Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Attenborough - Dobrodružný svět (2020) (TV film) 

O tomto dokumentu bych mohl napsat prakticky totéž, jako o podobně laděném Životě v divočině. Opět další film věnovaný přímo Attenboroughovi, opět o něčem trošku jiném, než ty předchozí a opět nesmírně, nesmírně zajímavé. 100%.

plakát

Attenborough - Život v divočině (2020) (TV film) 

Další dokument, který se věnuje přímo siru Davidovi. A opět zajímavý stejně, možná dokonce více, jako jeho práce. Tenhle člověk je prostě neuvěřitelná osobnost a tohle je další z filmů, kde nejen nahlédneme přímo do jeho života a kariéry, ale také do zákulisí různých dokumentů. Paráda. 100%.

plakát

Život v barvě s Davidem Attenboroughem (2021) (seriál) 

Další zajímavý Attenborough a opět něco trošku nového. A tak to má být. Opět informačně velice bohaté a hodnotné, a ačkoliv tentokrát nepřináší dokument nic dříve neviděného, způsob, kterým to přináší, rozhodně neviděný je. A neslyšeného také není úplně málo. A závěrečná epizoda ze zákulísí je jako již tradičně snad ještě lepší, než dokument samotný. Nebudu se déle rozepisovat, neb je to jako vždy zcela zbytečné. 100%.

plakát

Maigret - Maigret a stará dáma (1994) (epizoda) 

Opět další pětihvězdičkový Maigret. Tenhle případ patří v maigretovském cyklu k mým nejoblíbenějším a celkově je zcela určitě jedním z nejlepších vůbec, i co se předlohy týče. A tohle zpracování se naštěstí také povedlo. Vpravdě simenonovské, perfektně obsazené. Není co vytknout, Špičková detektivka v tom nejklasičtějším střihu. Chcete-li začít s Cremerovým Maigretem od těch nejlepších epizod, tohle je rozhodně skvělá volba. 90%.

plakát

Skotsko, drsná krajina s mystickou duší (2020) (TV film) 

Skotsko miluju a od té doby, co jsem ho navštívil, má v mém srdci ještě zásadnější místo. Vzhledem k délce dokumentu ho určitě šlo zkazit, ale naštěstí se povedl na výbornou. Jsou tu hrady, historie, zvyky, hromada dalších zajímavostí, úchvatné záběry nejen překrásné přírody a na malém prostoru se divák dozví opravdu hodně, hodně informací a navíc bez jakékoliv vaty, takže opravdu jen podstatné věci. A v kombinaci s obrazem je tenhle dokument prostě lahůdka. 100%.

plakát

Aribert Heim: Doktor Smrt z Mauthausenu (2018) (TV film) 

Je sice trošku s podivem, že jsem o tomto pánovi nikdy nic neslyšel, ale o to víc jsem byl zvědavý na tento dokument. Cožpak o to, příběh je to samozřejmě zajímavý, fascinující je i to, že Heim i Mengele měli velmi podobný osud (tedy unikli spravedlnosti), ale informace v dokumentu se bohužel dost opakují, nevím, jestli je to jejich nedostatkem, nebo to má jiný důvod, ale rozhodně je to škoda a i proto nemůžu tomuto dokumentu dát pět hvězd, s čímž bych jinak neměl problém, protože tohle je přesně téma, které mě z války zajímá snad nejvíc. I přesto nelze nedoporučit, hlavně proto, že pojednává o méně známé "osobnosti". 75%.

plakát

Rok, který změnil Zemi (2021) 

Nádherné. Úchvatné a v tomto případě tentokrát opravdu mimořádné záběry zvířat v jejich ne tak úplně přirozeném prostředí. Celé je to ale o tom, jak je naší planetě bez nás lidí líp. Takže úvah na téma, zda jsme si tu pandemickou čistku zasloužili (zasloužili) je na místě. Další důkaz toho, že se musíme okamžitě probrat a něco dělat. Jinak samotný dokument má kromě úchvatných záběrů samozřejmě i úchvatný komentář sira D. a ani zde nechybí správné hraní na celou škálu citů a emocí. Jedna z věcí, kterou by měl vidět každý. 100%.

plakát

Maigret - Maigret a dražba při svíčce (1995) (epizoda) 

Naprosto vynikající díl. Jedna z nejlepších epizod. Nesmírně zajímavá zápletka i prostředí, uzavřená společnost, nemocný Maigret a i v rámci seriálu zatím naprosto jedinečná celková atmosféra. Tady si všechno sedlo, jak mělo. 90%.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Naprostá TOPOVKA. Špička. Klasa. Pokud je Koruna nejlepším seriálem současnosti, tak Dámský gambit nutně musíme brát jako minisérii, aby Jejímu Veličenstvu královně nevyfoukl prvenství. Od Černobylu tady nic lepšího nebylo. Šachy mě nikdy nebavili, a nikdy bych nevěřil, že seriál, ve kterém se hrají šachy téměř od začátku do konce každého dílu, bude pravým opakem nebavení. Od první minuty prvního dílu jsem totiž byl tímhle skvostem absolutně pohlcen. Je to neuvěřitelně dobře natočené a navíc neskutečně, neskutečně napínavé a odtrhnout oči od obrazovky třeba jen na vteřinu bylo naprosto nemožné. Navíc to má vynikající herecké obsazení v čele s boží Anyou, jejíž Beth je sice občas trošku otravná (a někdy i trošku víc), ale holt proč ne, zvlášť když díky tomu Anyu miluju ještě o něco víc, než doposud. Gambit je neuvěřitelná sedmidílná jízda a patrně nejakčnější a nejnapínavější seriál všech dob. Fakt. A navíc úplně pro každého, čehož já jsem důkazem. Totální vrchol televizní a filmové tvorby celkově, který snad nemá jediný slabší okamžik, prostě mistrovská záležitost. Sledování šachů může být opravdu velmi, velmi zajímavé, možná to někdy vyzkouším. A nemyslím tím druhé kolo této věci, na kterou jistě dojde. Jasných 100%.

plakát

Lupin (2021) (seriál) 

Veliké překvapení. V podstatě takový Sherlock po francouzsku. Stejně moderní, stejně nápaditý a skutečnost, že vůbec není o Arsénu Lupinovi (hlavní hrdina jen miluje jeho příběhy a bohatě se jimi inspiruje) vůbec není na škodu, naopak. Omar Sy má po Nedotknutelných konečně pořádně cool roli, seriál je zajímavý od začátku do konce, ani chvíli nenudí, všechny postavy i jednotlivé zápletky jsou výborně napsané, hlavní hrdina je totální sympaťák, kterému nejde nefandit a celkový výsledek je opravdu lahodný. A pocta legendární postavě Maurice Leblanca je to taky skvělá. Netflix hned z kraje roku 2021 naservíroval hned jeden z nejlepších letošních seriálů, který rozhodně stojí za to. Akce, napětí, humor, všechno tady je a všechno to pospolu perfektně funguje. A pokud to někdo ještě neví, tak Paříž je nádherná. Těším se na další díly a doufám i v další řady. Prozatím 85%, ale pěti hvězdičkám se rozhodně nebráním!