Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Pohádka

Recenze (110)

plakát

Nero veneziano (1978) 

Jeden bod dávám za hudbu a druhý za kameru; ovšem se scénářem si jeho tvůrci hlavu příliš nelámali - přece jen i u hororů by měla platit určitá pravidla logiky a návaznosti děje.

plakát

Pina (2011) 

Jako dokument ****, jako muzikál ***. Komentářem nejlépe vystihuje mé pocity z filmu liborek_.

plakát

Helimadoe (1992) 

Film námětově podobný Wajdovu Sestry z Vlčí, jehož kvalit ovšem ani zdaleka nedosahuje. Postrádám v něm i typickou havlíčkovskou náladu, která je tolik patrná v Herzových Petrolejových lampách nebo i ve Svobodově Prokletí domu Hajnů. Vadí mi poněkud i jeho jakoby televizní zpracování podobné o něco pozdějšímu a zdařilejšímu Bylo nás pět (Smyczek, 1994). Přesto palec nahoru za herecký výkon Josefa Somra i za práci rekvizitáře, který dal dohromady tolik dobových předmětů.

plakát

Závrať (1962) 

Co záběr to skvost; romance v socialistickém industriálu.

plakát

Strom života (2011) 

Velkolepé podobenství o ničem. Doporučuji komentáře Radka99, J*A*S*M a Superpero.

plakát

Dlouhá bílá nit (1970) (TV film) 

Vesnické drama. Příběh jakoby od Sigrid Undsetové, protože hrdinkami jsou ženy, jejímž charakterům nesahají ty mužské ani po kotníky. Za povšimnutí stojí reálie socialistické vesnice (kozín, předseda a účetní stále namol), kde se stále ještě drží některé náboženské zvyklosti, i když povětšinou jen zásluhou několika svíčkových babek (večerní klekání, obřady kolem pohřbu).

plakát

Nebezpečná metoda (2011) 

Ústředním motivem filmu je pro mě sblížení a postupný rozchod Freuda s Jungem, kde Sabiba je "katalyzátorem" tohoto procesu. Základní vědecké teze obou velikánů psychologie (psychoanalýza a hlubinná psychologie) režisér ukázal, či naznačil, a převyprávěl jasně a srozumitelně, což je úctyhodný výkon.

plakát

Postava k podpírání (1963) 

Kafkárna vyprávěná v symbolické rovině - v Zámku má zeměměřič reálný záměr, půjčená kočka v Postavě nemá skutečný význam, pouze symbolický. Samozřejmě jde ve filmu o nahlédnutí do absurdnosti mechanismů totalitního režimu.

plakát

Přežil jsem svou smrt (1960) 

Nebýt toho ideologického nánosu, je to skvělý film. Popis koncentračního tábora, jak je ve filmu vykreslen, je třeba brát s rezervou.