Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (205)

plakát

Maffiósso (1998) 

Skvělá parodie na všechny možné mafiánské filmy a nejen na ně. Pro pochopení většiny vtipů již člověk musí mít sice už něco nakoukáno předem, ale tak je to koneckonců prakticky u všech parodií. Rozhodně je to asi jediná gansterka, u které se člověk i pořádně zasměje.

plakát

Zimní válka (1989) 

Zajímavý film o tom, jak jsou obyčejní Finové donuceni vzít do ruky zbraně (alespoň to málo, co má armáda k dispozici) , aby bránili svou zemi před rozpínavostí nesrovnatelně většího a silnějšího souseda. I přes nedostatek adekvátních zbraní, munice a záloh se jim to nakonec přece jen podařilo, takže i díky tomu vlastně tento film mohl být v roce 1989 vůbec natočen. Musím říct, že docela věrně zachycuje tíseň, beznaděj, kruté zimní podmínky vojáků v zákopech a částečně i jejich zoufalství z neustávajícího přílivu nepřátel. Sice film trpí jedním neduhem, a to je časté opakování jedné a té samé scény dvakrát a často i vícekrát po sobě, což působí poněkud lacině, na druhou stranu je velkým kladem využití autentické bojové techniky, takže vidět v rámci ruského útoku pojíždět tanky T-26 je doslova pastva pro oči. Obzvlášť pak ve srovnání s velkoformátovými válečnými filmy USA, které si s používáním náhražek autentické techniky skutečně hlavu nelámou. Přesto je více jak tříhodinová stopáž filmu zbytečně dlouhá, proto jako celek působí Talvisota hodně roztahaně.

plakát

Specialista (1994) 

Neuvěřitelně špatně pospojovaný plytký příběh o lásce naivně dobromyslného agenta CIA a jeho femme fatale v podání Sharon Stone. Film, ve kterém jsou vlastně nejlepší částí jen a pouze nejrůznější detonace a pyrotechnické efekty jen těžko může opravdu zaujmout.

plakát

Návštěvníci: Cesta do Ameriky (2001) odpad!

Když dva dělají totéž, není to totéž. Od trojky jsem popravdě čekal rozvinutí prvních dvou filmů s tématem prostředí USA, ale co jsem nakonec viděl, už vidět nikdy nechci. Takto odporně zprznit původní film snad umí jen Američané. Jako kdyby američtí scénáristé nevěděli, co psát, tak prostě vzali jednotlivé scény z jedničky (vč. prakticky identických dialogů), zasadili je do amerických reálií, přidali prkenné herecké výkony a do očí bijící špatné efekty (bojím se říct speciální efekty) a to všechno v závěru domotali do takového guláše, že jsem nevěřil vlastním očím. Tento film je tak špatně natočený, že pro mě byl hodně velký problém ho dokoukat celý. Doslova totální ztráta času.

plakát

Návštěvníci 2: V chodbách času (1998) 

Pokračování Návštěvníků je sice o něco delší, zato o hodně nudnější. Vtip se vytrácí a je z velké části nahrazen ukřičenými scénami, prázdnými dialogy a zmateným pobíháním postav sem a tam. Zkrátka na každém kroku jde vidět snaha vyždímat z pěkné jedničky ještě něco navíc, ale zároveň je tato snaha tak křečovitá, až to bolí. Hodnocení je hodně na pomezí 1 a 2 hvězdiček, ale vzhledem k tomu, že se to i přes to všechno dá zkouknout, dávám nakonec 2*.

plakát

Návštěvníci (1993) 

Chytlavá a zábavná komedie o tom, jak dva návštěvníci ze středověku zabloudí v chodbách času a ocitnou se ve dvacátém století. Zajímavý nápad ještě vyzdvihují skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů, takže je celou stopáž o zábavu postaráno. První díl narozdíl od svých pokračování je navíc koukatelný opakovaně.

plakát

Výplata (2003) 

Kvůli čemu byste byli ochotni obětovat výplatu 90 milionů dolarů? V tomto filmu plném akčních scén s romantickým nádechem, kde do sebe každý kousek skládanky perfektně zapadá, se dozvíte, kvůli čemu to udělal Ben Affleck. Vlastně kvůli komu...

plakát

Vykoupení z věznice Shawshank (1994) 

Tento snímek má zkrátka a dobře všechno, co by dobrý film měl obsahovat. Opravdu precizně natočeno do nejmenšího detailu, takže se i přes více jak dvouhodinovou stopáž není od začátku až do konce vůbec čas nudit. Právě naopak! Toto je film, na který se nedíváte. Toto je film, který doslova žijete společně s postavami. "Naděje je dobrá věc. Ta nejlepší ze všech. A dobrá věc nikdy nezemře."

plakát

Fenomén (1996) 

Neuvěřitelná ztráta času. Film, který by i při stopáži 70 minut byl příliš dlouhý, je zde roztahán na úmorně nudné a nicneříkající dvě hodiny! Děj, který se snaží nám předložit romantiku naprosto nezáživných lidí na pozadí jakéhosi pseudo-scifi příběhu, je kvůli tomu příliš plytký a bez známky spádu nebo dramatizace. Nezachrání to ani prvoplánově sestavený hrdina s nadpřirozenými schopnostmi, takže nakonec zjistíte, že vám zbývají dvě možnosti - buď se unudit k smrti, nebo film prostě předčasně "típnout". Zvolil jsem raději druhou možnost.

plakát

Sinister (2012) 

Nevím, ale připadá mi, že ať se Sinister snaží sebevíc, z průměru ne a ne vyskočit. Postavit příběh na konceptu hlavního hrdiny jako spisovatele, který je natolik pošahaný, že stěhuje celou svou rodinu přímo do míst násilných trestných činů, o nichž následně píše své knihy, pro mě osobně už samo o sobě celý film dost shazuje. Navíc jsem si skoro celou stopáž připadal, že se dívám na všechny možné horory, jenom ne Sinister. Je zde tolik vykrádaček, že originalitu hledáte jen stěží. Navíc minimálně polovina lekacích scén je až příliš zjevná, takže se u nich nedá ani pořádně bát. A to by koneckonců měl být princip hororu, ne? Vlastně se začne něco dít až cca 15 minut před koncem, kdy už je skoro po všem. Nebýt toho vysvětlení na konci, co je vlastně pojítkem jednotlivých vražd, bylo by to o jednu hvězdičku dolů.