Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Policajt v Beverly Hills (1984) 

Předpokládal jsem to. Opravdu mě to příliš nechytlo. Ústřední hudební melodie je zaslouženě kultovní, neboť je skvělá (ale přiznám se, že jsem netušil, že je z tohoto filmu). Eddie Murphy mě jako komik nikdy příliš nebavil, a to bohužel ani v osmdesátkové klasice jako je tahle, ačkoliv pár výstupů je legendárních a dabing Oldy Kaisera je brutální. Jinak typická 80. léta, včetně akce, prostředí a atmosféry. Bohužel ale nemám potřebu pokračovat s dalšími díly. Na lepší hodnocení to opravdu nevidím. 65%.

plakát

Maigret - Maigret a vzpurní svědkové (1993) (epizoda) 

Opět solidní zápletka, opět vynikající Bruno Cremer, opět jeden z dramatičtějších a promyšlenějších dílů ze zajímavého prostředí, opět s českým hereckým přispěním. Každou epizodu tohoto skvělého seriálu je prostě radost sledovat, tento opět patří k těm lepším. 80%.

plakát

Ružové sny (1976) 

Venkovské, letní, idylické, krásné, romantické. Docela překvapení, přiznávám se, že se mi do toho moc nechtělo, ale o to spokojenější jsem byl na konci. Je tam fajn hudba, sympatický pošťák a překrásná Iva Bittová, kteří spolu mají skvělou chemii. Mix komedie a dramatu je poetický, kouzelný a krásně se na to kouká (naštěstí jsem viděl verzi s titulky u nářečí). Tento film bych se rozhodně nebál doporučit, je to krásně natočené a samotné prostředí ve filmu hraje taky výraznou (pozitivní) roli. 75%.

plakát

Umělcova smlouva (1982) 

Bizarně krásné, obzvlášť v závěru. Tenhle film mě ohromně překvapil. Úchvatné kostýmy, překrásný vizuál, anglický venkov, úžasná hudba, které mě neuvěřitelně bavila, skvělá výchozí zápletka a kupodivu to ani vteřinu nenudí. Krásně to vypadá, celkem pohodová atmosféra postupně houstne a přitom je to od začátku do konce krásné. Jen stěží, najdete film, který se Umělcově smlouvě podobá byť jen trochu. I když je to film sice krásný, rozhodně se nejedná o odpočinkovou záležitost (i když to tak na konci vypadá), a rozhodně to není film do každé nálady. Já ji měl. 80%, možná že i trošku víc. Peter Greenway je rozhodně zajímavý režisér.

plakát

Takoví normální zabijáci (1994) 

Film jak od Tarantina. Vlastně mě to ani moc nebavilo, ale nakonec přidávám hvězdičku, protože Takoví normální zabijáci průměrným filmem rozhodně ani zdaleka a náhodou nejsou. Hlavní dvojice je parádní a okouzlující, mix brutální akce a černého humoru je ok, ale tempo mě spíš nudilo k smrti a kamera je příšerná (ne tím, že je příšerná, ale protože tenhle druh prostě nemám rád). Kult asi jo, ale u mě ne. Vlastně jsem i trošičku zklamán, a to jsem k filmu od začátku přistupoval raději skepticky. Holt to není moje kafe, to je celé. 70%.

plakát

Inspektor Rebus (2000) (seriál) 

Komentáře u jednotlivých epizod. Jako celek (série s Kenem Stottem) - vynikající Ken Stott v hlavní úloze, překrásný Edinburgh, velmi příjemná stopáž, odklony od předlohy mi nevadí, neb jsem kdysi dávno četl jen asi dvě. Na první pohled poměrně nenápadná, ale o to zajímavější tradiční britská kriminálka, která je temná i veselá, akční i zábavná. Prostě mix toho nejlepšího. Jedna z nejlepších detektivních sérií, které ve Velké Británii vznikly.

plakát

Přiznání (2019) (seriál) 

Námět je vynikající, stejně tak obsazení, ale v porovnání s mnoha jinými minisériemi tohoto typu (nejen britskými, ale přece jen zejména), Přiznání z toho vychází jako jasný nevítěz. Nicméně, stopáž je zvolena úplně akorát (nepřesahuje padesát minut), zpracováno je to téměř perfektně a finále má opravdu sílu. Každý den mě vtáhl a ve výsledku jsem opravdu velmi spokojen, ale jsem taky zmlsaný o fous kvalitnějšími produkcemi. Přiznání přesto stojí za pozornost, a zdaleka ne jenom proto, že jde o skutečnou, velmi nepříjemnou událost. Je to prostě dobré a na jeden zátah by to možná bylo ještě o něco lepší. 80%.

plakát

Duna (1984) 

Mám obrovský problém s knižní předlohou - téměř vůbec mně nebavila, což se příliš často nestává, a na svou druhou šanci pořád ještě čeká. Viděl jsem televizní minisérii (minimálně o stupeň lepší, než tahle Lynchovina) a na novou verzi se těším jako už dlouho na nic, a tahle verze byla mým dlouholetým a neustále odkládaným restem. Nakonec nelituji. Herecké obsazení je parádní (MacLachlan, Dourif, Stewart, Sting, baron Harkonnen), důležité scény (pouštní červi) jsou povedené a je to Lynch tak netypický, že mě to vlastně ohromně bavilo. Je sice pravda, že mnoho scén byla zvláštních, komických až směšných, ale to mi nikdy nevadilo, a nevadilo mi to ani tady. Je to sice dlouhé a místy opravdu nepříjemně vlekoucí se, ale jako celek to působí překvapivě dobře, ačkoliv to možná už opravdu lehce hraničí s béčkem, ale to nevadí. Nová verze je lepší, ale tohle je také dobré. 75%. Lepší Lynch.

plakát

Člověk z půdy (1961) (divadelní záznam) 

Ale jo, dobrý. Horníček je geniální a chrlí jednu zabijáckou hlášku za druhou, Pavlína Filipovská je roztomilá, většina písniček dobrá i samostatně. Nápad skvělý, ale měl jsem z toho pocit, že ve druhé polovině se to tak nějak rozpadlo, naštěstí konec to opět vše slušně slepil dohromady. Nápad s cabaret boys je docela fajn. 75%, slušně a příjemně jsem se pobavil, ale víckrát to vidět nemusím. Písničky dua Suchý a Šlitr jsou skvělé, ale na semaforácké hry opravdu příliš nejsem.

plakát

Herec (2020) (seriál) 

ČT tyhle dobové minisérie prostě umí, ještěže ji máme. Tvůrce musím opravdu pochválit. Scénář je fakt silnej a ačkoliv prostřední část byla nepatrně slabší, první a třetí díl byli skutečně mimořádné zážitky, a to nejen (ale hlavně) po stránce herecké, lepší než Jan Cina byl snad jen Adrian Jastraban v roli opravdu mimořádné komunistické svině. Špičkové drama, které může slabším povahám klidně způsobit solidní dávku deprese a hnusu. Mimořádná filmařina s opravdu hutnou atmosférou. Herec si rozhodně zaslouží všechny myslitelné ceny a nominace, takhle dobrý byl naposledy Zločin v Polné, a ani ten nebyl dobrý tak, jako je Herec. Nebudu to dále okecávat, ta výpověď doby a hlavně charakteru je skutečně mimořádná. 100%.