Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Romantický
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (143)

plakát

Hrabě Monte Cristo (1979) (seriál) 

Tak tohle je dárek!!!! Snad 15 let jsem televizi prosila, aby tenhle skvost reprízovala a ono to vyšlo! Kdysi dávno, jako malá holka jsem na to v 80. letech koukala, párkrát to běželo, po revoluci už nikdy. Dokonalé a nejvěrnější zpracování knihy A. Dumase. Díky této verzi jsem si Monte Crista - 3 tlusté svazky - ještě jako holka na základce přečetla. Nádherně napínavá kniha, dokonale vymyšlená pomsta a tady to je vše zachyceno. Ne jako ve všech ostatních novějších i starších verzích. Skvělý český starý dabing! Díky za tuto reprízu!!!!

plakát

Láska nebeská (2003) 

Filmu je letos dvacet let a já ho mám čím dál tím raději. Čím dál víc se směju vtipným konverzacím, čím dál víc se dojímám a pláču a ne jen proto, že stárnu, a že je to místy opravdu dojemné. Ale mě poslední dobou v takových filmech dojímá to, jak "normální" je to film se spoustou příběhů a osudů a je jedno, jestli reálných. Neřeší se tam rasové otázky, ani genderové, třídní, prostě to, čím je dnešní filmová tvorba doslova narvaná. Vše je dnes sterilní, vypočítané podle nějakých nemožných norem. Toto je čistá krása a pohlazení....

plakát

Dámský krejčí (2012) (divadelní záznam) 

Už dlouho jsem se v divadle tak nebavila, jako dnes. Neskutečně vydařená fraška. Kdo viděl jen v TV, chápu, že se mu to může zdát uřvané, mám to tak téměř vždy s divadelní hrou, kterou nevidím v divadle, ale v televizi, zde to opravdu působí jinak, v divadle je třeba víc forzírovat, nebylo by to slyšet. Já sama za sebe tvrdím, že toto je lepší než Brouk v hlavě, ten je strašně dlouhý a pro mě už zdlouhavě překombinovaný, toto mě bavilo víc, mělo to spád.

plakát

West Side Story (2021) 

Je to dechberoucí podívaná! Miluju starou verzi a proto jsem se těšila na tuto novou a byla jsem ráda, že Spielgerg ji nechal zasazenou v tehdejší době, jelikož takováto linie příběhu by v dnešní době byla málo uvěřitelná a určitě by se muselo zase sahat po "moderních" zápletkách, které raději ani nebudu zmiňovat. Nevydržela jsem a musela si předem poslechnout soundtrack a ten mě ujistil, že nemůžu být zklamaná. Jak aranžmá, tak výběr hlavních představitelů a provedení všech skladeb je prostě perfektní a kdo tu píše, že ne, nerozumí hudbě. Za pomoci všech moderních technologií z tak již dokonalých skladeb vylezlo ještě víc a doslova berou za srdce. Bernstein by jásal a snad i jásá. Co se týče vizuální stránky, tam s filmem pochopitelně starší verze nemůže konkurovat, možnosti dnešní doby jsou nesrovnatelné a Spielberg to vše dokázal udržet na uzdě a vzdát poctu v 60. letech dokonalému dílu. Hlavní hrdinové jsou kouzelní, jak Tony, tak Maria, i Anita své party zazpívali nejen dokonale, ale s neskutečným citem pro Bernsteinovu hudbu. Navíc se pro své role snad narodili. Pokud bych měla jen malinko něco vytknout, bude to oproti staré verzi trošičku méně tance, ale ty taneční scény byly tak skvěle vystavěny, že na toto ráda zapomenu, jelikož celkově to vše působí neskutečně a 2 a 1/2 hodiny uteče jako voda. Role Valentiny v podání devadesátileté představitelky Anity z původní verze je jen třešničkou na dortu. Ano, je to vlastně pocta staré dobré West Side Story, kde se toho zase tak moc nezměnilo, ale přesto je to nové a je zatraceně dobře, že Spielberg to natočil, a že to natočil takto. Tento zázrak to natře všem dnešním Moulin Rouge, Chicago, natož pak zrůdnému La la landu. Jsem šťastná, že ještě dnes někdo natočil muzikál tak, jak má vypadat.

plakát

Lorna a Ted (1991) (TV film) 

Tento film jsem dlouhá léta neviděla, nevím, proč ho TV nereprizuje, ale naskytla se mi možnost si vzpomínku osvěžit a jsem ráda, že jsem si tento koncert páně Rösnerův a paní Freimanové mohla připomenout, konec jsem již v paměti neměla a překvapil mě. Stýská se mi po těchto "konverzačkách", to už dnes nikdo v televizi neumí napsat takový scénář a málokdo by to už dnes takto zahrál, škoda. Dnes už jen televizní krimisérie.

plakát

Čas smyslnosti (1995) 

Po dlouhých letech přehodnocuji své původní hodnocení. Je opravdu děsivé, kam došla dnešní kinematografie a samozřejmě lidská společnost. Je neuvěřitelný balzám podívat se na film, který je plný skutečného citu a nalezených hodnot, a který si na nic nehraje a není tam za každou cenu nacpaná všechna ta dnešní "korektnost". Bylo to opravdu pohlazení po duši a připomenutí krásných devadesátých let, o to neuvěřitelnější, že toto vzniklo v Americe. Nemůžu, než dát plný počet.

plakát

Milda (2017) 

Je to komická figurka bez inteligence, zapálená pro svou věc a ve svém přesvědčení jde až za hrob. Ale z toho všeho, i když se tomu člověk směje, jde strach. A hlavně proto, že se to v trochu jiné formě může lehko vrátit, soudě podle posledního vývoje u nás. Před 30 lety mi bylo čtrnáct, ale tu dobu si dobře pamatuju a dobře si pamatuju, co to bylo za hnůj. Neměli se lidé líp, jak soudruh zde neustále opakuje a odůvodňuje to tím, že nebyli nezaměstnaní. To nebyli, protože by šli sedět, ale plno doktorů a vzdělaných lidí sedělo v kotelnách, nebo dělalo jinou podřadnou práci, pokud nebyli zrovna zavření. Jsou to hnusný kecy a jenom blb mu tohle může sežrat. Byli to vrazi a oni byli těmi vykořisťovateli, ne kapitalisti. Takové snímky jsou třeba a je třeba to dnešním generacím pouštět, protože kdo tohle nezná, nedovede si to vůbec představit.

plakát

Už vám není dvacet, paní Bláhová (1980) (TV film) 

Něco takového už dnes nikdo nenatočí, dnes je humor úplně o něčem jiném a konverzačku tohoto typu už nikdo nedokáže vymyslet. Jak osvěžující, vidět něco z normálního prostředí a života, co si na nic nehraje. A těch skvělých herců, kterým vévodí Dana Medřická a V. Brodský a ještě mladí Dlouhý se Skopalem. Krásná vzpomínka na staré časy.

plakát

Marco Polo (1982) (seriál) 

Viděla jsem to několikrát jako holka a po letech jsem si to opět zopakovala. Jedním slovem nádhera. Neztratilo to nic ze svého kouzla. Tenhle seriál se opravdu hoooodně povedl.