Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Americký sniper

Americký sniper (2014)

Pokud bych vzal to nejlepší z American Sniper, Lone Survivor a The Hurt Locker, možná by jsme se kvalitou příběhu přiblížili konečně k Black Hawk Down. Asi jako na Lone Survivor, tak i na tento film jsem se hodně těšil a jsem rád, že mě nezklamal. Příběh se nevleče, naopak postupuje velmi svižně. Stopáž filmu bych klidně protáhl na tři hodiny, rozebral trochu více počáteční výcvik, vztahy členů příslušníků SEALs, kteří se kromě hlavní postavy sice v záběru také ukážou, ale divák k nim nemá žádný bližší "vztah", protože nejsou blíže představeny. A následně i samotnou zápletku v Iráku, kdy z pozice odstřelovače mohlo být ukázáno daleko více. Na druhou stranu by pak mohl film působit trochu jako Act of Valor, a to už by pro film, který má zaujmout široké spektrum diváků, bylo špatně. Takto si myslím, že si z toho vezme každý to, co ho zajímá. Líbilo se mi podání života vojáka, odstřelovače jednotky SEALs, který se po návratu z mise musí srovnat s běžným životem a skloubit to dohromady, což moc nejde, ještě když k tomu přičteme, že mezitím další vojáci a kamarádi stále bojují v zahraničí. Toto bylo velmi dobře ukázané také ve filmu The Hurt Locker, kde se hlavní postava po návratu také nemohla srovnat s běžným životem a starostmi "běžných" lidí, u kterých byla "největší" starost to, jestli koupí Nesquik nebo obyčejný Cornflakes. Další věcí, která se mi zde líbila je ta, že zde není tolik propagován ten jejich amerikanismus. I když hlavní hrdina je velký vlastenec a zastává názor, že USA je nejlepší země na světě, není to divákovi vyloženě vnucováno. A dále postoje a názory ostatních vojáků se v průběhu filmu mění, a to spíše v negativní postoj vůči válce v Iráku, kdy by se to trochu dalo přirovnat k filmu Jarhead. Bradley Cooper se role chopil velmi dobře a byla uvěřitelná. Co se týče Eastwooda, jeho filmy mám rád a ani tentokrát mě nezklamal. Rozhodně ale doporučuji přečíst si i knižní předlohu…

Na život a na smrt

Na život a na smrt (2013)

I když je tu hodně cítit takový ten amerikanismus, tak poté co se přes toto přenesete, je tu skvěle zpracovaný válečný film. Ti co alespoň něco málo četli o této operaci ví, že to není až tak hrozně přehnané. A ti co něco vědí o těchto jednotkách, těch pochyb mají ještě méně. Už jen proto, že podle pitevních zpráv měli skutečně několik zlomenin a jeden z členů byl dokonce 11krát zasažen. A když k výcviku připočteme ještě adrenalin, dokáže takový člověk mnoho, což zde bylo i vidět. Také se mi líbilo, že hned od počátečního výstřelu až po poslední to působilo vskutku reálně. Hlavní hrdinové zde rozhodně nepobíhají nekrytí, s tzv. počáteční nesmrtelností, ale celá situace se snaží příblížit realitě. A to se daří, jelikož tu skupina SEALs dostává hned od počátku pořádně zabrat a tempo rozhodně neklesá. Film jako celek se mi velice líbil a zařadil se mezi mé oblíbené, avšak Černý jestřáb sestřelen překonán opět nebyl.

Patrola

Patrola (2012)

Tak toto mě doslova ohromilo. Po dlouhé době velmi kvalitně zpracovaný film, který je zaměřen směrem k policejní práci. Snímků kolem armádního prostředí je spousta (a dalších jako z řad námořnictva, námořní pěchoty, letectva apod., přeci jen USA toho má mraky), proto jsem se na tento film velice těšil. Film je jednak nabitý akcí a to od začátku do konce. Nechybí zde vtip, nápaditost i trocha soukromého života, zkrátka něco co tu v takovém podání a formě ještě nebylo. Dalším kladem je, že je to příběh dvou hlídkových policistů, parťáků, prostě dvou lidí co jsou víc než jen kolegové, jsou rodina, bratři. Nejedná se o akční film speciální jednotky, ty už tu byly, a tak i díky tomuto obdivuji zpracování celého filmu. Zasvěcené tento film jistě nadchne a to především svou, místy až překvapivou, realističnosti a to i v takových spíše úsměvných scénách. Ale zaujme určitě i méně zasvěcené, jelikož stopáž je tak akorát, film nemá nijak hluchá místa, je tam výběr spíše akčních scén a udrží pozornost diváka celou dobu, kdy i konec filmu překvapí. Pro mě je tento film letos určitě tím nejlepším, který jsem mohl vidět. Kdyby byla možnost, dám hvězd více, ale takhle alespoň těch 5*.

Povinnost a čest

Povinnost a čest (2012)

Tento film je zejména pro užší okruh diváků. Je to proto, že je zpracován jinou formou než jiné akční či válečné filmy. A to nejen tím, že velká část záběrů je tvořena z pohledu první osoby, ale také tím, že opravdu ukazuje, jaké to je být příslušníkem speciálních jednotek, kterou je např. SEALs. I když ne úplně do detailů a přesnosti, což ale u filmu ani nejde. Nelze od něj ani očekávat to co od filmu Černý jestřáb sestřelen, protože kromě jiného rozpočtu, tak Černý jestřáb byl určen daleko širšímu okruhu diváků, které měl zaujmout. V tomto filmu nejde přímo o příběh jednotlivých postav, ale spíš o celkový pohled na muže těchto speciálních útvarů a pouto mezi nimi. Myslím si, že přítomnost skutečných příslušníků SEAL Team IV filmu dodala pouze na realističnosti. A i když některé dialogy jsou po filmové stránce slabší a příběh nijak velký, tak mě osobně to v případě tohoto snímku absolutně nevadilo. Tento film je specifický, a proto si najde své oblíbence především mezi lidmi znalými dané problematiky nebo nadšenci.

Expendables: Postradatelní 2

Expendables: Postradatelní 2 (2012)

Přesně takhle jsem si představoval první díl. Akčnost, vtipnost a všichni akční hrdinové pohromadě. Do filmu jsem byl zažraný už od samého začátku a vydrželo mi to i do jeho konce. Snad jediná věc, kterou bych filmu vytknul je ta, že zde nebyl hercům nějak lépe rozvržen čas na plátně. Protože například Jet-Li si zahraje ve filmu všeho všudy možná jen 5 minut a ani Jason Statham zde není vidět, tak často, jako v prvním díle. Za to se zde ovšem ukáže ve větším čase Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme a očekávaný Chuck Norris, který rozesmál celé kino s vtipem o kobře a sobě samém. Bohužel celý film doprovází velice nekvalitně zpracovaný překlad do českých titulků a filmu spíše škodí.