Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Wendy 

všechny recenze uživatele

Angel a já máme komplikovaný vztah. Miluju Wesleyho, Spika, Cordy, Fred a Lilah. A Angel, Connor, Doyle, Gunn, Harmony, Illyria a Lorne taky nejsou k zahození. Zbožňuju většinu 3. a 5. série. Jsou tragické, epické, mají hloubku a plno Wesleyho a Spika na programu. Bez většího nadšení jednou za uherský rok shlédnu 1., 2. a 4. sérii. První dvě zmiňované mají spoustu stand-alone epizod a těm zbylým... chybí šmrnc. Poslední zmiňovaná [série] má navíc několik témat, na které nemůžu reagovat jinak než "WTF?". Chtěla jsem se sice vyhnout srovnávání s Buffy, když jsou přece jenom z trochu jiného těsta, ale jedno si neodpustím: když Joss Whedon psal & režíroval epizodu v Buffy, čišela jedinečností, mimořádným humorem a/nebo mimořádným dramatem. Když dělal totéž u Angela, přišlo mi, že se ony epizody hravě schovají mezi ostatními. A je trochu smutné, že mě v prvních dvou řadách nejvíce bavily právě cross-overy s Buffy. Proč tedy dávám 4 z 5, když mě v podstatě výrazně zaujaly jen 2/5 obsahu? Já říkala, že to je komplikované... A navíc - když ony ty 2/5 vážně stály za to. ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Prvni serie celkem vlazna, nicmene na jejim konci to zacne nabirat obratky a porad to graduje a graduje a graduje az do finale ctvrte serie - a pata je uz uplne jina a je v jistem smyslu skvelou pointou tech ctyr predchozich :-) ... ale kdyby mi nekdo vypravel synopse (dej) nekde na ulici nebo v hospode, tak to budu mit za naprostou silenost :-)) (ostatne ona to silenost celkem i je ;-) ) a BTW Wolfram & Hart jsou pro me jeden z nejuzasnejsich zaporaku co znam :-) ()

Reklama

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Ano, Buffy je jen jedna. Ale ano, Angel je také jen jeden. Že se chce Angel nést v trochu temnějším duchu dává na vědomí již úvodní znělka. Ze začátku to tak ovšem nevypadá. Něco tomu oproti Buffy prostě chybí. A je zde vidět ta klasická Jossova slabina, což jsou slabší začátky seriálů. Důležité však je, že si dokáže vytvořit takové základy, že na nich poté postaví takový děj a takové zvraty, že člověku zůstává jen čumět s otevřenou pusou. A u Angel je to vše velmi dobře vidět. Zatímco Buffy měla pro každou sérii jednoho hlavního zloducha, u Angel tomu tak není a to je jeho největší devizou. Od začátku staví, i když s přestávkami, do role hlavního zla W&H, což se zejména v poslední sérii naplno projeví. Současně s tím Joss skvěle vykresluje celou mytologii a říká, že nic není náhodné. V tom je největší výhoda Angela oproti Buffy. Zde má všechno svůj řád, důvod, přičinu, někoho, kdo za tím stojí. To v Buffy nebylo. Tam se zlo objevovalo spíše náhodně. Tady na sebe všechno navazuje. Jednotlivé série nejsou tolik oddělené. Čtvrtá série vypadá jako by byla prodlouženým finále té třetí. Nepustí člověka od obrazovky. Ještě jsem nezažil aby mě nějaká série do sebe vtáhla již od začátku. Žádný pomalý rozjezd nové dějové linky, všechno pokračuje v takovém tempu, že člověk nemůže a ani nesmí vydechnout. Všechno směřuje k jedinému a nevyhnutelnému střetnutí v jehož středu seriál bohužel končí, čemuž pořád ještě nemůžu uvěřit. Byl jsem sice přesvědčený, že Angel ode mne dostane jen 4 hvězdy, po jeho skončení jsem si však uvědomil, jak moc mi bude chybět a proto neberte hodnocení jednotlivých sérií závazně a neprůměrujte je. Hodnocení je za celý seriály, který jako celek tvoří jedno z mnoha Jossových uměleckých děl. Btw. Přivést Spikea do páté série byla trefa do černého.První série: 70 %, Druhá série: 60 %, Třetí série: 100 %, Čtvrtá série: 100 %, Pátá série: 100 %. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepší spin-off, aký som kedy videl a presne seriál Angel je to, čo si Buffyverse zaslúžil. Pre milovníkov Buffy the Vampire Slayer je táto show povinnosťou. Rovnako ako aj Buffy, tak aj Angel má svoje kúzlo. Tento počin sa odlišuje svojou vyspelosťou, dospelejšou tématikou a temnejším tónom. Temná atmosféra spolu s detektívnou zápletkou utvárajú pravú podobizeň tohto skvostu. Taktiež je aj príbehom konzistentnejší a vyváženejší, než u jeho predchodcu. S naratívnou stránkou sa pracuje excelentne. To, ako sa pracuje s očakávaním diváka, by sa dalo nazývať umením. Aj s vývojom postáv sa seriál skvelo pohráva a nejeden charakter si prejde obrovskou zmenou. Postavy sú výborne napísané a ihneď si ich zamilujete. Ďalšou vecou, ktorú divák určite ocení sú božie hlášky a dumavé rozhovory. ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Buffy je pro mě tou největší srdcovkou, takže Angela jsem nemohla vynechat. Není horší, není lepší, je jiný. Ač je Buffy postavená hlavně na hláškách, úžasném vývoji postav a tématech, které (zvláště v době vysílání seriálu) jinde nenajdete a někdy bývá dost temná, tak Angel je o trochu temnější. Má samozřejmě ale postavy, které tuto temnotu vyvažují a občasná Angelova mimóznost je osvěžující. Sezóny mi přijdou trochu celistvější než u Buffy, i když občas se objeví epizoda, která by se dala považovat za zbytečnou, ale to jen hodně výjimečně a zpětně stejně epizodu oceníte. Na Angelovi je nejvíc vidět, jak měl Whedon naplánovaný každý krok. Veškerý vývoj postav (hlavně Cordelie), šokující události (především Blondie Bear v páté řadě) a náhlé zvraty (úplný obrat ve finále řady čtvrté) vám přijdou naprosto přirozené a vše do sebe naprosto zapadá. Občasné návštěvy postav z Buffy a nenápadná propojení epizod jsou nádherným bonusem a zakomponované jsou tak, že neruší, ale zahřejí u srdce. Ještě bych vypíchla změnu dějiště ve třetí řadě a citlivé odchody postav skrz všechny série. Za mě 100 % a ideální je to samozřejmě sledovat na přeskáčku s Buffy (od 4. řady; tedy s tím, že první tři řady Buffy si zkouknete předem). ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Christian Kane se původně hlásil na roli Rileyho Finna do Buffy. Joss Whedon si ho oblíbil tak moc, že mu nabídl roli Lindseyho ve druhém seriálu. (novoten)
  • Když ve 2. epizodě 1. série "Osamělá srdce" pošle Kate (Elizabeth Röhm) Angela (David Boreanaz) k čertu, Angel tiše si řekne: "Tam jsem už byl". Tím odkazuje na 100 let, která v pekle strávil, když ho v 22. epizodě 2. série seriálu Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997)  "Proměna 1/2" Buffy (Sarah Michelle Gellar) pošle do pekla démona Acathly, ze kterého byl později vyvržen. (GreatestFan)
  • Když v 22. epizodě 1. série "Proroctví" Kate Lockley (Elizabeth Röhm) vchází okolo času 10:50 do uličky, je vidět na obrazovce člena štábu držícího zařízení na natáčení. (GreatestFan)

Reklama

Reklama