Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Absulutní špička westernového žánru, aneb jak to kdysi Sergio z Itošky naivistům z hollywoodu nandal a vytřel jim zrak. Eastwood a Van Cleef si to tu střihli naprosto bravurně a Wallach si svou roli vyloženě vychutnal, dokonce by se dalo říct, že své kolegy v jistém smyslu i zastiňuje. Na pozadí plynule sílící atmosféra občanské války a k tomu emocemi kypící tóny pana Morriconeho. Kdyby mi kdokoli řekl o jiném lepším westernu, neuvěřil bych mu.

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975)

Otálel jsem zbytečně dlouho nad shlédnutím tohoto skvostu. Miloš Forman v Amadeovi nádherně zaranžoval prostředí raného romantismu, ale Kubrick zhmotnil tuto éru naprosto dokonale. Jeho představa o této době je do posledního detailu zachycena na plátně a my můžeme jen děkovat že nás do své „představy“ pozval. Hudba Rosenmana, kterou posléze do svého repertoáru zapracoval Mike Oldfield, přesně zapadá do této poněkud zvláštní doby, kdy lidskému chování vévodilo gentlemanství a přátelství ( mezi muži mnohdy až příliš blízké :) jako krystalická ctnost, kterou si každý hrdě nosil a která dnes působí až bizardně ač bizardní není ani v nejmenším. Zpočátku odrazující ohromná délka díla je už po první necelé hodině ospravedlňující, protože přivyknout na způsoby a styly komunikace obvyklé v 18.století není až tak snadné, jak by se na první pohled zdálo a cesta k úplnému porozumění koloritu této doby chvíli trvá. Poté už následuje příjemné vtahování do děje, který nepustí až do konce. Velkolepé dílo monumentálního mistra Kubricka, o tom nemůže být sporu.

Volný pád

Volný pád (1993)

Tento příběh je pro mě velice osobní a v jistém smyslu je i mottem mého života. Boj proti systému (rozuměj státu) a jeho nesmyslných nařízení, iracionálních zákazů a pravidel, jakož i z jeho pohledu neopodstatněná degradace člověka na tupého ovčana bez mozku je mým věčným tématem. Snímek je tak uvěřitelný, že o tom nemůže být ani pochyby. Ostatně podobné životní osudy se skutečně dějí, viz Breivik nebo u nás vykonstruovaná obžaloba pana Laciny.

Zjizvená tvář

Zjizvená tvář (1983)

V tomto snímku není opravdu nic nedotaženého. Excelentní scénář, úžasná kamera, stylový hudební podkres, strhující herecký projev. Tato syrová gangsterka je jednoduše naprosto dokonalá. Nutno vidět, nejlépe hned několikrát.

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Geniální Clarkeho a Kubrickův scénář převeden na filmové plátno, o5 pod Stanleyho taktovkou. Fenomenální ztvárnění jedné nepříliš oblíbené teorie vzniku inteligence na zemi. O tom že film je sqost a svou formou předběhl dobu se tu už psalo. Pro dokonalý zážitek výrazně doporučuju přečíst i knihu, jinak může být výsledný dojem z filmu jen poloviční.

V Bruggách

V Bruggách (2008)

Vyladěná ponurá atmosféra historického městečka, všudypřítomné napětí, neotřelá zápletka, nečekané zvraty děje, promyšlené vtipné dialogy, černý humor, nápadité obsazení postav včetně mého oblíbence Farrella. Prostě a jednoduše: Film dle mého gusta!

Taxikář

Taxikář (1976)

Depresivní psychologické oneMan show vesměs s jednosměrnými "dialogy". Neuvěřitelně autentický DeNiro. Klenot

Apokalypsa

Apokalypsa (1979)

Zase jedno dílo, ke kterému se jen těžko píše komentář, pokud nechcete psát jeden superlativ za druhým. A proto to zhrnu jen do jednoho: Geniální "nerezavějící" dílo z prostředí vietnamského konfliktu, ke kterému snad krom Olověné Vesty budete jen těžko hledat konkurenta.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Tenhle film jest pro mě definicí klasiky akčního žánru a etalonem poctivého filmu z 90.let. Též ve své době i technologicky nadčasový. Dívám se rok co rok, někdy občas vynechám, ale nikdy se dostatečně nevynadívám.

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Jak už tu kdosi poznamenal, Steklý měl k dispozici v té době skutečná herecká esa ve středním věku a k tomu (v té době ještě) překrásně malebné exteriéry Prahy a vůbec československé krajiny. Všechny svazky od Haška, posléze i od Vaňka mám přečtené hned několikrát a tak můžu směle tvrdit, že tato adaptace je jedna z nejpovedenějších vůbec. Často se mi stává, že při sledování filmových postav zkonstruovaných z jejich knižních předloh, jejich podoba jaksi neodpovídá mé představivosti, což by nebylo až tak neobvyklé. Tady je tomu přesně naopak. Jako kdyby Hašek napsal před 44 lety scénář k budoucímu filmu s přesným obsazením rolí. --- "Já jsem NEVINEJ !! Noviny vůbec NEČTU! O politiku se NEZAJÍMÁM, NESTARÁM. Pane, vy jste takovej povolnej. Vysvětlete jim že jsem NEVINEJ !!" - "Kristus Pán byl taky nevinej a taky ho ukřižovali. Nikdy, nikde, nikomu na nějakým nevinným člověku nezáleželo." - "Já nejsem Kristus Pán a jsem vopravdu Nevinej!"