecne a lidske peklo a to cele silenstvi neuveritelne, jako jeden velky sileny trip. Proc uz se takove filmy netocej ?

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) odpad!

Hodne spatny. To je film ala jako malej kluk sem si pral natocit totalni kravinu, tak ji natocim. Kdyz sem videla ten budget, tak si rikam, ze lidstvo asi fakt nevi co s prachama. Hromada fekalniho humoru, trapnosti a hlavne, a to je nejhorsi, se tam zas tak moc vlastne nedeje. Milionkrat omlete tema a udelane milionkrat lepe.

plakát

A také déšť (2010) 

Osobne se mne libi jak se prolinala minulost a soucasnost - libi se mne i ze soucasnost je chvilema udelana jako dokument, dodava to autenticnosti a pomaha to znovu propojit s minulosti. Minulost a co se delo tenkrat tak na Vas vice dycha i v soucasnosti. Mne to pomohlo film vnimat vice realneji. Dozvedela jsem se i neco o tom, co jsem nevedela (nemyslim tim situaci indianu, ale specificky water crisis), pro mne za 5 hvezdicek.