Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jeden z tech ceskych serialu, za ktere se clovek uplne nemusi stydet... Cina upoutal a v podstate to cele tahl. Neni to tak temne jako treba Vsichni dobri rodaci a dalsi klády o padesatkach, ale je to divacky privetive a ulpi v mysli. Lze doporucit. P.S.: Nejskvelejsi figura byl estebak v podani Fingera. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jan Cina je bezesporu jeden z největších talentů svý herecký generace, 'Herec' ovšem trpí neduhy, který jsou typický takřka u všech českých historických filmů či seriálů – tedy jak přes kopírák generickou stylizací a monotematickou koncepcí, která dost vágně interpretuje náturu minulýho režimu.... queer tématika je prakticky nevyužitá. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Už mám dost těch tupců a grázlů, co vládnou v týhle zemi. Nejdřív jsem se polekal, že sleduji další exemplář druhu populárně-historického kýče, na jejímž uhnětení se veřejnoprávní média přežvykováním některých témat vrchovatě podílí. Nikdo soudný nezpochybňuje, že období před rokem 1989 bylo temné, dokonce temnější než jiná, a jsem přesvědčen, že návrat poměrů se vším všudy by si přál málokdo z těch, kteří si pamatují, nebo jsou alespoň dobře informováni. První díl je ale jenom bluf, který na tvorbu (nejen) České televize chytře navazují (a který nedávno obdobně použil Zachariáš v Bez vědomí). To, co se věrohodně tváří jako "jarchovská" šablona ve smyslu komunisti=zlo (resp. zlo=komunisti), připravuje na koukavé zralejší a konstruktivnější zpracování teze, totiž že režim je zlý potud, pokud dokáže být kanálem zla, jehož zdroj může vytrysknout stejně v účelové interpretaci Marxe, jako Adama Smitha nebo sv. Pavla. Existují horší věci než totalita. Třeba nezřízené ambice. Mám Herce rád za to, že se skrze vypráskanou látku dokázal vyjádřit k tomu, co by nás mělo trápit dnes; ne naopak. Výprava snad až příliš temná, ale nikoliv laciná. Žánrové veletoče zábavné. Jan Cina daleko lepší, než v mnohem nejapněji angažovaném Čertím brku. Znám jeden byt v Dejvicích. Tam budeme mít klid. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Herec naplnil mnoho očekávání. Určitě se najde někdo, kdo bude silně zklamán. Má na to právo. Myslím, že by to stálo za přezkoumání. Seriál má asi až na pár menších scenáristických trhlin skvělý spád i s příběhem. Člověk skoro s láskou zapomene na to, že mu byla linka příběhu v rámci anotace vyzrazena a stejně je na konci prvního dílu překvapen. Především je nutno říci, že Cina opravdu předvádí vrchol své práce stejně jako mnoho dalších. Eskalace leze nahoru a vy si do poslední chvíle myslíte, že to snad nebude tak hrozné, a dojde k morální změně. A ono ne. Herec se objevil zčistajasna a ukázal zcela novou a zajímavou linku této práce. Ukázal světlý článek tohoto roku a opět vznikl z televizní práce. Obdivuji navíc režiséra Bebjaka, který skáče mezi českou a slovenskou produkci, je aktivní jako nikdo jiný a skoro vše, co ze sebe dostane je klenot nebo minimálně jde o zajímavý potenciál. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ne, že bychom se dočkali něčeho objevného, tohle všechno už tu bylo. Ale opakování je matkou moudrosti, je dobré si ten humus občas připomenout. Mladý ambiciozní chlapec se stane krysou, ne že by snad chtěl, ale už je holt takový. No a pak už se to s ním rozjede a musí s vlky výti. Svět pak už vidí plný nástrah a starch ho ovládne. Pro přežití cokoliv. 70% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak si osobně vybral do hlavní role Jenovéfu Bokovou, aniž by prošla castingem či kamerovými zkouškami. Jenovéfa Boková roli přijala, aniž by si přečetla scénář. Role jí nabídnuta 2 roky před natáčením. (rublik05)
  • Režisér Peter Bebjak o Janu Cinovi řekl: „Jan Cina je inteligentní a velmi vnímavý herec. Nechtěli jsme pojmout jeho postavu jako hrdinu dané doby, ale takového, kterému by rozuměl současný člověk. Aby vlastně každý pochopil jeho motivaci.“ (SONY_)
  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama