Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (18)

Elfen Lied - Sótó

Elfen Lied - Sótó (2004) (epizoda)

V epizodě drží Lucy samopal v levé ruce, stejně je tomu i v komiksové předloze. Levorukost byla přitom v Japonsku tradičně vnímána negativně, stejně jako v mnoha jiných zemích.

Sajonara zecubó sensei - 俗

Sajonara zecubó sensei - 俗 (2008) (série)

Maska, ve které se učitel Itoshiki objeví na začátku 7. epizody 1. série s návezm Hyakumankai Iwareta Neko/Akazukin-chan, neru. Ki o Tsukete/Tsugaru Tsushin Kyoiku, je zjevně inspirována maskou Heie, hlavního hrdiny seriálu Darker than Black (od r. 2007), který se vysílal zhruba půl roku před tímto. Zatímco ovšem Heiova maska má přes pravé oko fialový blesk, odkazující na jeho superschopnost, maska pana učitele má pod levým okem fialovou slzičku, poukazující na jeho negativistiký přístup k životu.

One Punch Man

One Punch Man (2015) (seriál)

Mrakodrap se zlatým lejnem na střeše, patřící miliardáři Zenirovi, který se objeví ve 4. epizodě 1. série s názvem The Modern Ninja, má skutečnou předlohu ve jedné z budov tokijského sídla největší japonské pivovarnické společnosti Asahi (která mimo jiné půsubí i v ČR). Zlatá skulptura na střeše měla údajně představovat „planoucí srdce piva Asahi“, nicméně výsledek je poněkud rozpačitý. Od místních si proto vysloužila onu posměšnou přezdívku – „kin no unko“, tedy zlaté lejno. K tomuto výrazu se pak ještě pojí slovní hříčka, díky které se v Japonsku zlatá lejna prodávají jako předměty pro štěstí – „un“ totiž znamená štěstí.

Hellsing - Hellsing IV

Hellsing - Hellsing IV (2008) (epizoda)

Nedlouho před koncem se na obrazovce v nacistické základně objeví mapa Blízkého výochodu a Jižní Asie, ale popisy zmatečně odkazují na různé americké a evropské státy: Brasil, Peru, Panama, Poland, Ecuador. Přibližně v místech indické Kolkaty je dokonce vyznačen Kiel (město v Německu) a v Tibetu zase Hannover. Na jednom z dalších záběrů je přitom i správná mapa Jižní Ameriky. Vzhledem k povaze věci je ovšem otázkou, zda jde o chybu, nebo něčí šprým.

Hellsing

Hellsing (2001) (seriál)

Zbraň ráže 30mm užívaná Victorií Seras (Fumiko Orikasa) se jmenuje Hallconnen, což je přesmyčka od vcelku výstižného slova hellcannon – pekelný kanón.

Mirai nikki

Mirai nikki (2011) (seriál)

Jména ústřední dvojice - Yuno a Yukiteru - odkazují na římského nejvyššího boha Jupitera a jeho choť Juno. I ostatní držitelé deníků budoucnosti mají své protějšky v římském pantheonu, a to s výjimkou Třetího.

Ixion Saga: Dimension Transfer

Ixion Saga: Dimension Transfer (2012) (seriál)

V 11. epizodě skupina generálů okolo Erecpyla Dukakise dostane do výzbroje zbraně DDOS, umožňující využívat energii Alma i bežným smrtelníkům, kteří nejsou Ixiony ani Hyperiony. DDoS je přitom v angličtině zkratka pro „distributed denial of service“, druh kybernetického útoku spočívající v zahlcení a dočasnému „shození“ serveru nadměrným množstvím přístupů v jeden okamžik.

Sajonara zecubó sensei - Season 1

Sajonara zecubó sensei - Season 1 (2007) (série)

Hříčka se jménem pana učitele Itošiki Nozomu spočívá v tom, že dva znaky tvořící příjmení Itošiki (糸 - ito 色 - šiki, existuje ale i několik dalších možností čtení), jsou-li napsány těsně vedle sebe, vypadají jako znak 絶 (zecu). Ten pak spolu se znakem představujícím jméno Nozomu - 望 tvoří slovo "zecubó", beznaděj. Proto učitel svoje jméno raději píše odshora dolů, neboť tak k záměně nemůže dojít. Obdobné potíže se jménem má i většina ostatních členů rodiny Itošiki.

Ixion Saga: Dimension Transfer

Ixion Saga: Dimension Transfer (2012) (seriál)

Dospělý král Nabokov Jugglaburk, za kterého se má provdat osmiletá princezna Ecarlate Juptris St. Piria, se jmenuje podle spisovatele Vladimira Nabokova, jenž napsal slavný román "Lolita". Ten pojednává o vztahu dospělého muže s dvanáctiletou dívkou Dolores (tak se navíc jmenuje jeden z králových plyšáků).

Elfen Lied

Elfen Lied (2004) (seriál)

Nana znamená japonsky sedm, což je i laboratorní číslo diclonijky Nany.

Ixion Saga: Dimension Transfer

Ixion Saga: Dimension Transfer (2012) (seriál)

Zkratka DT je v názvu seriálu vyložena jako dimension transfer, ovšem v japonštině zároveň znamená dótei, tedy panic. Iniciály záporáka Erecpyla Dukakise - ED - zase odkazují na erectile dysfunction, neboli impotenci. V obdobném duchu se nesou i další zkratky v seriálu.

Kung Fury

Kung Fury (2015)

Sci-fi rukavice, která se objevila i v upoutávce, není jen filmovou rekvizitou. Jde o Nintendo Power Glove z roku 1989, první herní ovladač se snímáním pohybu. Přímo pro rukavici vznikly jen dvě hry a ovládání bylo obtížné, takže se příliš neuchytila. Přesto se z ní ale stala kultovní hráčská záležitost.

Velayudham

Velayudham (2011)

Hlavní hrdina má kostým velmi podobný tomu Altaïrovu ze hry „Assassin's Creed“, avšak nebojuje proti templářům, ale islámským teroristům.

České století

České století (2013) (seriál)

V díle o Rudolfu Slánském se objeví rádio Zvezda 54, které se - jak už označení napovídá - vyrábělo v letech 1954-1955. Děj dílu ale končí na sklonku roku 1952 a Gottwaldova smrt v roce 1953 je již zmíněna jen slovně.

Magadheera

Magadheera (2009)

Píseň "Bangaru Kodipetta" je remixem stejnojmenné písně z filmu Gharana Mogudu, kde hrála tollywoodská superstar Chiranjeevi. V Magadheeře se Chiranjeevi objeví jako "mistr", dokonce si zatančí ve stejném oblečení jako v Gharana Mogudu.

Magadheera

Magadheera (2009)

Kala Bhairava je v indické mytologii divokou podobou boha Šivy. V historické části filmu se tak jmenuje hlavní hrdina.

Mission: Impossible - Ghost Protocol

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

Ačkoliv se závěrečná honička odehrává v Mumbaji, kde se mluví maráthštinou, psanou písmem dévanágarí s typickou linkou nahoře, na dveřích jsou vidět nápisy v kannadštině, což je dáno tím, že se film zčásti natáčel v Bangalore.

Reklama