Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Smrtonosná past

Smrtonosná past (1988)

Když bude někdo remcat, proč na Vánoce nekoukáme rači na pohádky, můžeme parafrázovat Argila - "Tohle je náš Vánoční film!!!" Naprostá klasika, nej akční film všech dob a můj nejoblíbenější film vůbec. Zejména díky hláškám, v kterejch se pak tak hezky pokračuje i ve skautovi, a díky nejsympatičtějšímu poldovi všech dob. Závěrečná scéna s lepící páskou je třešinka na dortu týhle laskominy. Z dabingu samozřejmě doporučuji ten starý od Soukupa (stejně jako u skauta..), kterej hlásí jako o život a i to přetvoření kultovního Jipikájé na "To víš že mám, dobytku." v jeho podání autorům člověk snadno odpustí. Hanzíiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Spolu s Die Hard, Aliens, Predátorem a Lethal weapon můj top5 akčňák. Ale tak to máme snad každej, ne? I když to v podstatě kopíruje prvního termíka a chybí tomu Biehn, tak to, co si Cameron ještě nemohl dovolit v jedničce (ať už kvůli technice nebo financím), tady rozjíždí naplno a pumpuje do nás, co se vejde. Neskutečná jízda, skoro jako u 1. Indyho. Skvělý triky, hlavně s Arnieho ksichtem a rukou a panem slejvacím, na svojí dobu přelomový, podobně jako třeba triky ve Starym souboji titánů. Hodně nezapomenutelnejch scén - zejména ta první s chopperem a kamionem a nejkůlovitějším nabíjením brokovnice, kvalitní zaporňák a hlavně boží Edward Furlong. Škoda že svůj talent pak ukázal už jen v Kultu hákovýho kříže (a Malý Oděse, v podstatě ve stejnejch rolích). Mohla to bejt suprstár. A Cameron je neskutečnej - T1, T2 a Aliens? Solidní nálož. Škoda že pak propadl modrejm mužíkům. "Come with me, if you want to live."

Čelisti

Čelisti (1975)

"Takže dvanáct set chlapů šlo do vody, vytáhli nás 316. Zbytek urvali žraloci, 20. června 45." Asi nej scéna, protože je pravdivá. Naprostá klasika, větší než Kmotr. Jeden z mých top10 filmů díky neustálýmu napětí, skvělejm hercům, výborný kameře a muzice, a i když tady Williams trochu zaostává za Star Wars i Indym, tak ta dvoutónová hříčka je prostě geniální. Bohužel se již od prvního zhlédnutí, kdy mi bylo asi 10, nemůžu koupat v moři tam, kde nestačim, nebo nevidim na dno. Koupání už prostě neni jako dřív. A to jentak nějakej film nedokáže.

Souboj Titánů

Souboj Titánů (1981)

Jeden z nejoblíbenějších filmů mýho dětství, a už to tak nějak holt zůstalo. Klíčem je úžasnej příběh, kterýmu se jentak něco nevyrovná a kterej je v týhle starý verzi dokonale zpracovanej. Na svojí dobu skvělý triky (tuším, že pak rozhejbaly i Terminátora), kterejm jsem jako malej věřil a nenudí mě ani teď - scéna, kde Perseus chytá Paegase, je naprosto perfektní, medúza je taky parádně děsivá, skoro jako paní Bejloková z prvního Přichází satan, Calibos jakbysmet a Usula Andress jako Afrodita? - Děkuji. A má to krásnou hudbu, dobrý herce, prostě všechno. "Find and fulfill your destiny." Jo, Olivierův hlas je vážně boží.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Je nám asi 15 a koukáme s dvouma kámošema u nás doma na tenhle film. Zed zrovinka rajtuje na Marselusovi a ten malej fousáč je sleduje s puškou v ruce. Máme parádně napjatý výrazy, když v tom do pokoje vrazí máti s mym vypranym prádlem (pere mi ho, když ho mám špinavý...) a zaskočí nás víc než Bruce všechny dohromady. Koukne na telku, pak na nás a beze slova odejde. Za dvě minuty vrazí do pokoje znova, že zapomněla trička, ale to už se zastaví a poslechne si Vašíka Vydru, jak roztomile povídá: "Ne, nejsem v pohodě, sem totiž pěkně rozmrdanej." Museli sme jí vyhánět, páč to tenkrát chtěla dokoukat taky!!! Tak kurevsky dobrej to je bijásek. Top10 film většiny lidí, co se rádi bavěj, bez debaty.

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Dokonalost. Jedna z největších filmovejch klasik, od úvodních titulků neskutečná jízda, vlastně hned v prvních 5min se objeví dvě naprosto ikonický scény, tolik citovaný a parodovaný v pozdějších filmech. A na tempu se nesleví, jede se dál a dál, vedlejší postavy perfektní, opičky perfektní, záporáci perfektní, možná tu někomu chybí tatík z trojky, ale mně ne, vždyť je tu ztracená Archa úmluvy a nácek, co inspiroval nácka v Haló Haló!!! "Adios, blbečku!"

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

"BLONĎÁÁÁKU! VÍŠ CO SEEEEEEEŠ??? HNUSNEJ ZKURVYSYYYYYYYYYYYYYYYYYN!!!" Aneb nej western všech dob, s tim neudělal nic neslaný nemastný John Wayne, ani suprdvojka Brynner s McQueenem a neudělá s tim nic ani můj oblíbenej Tarantino, ať jich natočí, kolik chce. Ve srovnání s Tenkrát na západě, kerýmu se to neubrání v žádný správný recenzičce obrýleného intouše, je tu skoro stejně kvalitní pan Zlý, Cleefovi tyhle role prostě neskutečně sekly už od pravýho poledne, jako jo, tady byl přecijen Fonda s jeho modrym kukučem ještě o fous lepší, ale zase to bohatě vyvažuje, nebo spíš převažuje pan Ošklivý, který si podle mě vlastně ukradl celý film, alespoň já to tak vidim, jeho výstupy jsou prostě pecka, ať už se snaží Clinta sejmout, nebo ho za pět minut křísit a předstírat starostlivost a pláč a nenápadně skrze prsty koukat, jestli to Clint zbaštil, to je prostě klasika. No a konečně Clint je taky docela jiný kafe, než Bronson, kterej mi nikdy v tom Západě úplně neštimoval... hudba, to skoro nemá smysl rozebírat, Extasy of gold je nezapomenutelnej track, podle mě po Chobotnici Morriconeho největší pecka. A ústřední melodie je taky klasika. Kupodivu mi nakonec po letech nevadí ani ta vojenská vložka, tolik vyčítáná, ale prostě už mi to k tomu filmu tak nějak patří, jak ta svatba k Lovci jelenů. Navíc uteče vcelku rychle a bum, sme na řbitově a hledáme. A pak už je tu velký finále (jak ostatně slíbil Krásnoočko - "Uvi-dí-me-se-br-zy...i...idi..." - "Idioti, to je pro tebe." :-D), který sice nemá tak skvělej hudební podkres jako na Západě (holt to Morricone vyplejtval pár minut předtim), ale klasickej souboj je tu rozšířenej na trojičku, takže tolik oblíbených záběrů na oči si vychutnáme ještě více. Prostě nej western všech dob. (pokud teda Quentin s tou H8ful 8 moc nezazáří)

Predátor

Predátor (1987)

Do dnes to asi nikdo úplně nechápe, ale John McTiernan vytvořil s rozestupem pouhého 1 roku něco, co už asi navěky zůstane nepřekonatelný. Jako jo, Cameron má taky slušnej počin: 84 Termík, 86 Vetřelci, to jako můžu, nicméně udělat Predátora a rok na to Die Hard a vytvořit dvě naprostý akční klasiky, který stojí na samým vrcholu žánru a ani ten Cameron je nakonec nepřekonal, to teda respekt.