Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Rodinný

Recenze (24)

plakát

Hry bez hranic (1965) (pořad) 

Vynikající hra, u které jsem se skutečně bavil. Škoda, že to skončilo. V dětství jsem koukal ještě na Pevnost Boyard a Po stopách Xapatanu, ale Hry bez hranic jsem měl nejradši. Nevynechal jsem téměř jediný díl, a když už, tak s těžkým srdcem. Oproti jiným soutěžím se mi moc líbilo, že každý díl byl originál, každá země, ve které se hry konaly, si připravila pro soutěžící jiné disciplíny, takže žádný díl rozhodně nenudil.

plakát

Královna Alžběta (1998) 

Velmi poutavě natočený příběh o počátku vlády královny Alžběty I. s excelentní Cate Blanchett v hlavní roli. Královna neměla při převzetí moci lehkou úlohu vzhledem k tomu, že zemi ohrožovaly evropské mocnosti Španělsko a Francie, samotná Anglie měla nedostatečnou armádu, chátrající loďstvo, špatné opevnění a hlavně byla nábožensky nejednotná. Přesto dokázala Alžběta během několika let upevnit svou moc a rozšířit britské impérium. A této nelehké úlohy královny se Cate Blanchett zhostila na výbornou, v nejednom okamžiku má divák pocit, jako by to byla skutečná královna. A k tomu jí sekunduje vynikající Geoffrey Rush v roli jejího věrného rádce a ochránce Walsinghama. Prostě paráda!

plakát

Medvěd (1988) 

Film o vztahu člověka k přírodě, o lásce, o toleranci a hlavně o tom, že největší vzrušení není zabít, ale nechat žít...

plakát

Sedm statečných (1960) 

Určitě nebudu příliš přehánět, když tenhle film označím za jeden z nejlepších snímků ve westernovém žánru a za jeden z mých nejoblíbenějších, ke kterému se vždy rád vracím. Jistě k tomu přispívá i fakt, že to byl můj první shlédnutý western - a tehdy mi bylo asi teprve 6 let :-) a hodně poznamenal mé dětství, kdy jsem jako reakci na Sedm statečných hltal jednu kovbojku za druhou. Za nezapomenutelné okamžiky z filmu považuju hned úvodní scénu, kdy Chris (Yul Brynner) s Vinem (Steve McQueen) odvážejí zastřeleného vesničana na městský hřbitov, nebo scénu na nádraží s vrhačem nožů Brittem (James Coburn). Velkým plusem filmu jsou rovněž bezvadně vykreslené charaktery jednotlivých postav, které tak vůbec nepůsobí ploše - např. horkokrevný mladíček Chico (Horst Buchholz) toužící po dobrodružném životě pistolníka, rozporuplný Lee (Robert Vaughn), Harry (Brad Dexter) lačnící po bohatství, málomluvný dlouhán Britt (James Coburn)... A samozřejmě zloduch Calvera v podání nezapomenutelného Eliho Wallacha.

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Výborný sitcom - první tři série neměly chybu, čtvrtá už byla o něco slabší, ale pořád se mezi slabšími díly našly jiné, které si držely původní kvalitu. Od páté série už to šlo rapidně z kopce a seriál jsem ani nedokoukal, protože jsem si chtěl uchovat skvělý dojem z prvních dílů. Škoda, že tvůrci neskončili čtvrtou řadou, neváhal bych ani s pětihvězdičkovým hodnocením. Zbytečným natahováním seriálu to tvůrci pohřbili. Od páté série už mi postupně jednotlivé postavy lezly hodně na nervy - zejména Ted, Lily a Marshall tím neustálým opakováním se. V průběhu šesté série jsem to vzdal. Takže hodnocení dávám za první čtyři série.

plakát

Americké dopisy (2015) (TV film) 

Překvapivě výborný film a vynikající Hynek Čermák v roli Antonína Dvořáka.

plakát

Sesterstvo putovních kalhot (2005) 

Milé, dojemné a smutné zároveň. Filmově na tři hvězdičky, ale za Bailey (Jenna Boyd) neváhám jednu přidat.

plakát

Studené léto (2006) (TV film) 

Velmi citlivě natočený snímek o německé rodině, kterou rozdělila zeď mezi západní a východní částí Berlína. Dneska se zdá těžko uvěřitelné, jak mohlo běhěm několika málo hodin (doslova přes noc) dojít k náhlému přehrazení města, které trvalo plných 28 let.

plakát

Zlodějka knih (2013) 

Vzhledem k tomu, že jsem jako první četl knihu, nemohu se vyhnout srovnávání. A v tom mě film dost zklamal. Chápu, že kniha, která má přes 400 stránek se do dvouhodinového filmu vtěsnat nedá, ale mrzelo mě, že se filmařům nepodařilo zachytit atmosféru místa ani vlastnosti jednotlivých postav, tak jak byly vykresleny v knize. Celý film působí jako rychlý průřez knihou s vynecháním spousty podstatných okamžiků, takže divák neznalý knihy vlastně ani neví, proč se to či ono stalo. V knize byly výborně vykresleny vztahy Liesel k otci, matce, Maxovi, Rudymu a ženě pana starosty a bohužel ve filmu se ani jeden z těchto vztahů nepodařilo zobrazit tak, jako v knize. Zejména vztah Liesel k paní starostové je jedním z nosných pilířů příběhu a ve filmu se mu nedostalo prakticky žádného prostoru. A když už, tak naprosto jinak než v knize, takže ani označení "zlodějka knih" nepůsobí jako ústřední pojem. Takže za mě hodnocení - slabší průměr, film jako takový špatný není, zejména po vizuální stránce se na něj kouká dobře, ale zatímco u knihy jsem se neubránil slzám, film mě nechal chladným nezúčastěnným divákem. Bohužel.

plakát

Pusinky (2007) 

Road movie o hledání sebe sama i za cenu, že už nic nebude jako dřív. Hlavní představitelky Vendula, Iška a Karolína působí sympaticky i věrohodně. Totéž se už ale nedá říct o jejich mužských protějšcích - víc než nesympatických. Výjimkou je Išky mladší bratr Vojta, i když na 14 let mluví poněkuď vyspěleji.