Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (270)

plakát

Ad Astra (2019) 

Hudba a vizuální stránka je na vysoké úrovni - kouká se na to opravdu na velkém plátně dobře, totéž se nedá říct o obsahu bohužel. Na psychologický film to bylo příliš plytké, na sci-fi moc civilní a pravda drama tam bylo dost, ale často dodané z nutnosti, očekávaně, bez hlubšího smyslu pro příběh samotný. Třeba část s opicí - podle mě naprosto zbytečná, bez jakéhokoliv vlivu na příběh kromě smrti člena posádky, u které nám jsou její členové stejně jedno jeden jako druhý vlastně ukradení a jejichž vliv na vývoj událostí je taky ve výsledku v podstatě nulový. Poselství filmu musí být každému jasné a vlastně je dost laciné. Proto působí snahy udělat z toho víceméně jednoduchého příběhu velký hollywoodský biják trochu šroubovaně. Kdyby se to nesnažilo dohnat Interstellar a radši se víc zaměřilo na komornější interní drama, jako se to daleko víc povedlo třeba v Solaris, mohlo to být někde jinde. Pokud jsem dal Interstellaru "pouze" 4, musím tady ještě ubrat. Brad Pitt umí hrát, všechna čest, ale mohl dostat lepší scénář...

plakát

Liga spravedlnosti (2017) 

Úplně nechápu jak se to mohlo dostat od Muže z oceli až sem. Jak to mohl režírovat ten samý člověk? Navíc i triky vypadají o poznání hůř z nějakého důvodu. Celé to korunuje nepovedená retuš vousů Clarka Kenta.... Zatímco Infinity war korunuje Marvelovské filmy, které předcházely, tenhle počin přechozí povedené kousky spolehlivě pohřbívá. Absolutně bez atmosféry, s chabou zápletkou, jakoby scénaristi nevěděli, o čem psát. Ne, že by ta dvouhodinová (na materiál ne až tak velká) stopáž neodsýpala. Ale bylo to jaksi o ničem, pouze a čistě cesta za finální bitkou, která sama o sobě taky za moc nestála. Přitom prostoru kudy příběh rozkošatit bylo opravdu hodně. Sečteno a podtřženo je to skoro ostuda. A velká škoda. Už kvůli SUpermanovi a Wonder woman, jejichž uvedení na scénu bylo nadmíru podařené.

plakát

Černé zrcadlo (2011) (seriál) 

Fenomenální zrcadlo dněšní doby. Koncept dovedený téměř k dokonalosti. Poslední série už se sice trochu odklonila od původní atmosféry, ale obecně to nejlepší, co v poslední době vyšlo.

plakát

Půjčovna masa (2018) (seriál) 

Celkem originální sci-fi - z druhého pohledu umně poslepovaná vykrádačka Blade runnera, Deus Ex a tak trochu i Serenity, kterou se podařilo i velmi kvalitně po všech stránkách provést. Je pravda, že v době, kdy se nové seriály valí, jak na běžícím páse je tohle hodné pozornosti. Nicméně zas taková bomba jako třeba Black mirror to není. O poselství se jakési snaží - víceméně vycházející ze samostné podstaty příběhu, ale okřídlené fráze, které tam často padají připomínají spíše zkratkovitá moudra, která si čas od času postne na FB zeď kdejaká puberťačka, aby se cítila hluboce. Žádný další rozměr bohužel nepřidávají a ač celkem komplikovaný děj, po rozpletení zas až tak sofistikovaný není, ale to jde spíš na vrub předlohy. Od backgroud příběhu Takeshiho z dob války jsem třeba čekal o dost víc. Rozhodně o zvraty určitě není nouze a předvídatelnost vytknout nelze. Stejně tak absentující filmařskou zdrženlivost. Pro fandy sci-fi je to víceméně jasná volba.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Takový návrat do 90. let teenagerovských komedií. Podle mě nejzbytečnější Marvelovka i vzhledem k množství již zpracovaných Spidermanových filmů.... Ale chápu, že nový herec musí mít taky svůj film a studio potřebuje víc peněz :D Musí se ale nechat, že je to asi nejpřirozeněji působící Spiderman zatím. Když tedy vezmeme v úvahu svět nastolený filmem Avengers a to, že se značně odchyluje od předlohy narozdíl od svých předchůdců. žádný zázrak to ale není. Možná bych to ocenil víc jako náctiletý, ale nejsem si ani tím jistý

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Tak jsme se konečně dočkali rozvoje de facto rebootu Nové naděje, který nechal spoustu lidí na rozpacích a máme tu reboot Impéria vrací úder :D Pravda ale je, že narozdíl od přecdochozícho filmu zde funguje výstavba napětí a nečekané zvraty. Co nefunguje je rozvoj postav, které jaksi zůstavají ploché po celý film, který je vlastně nikam neposunuje (maximálně na smrt). Většina fandů taky jistě čekala objasnění řady pozadí postav, zejména vůdce Prvního řádu a ani to se nekonalo. Pravda v původní trilogii také nebylo jasné kdo nebo co je Palpatine a odkud se vzal, avšak tam byl také zamýšlen prequel, který to do určité míry po letech vysvětlil. Stejně tak, Phasma, která se je akcentovaná jako by byla jedna z důležitých postav jí vlastně ve výsledku není... Budí to dojem, že je tam vyloženě z merchandisingových důvodů a nic víc. Dozvíme se sice, pokud budeme věřit Kylovi, kdo byli rodiče Rey, ale to se určitě nedá srovnat s odhalením Vadera, coby otce Luka. Režisér se možná záměrně snažil příběh tohoto filmu oproti Episodě V stavět na hlavu, jenže jak se říká všeho moc škodí. A v zájmů překvapujících rozuzlení zapomněl na vlastní hloubku zápletky, která je zde sice asi o něco větší než v případě "probouzející se Síly", přesto nedosahuje kvalit původní ságy. I tak hezké, že se sem tam podařily propašovat do scénáře alespoň trochu hlubší myšlenky po vzoru Lucasovy předlohy. Jsem vcelku rád, že naštěstí zmizely Abramsovské nelogičnosti, ale objevily se zase trochu jíné, například v podobě výletu na "casinovou" planetu. Celá tato část byla opravdu uchopena za špatný konec. Jinak mě film celkově potěšil a mile překvapil, takže můžu dát s klidem vyšší hodnocení než před rokem..

plakát

Kříž cti (2012) 

Krásné komorní válečné drama. Jak vystřižené z Remarqua. Film uběhne ani se nenadějete a uvědomíte si, jak dokonale vás vtáhl až když skončí. To, co schází v amerických válečných spektáklech, je tu přítomno neustále - ryze lidské drama, prosto jakýchkoliv propagand a ideologií. Tenhle nenápadný film by si měl pustit každý válečný fanatik.

plakát

Dunkerk (2017) 

Trochu jsem váhal zda si tu udělit plné hodnocení, ale když ne tady, tak kde? V dnešní smršti CGI megalomanství působí film velmi osvěžujícím dojmem. Stejně tak klasická kamera - naprosto vtahující do děje. Hudební doprovod mi až místy lezl na nervy, ale na druhou stranu o to přesně šlo a i v relativně klidných scénách udržuje pocit napětí a atmosféru. Dohromady to pak vše funguje. Jistá povšechnost a snaha zachytit globálně co nejvíc úhlů pohledu na událost se nedostáváme moc do hloubky postav, ale opět ve výsledku vám to zpětně ani vadit nebude. Naopak o to víc film nutí nad věcí vlastními silami zauvažovat a dohledat si reálie. Když už jsme u toho, znalce historie (i když se za jednoho přímo nepovažuji i mě to uhodilo do očí), možná trochu zmate použití modernějších lodí, než které bylo možno vidět za druhé světové války.... Zřejmě tvůrci nechtěli jít do extrému a stavět znovu křižník z druhé světové, ale já osobně bych do toho šel. Každopádně jsou to pouze technické drobnostit, kterých si většina lidí ani nevšimne. Možná proto, že film ani neměl být o konkrétních hrdinech/strojích, bylo toto upozaděno. Další věc je americký patos a potřeba heroického vyznění (flotila soukromých loděk a člunů neměla ve skutečnosti až takový dopad, jak může vyznít z filmu), ale i to se dá přejít. Tak neváhejte a jděte do kina, dokud je čas, tohle určitě stojí za to vidět na velkém plátně.

plakát

Wonder Woman (2017) 

Nešel bych až tak daleko jako někteří kritici, lteří tvrdí, že takhle značka zachránila DC, protože Muž z Oceli je u mě pořád číslo jedna, avšak povedené to určitě je. Autoři to tu uchopilli za správný konec a amazonka tak jednoznačně vítězí před takovým uvedením Kapitána Ameriky nebo Thora od Marvelu. Sympatické obsazení hlavní role je taky velké plus.

plakát

Valerian a město tisíce planet (2017) 

Jako velký fanda 5. elementu a Kurýra jsem se těšil. Vizuálně je to rozhodně moc pěkná podívaná se zajímavým obsazením. Tak trochu mi to díky hlavním mimozemským protagonistům evokovalo Avatara a i s ve výsledku ne příliš komplikovaným příbhem a pointou k němu nemá daleko. Zklamaný, ale ani vyloženě naděený jsem nebyl. Je to vizuálně působivá sci-fi stravitelná pro každého. Některé prvky z pátého elementu tu jsou, ale jaksi ve formě znormalizovaného odvaru. Celkově mírný nadprůměr.