Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

pepo 

všechny recenze uživatele

Daniel Clowes si sám adaptoval svoj netradičný komiks do scenára a uspel. Prvýkrát sa stalo, že nomináciu na Oscara za scenár podľa predlohy získal počin, ktorý vznikol podľa komiksu. Príbeh dvoch teenageriek, ktoré sa musia rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať ich život, je výbornou sarkastickou indie drámou. Vynikajúce herecké výkony na čele s Thorou Birch (Americká krása), Stevom Buscemim (Con Air) a mladou Scarlett Johansson sú hlavným tromfom tohto strateného klenotu od režiséra populárnej komédie Santa je úchyl! ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Jak na točit zajímavý film o ničem? Jednoduché. Stačí sehnat dobré herce, ale samozřejmě hlavně vymyslet výrazné postavy se zajímavým charakterem. A na tom je v podstatě krása tohoto filmu. Ani náhodou na něm nezaujme děj, který je takový nijaký a po těch několika dnech, co uplynulo od doby, kdy jsem ho viděla, si nevzpomínám, o čem to vlastně pořádně bylo. Co si ovšem moc dobře pamatuji, jsou postavy a celková atmosféra filmu, kterou jistě doplňuje i herecký výkon mladé Scarlett Johansson, která na každém záběru přímo září. Její kolegyně Thora je také skvělá, ale Scarlett mě osobně zaujala daleko víc, ačkoli se její postavě film téměř nevěnuje, což je podle mě docela škoda. Zmínila jsem se sice, že si děj vůbec nevybavuji, ale snímek jako celek je takový milý, příjemný a pohodový, takže by zapomenout na něj byla velká škoda. Na plné hodnocení to sice nestačí, ale čtyři hvězdičky má Přízračný svět naprosto právem. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nejdřív film nastavil solidní tempo, Enid a Rebecca suše komentují okolní svět a dělají si srandu z ostatních lidí. Pak na scénu nastupuje ubožák Seymour, který se díky setkání s Enid stane ještě větším chudákem, což jen podporuje tragikomediální linku. Jenže problém je v tom, že Přízračný svět postupně ztrácí šťávu, sklouzává z černé/ironické komedie do dramatu, divák se směje stále méně a méně, až se nebaví vůbec a nechápe, o co vlastně Enid jde. Konec asi skrýval nějakou symboliku, ale já ji nerozeznal a příšlo mi, že úplně vyšuměl do ztracena, nehledě na jeho zbytečné natahování. Vidím to bohužel jen na průměr, a to je škoda, původní komics sice neznám, ale potenciál filmu (dle výborného začátku) mi přišel značně nevyužitý. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Někdy se mi stane, že mám film třeba pět let stranou a odrážím pokusy o zhlédnutí, protože vím, že mě emocionálně smete. A necítím se na to. Zpětně, když se pak konečně odhodlám, už mi to třeba jako takový výkon nepřipadá... nicméně nejlepší filmy, které na mě budou fungovat, občas poznám takhle nějak předem. Poctivý a promyšlený film, dokonce svým způsobem možná depresivnější než můj oblíbený Trees Lounge též s Buscemim: Zatímco tam je on hlavní loser a exot mezi ostatními relativně normálními, zde jsou lidé, kteří mají takhle rozdané karty (vlastní vinou, zpravidla) už na startu do života. Musím uznat, že hudbou podmalovaných několik posledních minut filmu, ke kterým celý děj vygradoval, patří mezi nejlepší kusy filmařiny, které jsem zažil. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle film mi nepřišel úchvatný ani moc zajímavý, ale pouze a jen čistě nezávislý. Nezávislá natolik, že je vlastně o ničem, ale tváří se jako plnohodnotný film, který by jste měli vidět a to nejen kvůli budoucí hvězdičce Scarlett. Jen varuji, kdo nemiluje nezávislost nenajde nic víc než slabý film v kterém se nezávislí herci snaží zaujmout hollywood. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Když Enid přijde navštívit Seymoura, má na sobě modré džíny - dárek od Dany. Džíny vidíme předtím dvakrát ve filmu ležící na chodníku. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama