Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 656)

plakát

Přízraky v Benátkách (2023) 

Tak to je poprvé, co mě “Herkules” v podání Kennetha bavil (a nevytáčel). Celý příběh nemá nelogické přešlapy a když už “spoileruje”, zapadá to. Navíc se mi hodně líbilo, jak veškeré možné “zcestné teorie” se hned v zárodku rozmetají na kusy. K tomu ta atmosféra a výborné obsazení (by jeden nevěřil jak 3 hlavní samyce můžou okolo padesátky vypadat tak dobře - ta nejstarší paradoxně nejlépe :)).

plakát

Vikingové: Valhalla - Zúčtování (2023) (epizoda) 

A zase zpět k přeskakování mezi linie liniemi… a je to utrpení. Každá linie má pocit, že je třeba se ke konci prožvanit (a profňukat) a stejně se prakticky nic neuzavře (seriál nabubřele počítá s pokračováním). Takže polovina epizody pryč a jen se kvoká. Pak přijde na trochu vzrušení a prznění historie (Olaf zemřel v bitvě u Stiklestadu, ne po strkanici s nějakou slepicí… to už mohla rovnou vykuchat i Knotova syna)

plakát

Vikingové: Valhalla - Pečeněhové (2023) (epizoda) 

Děj se hned od začátku drží jedné linky (Rusko) a navazuje přímo na vodopád. Do guláše se zapojilo další etnikum, ale do lokace i času to sedí. Takže to nepůsobí komicky. Tedy do té doby než dvě silné ženy vydrbou s celou tlupou zmíněných Turků. To byla solidní bžunda. Díky nové inspiraci na Wikipedii dostal scénář další postavu (co měla zemřít až v 1050 :)) a v rámci dramatu se postaral o další vtip (ještě že ta řeka šla záhybem okolo správného místa). Každopádně se potvrdilo, že držet se jedné (silné) linky je mnohem lepší než to strojové přeskakování. Celých 35 minut! A to mě třeba ocenit - jde o nejlepší epizodu řady. Zbytek je samozřejmě žumpa s pipkou.

plakát

Vikingové: Valhalla - Krok do neznáma (2023) (epizoda) odpad!

Silná žena na lovu najde krvácející pipku a zachrání ji před zlým mužem (celá tahle linka se proměnila v grotesku). A jak jinak začít pětihvězdičkovou epizodu, že? Co dál… třeba nechat zrku se projet na pořádaném exotickém ocásku.. a pak si popovídáme. Alespoň pár minut, než dostanou slovo opět odvážné ženy. Je celkem smutné jak (minulá řada) skvělá linie v Anglii se (tato řada) překulila ve zbytečnou ztrátu času (bez ohledu na Knutův návrat). Kdyby se komplet ze seriálu vystříhala, nic by se nestalo. Ono (krom tabulkově přijatelného sexu) se už neděje nic ani v Ruské lince (jediné co táhla druhou řadu už nezachránil ani vodopád). Budu citovat jednu postavu epizody: “ne!”

plakát

Vikingové: Valhalla - Zrození a znovuzrození (2023) (epizoda) odpad!

Podle zdejších čísel je poznat, že si druhá série zarazila hlavu do zadku až po ohryzek (vlastně pardon, tenhle krk ohryzek nemá, protože menstruuje). Zůstaly už jen divačky a masochysté. Oproti minulé řadě naprosto nic co by se dalo nazvat “dynamickým dějem”. Nebo alespoň “dějem”. Náhodně se střídají lokace a konverzace o kravinách. Hlavně že je vše na pohled vyvážené a rozmanité. Obsah není důležitý. Jediná - vyloženě neotravná i když komická (Viking se učí arabsky) - linka je ta v Rusku. Také jsem zjistil, že scénář vytáhl na světlo další historickou postavu (jakože ten slepec :)). Samozřejmě že je to jen inspirace nápadů Wikipedií (data nesedí). Naprosto nejvíce (mega-LOL) scéna byl porod. To odříznutí pupeční šňůry bylo super drsné a mužné :D.

plakát

Vikingové: Valhalla - Obleva (2023) (epizoda) 

Woke nářez pokračuje (režie stejná feministická pizda jako minule). Takže začínáme mlácením obličeje o kobereček (prémie budou) ještě by to tam nějak chtělo narvat holokaust (přehráním? Jen vyčkejte do konce)… Celý seriál se dvěma epizodami odkopal jako jedna velká feministická agitka (všechny ženy jsou bezchybné, muži si střídavě prosazují jednu pochybnou vlastnost za druhou). Nejvíc to svítí v linii s těhotnou pipkou. Na její non stop sluníčkářský výraz jsem už alergický. Epizoda má 4 linky a ve všech se jen žvaní. Náznak nějakého směru děje a napětí (jako měla třeba minulá řada) nula. Dění na řece je alespoň něco neokoukaného (ta vytáhla epizodu z odpadu). Vše ostatní je vyloženě úplně zbytečné a o ničem.

plakát

Vikingové: Valhalla - Kousky bohů (2023) (epizoda) odpad!

Pipka ze Sýrie - vědkyně vs vysmažená dutina z Grónska. Střih. Pipka s křížem a další pipka si chrochtají jak jsou boží. Střih. Tlupa neandrtálců utiskuje pohanské ženy… střih. Pipka s křížem ohlašuje těhotenství - celé město jásá. Střih…. Chlap - otrokář. Střih. Pipka s křížem bojuje s chlapem. Chlap prohrává. Pak si holky povídají. Do hovoru vstoupí chlap a řiká co mají/nemají holky dělat. Holky na něj serou a udělají si co chtějí. Chlap je prostě zmrd. 1/3 epizody za náma. Zpráva přijata. Prakticky zbytek epizody není o ničem jiném. S pravidelnou dikcí se střídají scény, kde chlap je buď debil nebo zmrd a žena je buď týraná, chytrá nebo totálně super a boží. A prakticky non-stop se žvaní. Teď koukám. Tohle režíruje ženská. Ale to bude určitě náhoda.

plakát

Vikingové: Valhalla - Věže víry (2023) (epizoda) 

Protože má seriál evidentně málo postav, bylo nutné vytáhnout z klobouku další jméno (Jaroslav Moudrý) a děj se zcela nelogicky přesouvá na Ukrajinu. Asi aby se mohlo přeskakovat mezi více liniemi, kde se jen žvaní. Samozřejmě, že nejdůležitější postava štábu Diversity Manager měl zase záchvat a vylosoval pár náhodných (hlavně ne středoevropských) postav. Taktéž žádný muž nemůže zastínil velikost mocné ženy (jakékoliv). A jak jsou chytré (přednáška o kometě mě rozesmála). Scénář není důležitý (nesmyslné míchání událostí). Hlavě že tam bude i Marťan (idéalně žena, gay, trans nebo vše dohromady).

plakát

Vikingové: Valhalla - Pavučina osudu (2023) (epizoda) 

Pokračujeme prakticky tam co se minule přestalo. Děj nutně potřebuje vystřídat všechny linie/postavy a připomenout (nebo nastavit pro ty co zapomněli) jak na tom jsou. Scénář rezignoval na jakoukoliv historii (což málokomu bude vadit) a náhodně míchá historické postavy. Třeba “Děda vousáč” se nikdy se svým vnukem nepotkal (narodil se dva roky po jeho smrti a tady mu je tak 13 let). Věk Magnuse (Olafův syn) také nesedí… o Haraldovi jsem už psal v minulé řadě. Nicméně. Jeden by řekl, že to scénář na plno rozjede. Ani omylem. Výsledkem je neskutečná užvaněná nuda.

plakát

Vikingové: Valhalla - Série 1 (2022) (série) 

Děj začíná vice než 100 let od “padající opony”. Hned na začátku rozjede smyšlenou moderní woke linii “silné ženy” (chrochtajíci si s opálenou šéfovou Vikingské osady). Tedy DEI manažer dostal určitě prémie za nadstandard práci (narvat všechna etnika mezi seveřany před 1000 lety, to chce fištrón). Ta je po všech stránkách odpad. Pak tu jede (jakž-takž) historicky přesná linie v Anglii. Hodně se tu mluví o postavách z prvního seriálu a dokonce tu máme i pra-vnučku Rolla. Ta je celkem fajn a nejlepší epizody řady se odehrávají tam. Bohužel jako celek je výsledek spíš průměrný (díky zcela zbytečné feministické lince). Zbytek (který funguje) pak děj neutáhne natolik, aby tu pachuť účelného pozlátka překryl (a nepomáhá ani konec bez konce).