Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (618)

plakát

Tajemství stavitelů pyramid (2020) (seriál) 

Velmi dobrá dokumentární série. Oceňuji především to, že je zde pěkně shrnuta celá historie Staré říše, jež je příznačně napojena na ikonické dobové monumenty. Moc se mi líbil závěrečný díl, který zachycoval 5. dynastii tzv. slunečních králů, jimž byla mimo jiné věnována nedávná výstava v Národním muzeu. I když mě tedy trošku zamrzelo, že zde nebyl zmíněn "náš" Abúsír... Ale člověk nemůže mít vše, že? Největším kladem v dokumentu je nicméně skutečnost, že se všechny prezentované informace snaží držet v mantinelech vědeckého myšlení. Jasně, často se mluví o hypotézách, jelikož k řadě jevů nemáme dostatek informací, ale nejsou zde prezentované žádné ezo bláboly, které se s fenoménem egyptských pyramid (ne)přirozeně pojí. Takže tedy ano - silné 4 hvězdy z 5.

plakát

Na mušce - Série 3 (2020) (série) 

První série byla velice dobrá, druhé jsem pomalu zvažoval udělit pět hvězd, ale tato? Ukázka seriálu, který měl mít jenom první dvě sezóny. Naprosto se promrhala možnost ukončit Killing Eve v posledním díle druhé série. Nyní se jedná o parodii sebe sama, kdy vám dříve excelentně napsané postavy přijdou nesmírně otravné. A to hlavně Villanelle, která skoro působí, jako by tu vůbec neměla být. Jinak tedy dva hlavní zápory. 1) I v té nejzapadlejší ruské prdeli umí skoro všichni plynně anglicky. 2) Když někdo někoho "zabije", tak si nezkontroluje, zda jeho střela / úder byl smrtící. Hlavně v tomto případě musím zdůraznit, že se tímto způsobem účinně a nesmyslně natahuje děj. Takže tedy velmi nasrané 2 hvězdy. Poslední sérii, která vyjde zanedlouho, zkouknu jen z čisté povinnosti.

plakát

Po životě - Série 3 (2022) (série) 

Zcela jistě úctyhodné zakončení série, která se však veze ve stejném tónu jako sezóny předcházející. Není to zápor, pouze konstatování, že nedochází k nějakým závratným změnám. Ricky je zkrátka borec a servírování devastujícího humoru, který je často kombinován dřeňovými, až depresivními pasážemi, mu jde jako nikomu jinému. Jsem moc rád, že zde byl kladen důraz na některé dříve přehlížené charaktery, přesto trochu - co trochu, dosti! - zamrzí, že zde nebyl přítomný terapeut. To jako ne Ricky... Jinak tedy ano - musím říct, že se mi celý seriál velice líbil a zanechal ve mně spousty melancholických a černohumorných pocitů. A tuto kombinaci prostě miluji. Takže tedy velmi pěkné 4 hvězdy.

plakát

Ulička přízraků (2021) 

Pěkná výprava, úchvatná stylizace, prvotřídní herci (hlavně Katka), ale jinak dlouhá a natahovaná nuda. Tři hvězdy a nikdy více.

plakát

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) 

Jsem fanouškem Zaklínače s tím, že jsem četl všechny knihy a hrál všechny hry. Nemám nic proti tomu, když si seriál některé věci vyloží po svém. Naopak zde vnímám, že zde byla snaha o pomyslné ucelení Krve Elfů, aby mohla působit jako regulérní seriálová sezóna. Proti tomu v podstatě nic nenamítám. Nejsem si zcela jist, co se mohlo pokazit, ale mě tahle série zkrátka moc nebavila. Jednotlivé epizody postrádaly náboj a některé vedlejší linie se nevyznačovaly požadovanou šťavnatostí. Je pravda, že v samotné románové trilogii jsme svědky střídání několika různých linií, přesto mám pocit, že by pro seriál bylo výhodnější, kdyby se víc soustředil na to, v čem je nejlepší - na Geralta, Ciri a Yennefer. Což je tedy přístup, který byl tak úspěšně využit v první sérii. Zvlášť musím poznamenat, že Freya Allan je jako Ciri naprosto úžasná. V přechozí řadě jsem byl ještě skeptický, zde se však holka předvedla v plné síle. Přesunu se ještě k jednomu negativu, a tím je poněkud chudší výprava a někdy vážně otřesné efekty. Ne, že by to tak extrémně vadilo, ale tento nedostatek občas zkrátka pocítíte. Sérii tedy uděluji tři hvězdy s tím, že v potenciální třetí budu jistě pokračovat. Bylo by však vhodné poučení tvůrců, aby nám pak mohli naservírovat takovou pecku, kterou byla série první.

plakát

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021) 

Moc se mi líbila forma, která působila velmi hravě, až dadaisticky. Veškerá interakce kamery s prostředím je zde tak vymazlená, že vizuál baví sám o sobě. Horší je to ale s dějovou náplní. Zatímco se mi první povídka o malíři velice líbila, u druhé jsem už pociťoval vyčpělost. No a ta třetí? Ta byla jenom nekontrolovaným plkáním.  Podle mě The French Dispatch představuje ten typ filmů, kde zkrátka forma zvítězí nad obsahem. Takže za mě tedy pouhé tři hvězdy.

plakát

Skandál po britsku (2021) (seriál) 

Claire opět skvělá. Potěšil mě i Paul Bettany, kterému ta role rozpolceného vévody zkrátka sedla. On je na tyto charaktery prostě mistr. Jinak obsah seriálu? Abych řekl pravdu, tak jsem zvažoval i pět hvězd. Nicméně k udělení té poslední něco málo chybí. Scénář je na velmi dobré úrovni, dialogy působí přirozeně a efektně posouvají děj vpřed. Pěkná je rovněž stylizace a výprava. Inu - poválečné kostýmy a pseudogotický zámek ve skotské scenérii. Prostě labůžo... Líbí se mi, že se zde nesetkáme s vyloženě kontrastně vykreslenými postavami. K nim si postupně vytvoříte buď sympatie nebo antipatie. Je pravda, že jsme bylo možné zhlédnout množství děl o skandálech, přesto v tomto snímku je možné ocenit pozoruhodně pojaté motivace charakterů. Zároveň se do toho promítá zkostnatělost tehdejší společnosti. Nejedná se tedy dle mého názoru o minisérii, která by ve vás nezanechala trvalejší impresi. Za což velký palec nahoru.

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

Patrně lehce nadhodnocuji, ale asi mám nepsaný zvyk, že na začátku ledna uděluji nějakému filmu plnou palbu. Jasně, sám si uvědomuji, že jsem poněkud štědrý, na druhou stranu jsem od filmu dostal to, co jsem očekával a ještě něco k tomu. Co mě na tomto filmu zaujalo? V první řadě oceňuji poněkud vážnější tón. Několik úsměvných momentů se jistě také najde, ale není tu tendence být za každou cenu cool. Za tento přístup tedy velký palec nahoru. Nutno podotknout, že ona serióznost se týká především vývoje ústředních postav. V prostředí dalších témat je tomu jinak. O co tedy jde? Tak není možné nezmínit režisérovu vizi první světové války. Vaughn z tohoto období vytváří jednu obrovskou konspiraci a já mu to žeru i s navijákem. Způsob, jak si scénář svévolně vybírá klíčové historické postavy a události a následně je umisťuje do fikční hry, je zkrátka vtipný a elegantní. Za to prostě tleskám. Zároveň se tím dostávám k další nesporné přednosti, kterou jsou audiovizuální kreace a vychytávky. Vypíchnul bych jeden moment - a to  ten, když se pokojná francouzská krajina transformuje do válečné, takřka měsíční pustiny. To bylo zkrátka úchvatné. A ještě tedy jedna věc. Kamera, která jde souběžně s čepelí meče při souboji? Fu**ing epic! Jo, v těchto intencích obraz rozdává dárečky - líbivá výstavba scenérií a blbůstky při akci. No a v neposlední řadě jsem rád, že ačkoliv zde máme přítomný zvučný herecký ansámbl, celý film si pro sebe krade mistr Fiennes. Jsem rád, že jsem viděl po dlouhé době v kině film, kde můj nejoblíbenější herec jede naplno. Dále bych uvedl i Toma Hollandera v trojroli bratranců/monarchů. Skvělá herecká volba a skvělé výkony! Takže tedy... jo, je to fakt moc pěkný film a těch pět hvězd mu uděluji rád, i když jsou poněkud slabší.

plakát

Tichá noc (2021) 

Děsně nekonzistentní film s podivně vykresleným světem a chováním postav. Svět jde do hoven, většina planety je mrtvá, ale v jednom britském domě funguje v pohodě elektřina a internet? A (skoro) normálně se slaví Vánoce? K tomu ta jedová tornáda? To jako někoho nenapadlo jiné řešení než sebevražedná pilulka? Vždyť je tu zmíněný i posraný bunkr, který údajně využívá královna. WTF... Pokud tu byla tendence vytvořit aluze ke dnešku, podle mě ani to nevyšlo. Maximálně určitá obhajoba makaků, jak to již uvedl J*A*S*M, což je tedy úděsná myšlenka. Jinak tedy nevím, co tím chtěl básník říci. Jako je fajn, že někdo chtěl natočit poněkud brutálněji laděný vánoční film, ale zde došlo pouze k částečnému naplnění této vize. Herci fajn, nejvíce mě zaujala Annabelle Wallis, která coby afektovaná nadržená alkoholička skvěle přehrávala. No a bylo alespoň potěšující slyšet z úst Keiry nějaké to sprosté slovo. Takže 2 vyzvracené pilulky z 5. Delete!

plakát

Elektrizující život Louise Waina (2021) 

Jaká škoda! První polovina filmu je dle mého názoru za jasných 5 hvězd, ta druhá však představuje poněkud natahovanou depresivní ždímačku. Tematická náplň je výsostně šťavnatá. Je zde představen životní příběh Louise Waina, největšího cateisty od dob starověkého Egypta. Jednalo se o britského malíře, který na přelomu 19. a 20. století zásoboval tehdejší pomyslné "facebookové" uživatele pořádnou malířskou nadílkou v podobě psychedelicko-antropomorfických mňouků. Samotný Wain je naprosto fenomenálně zahrán mistrem Cumberbatchem. Je to opět poloha excentrika, která mu sedne jako kočka do krabice. Některé pasáže jistě připomenou jeho znamenité herecké kreace z dob Sherlocka. No a když jsme u těch herců, není možné nezmínit moji oblíbenou Claire Foy, která i v roli viktoriánské vychovatelky byla zkrátka dokonalá. Oba herci jsou zárukou pro výmalbu filmového plátna uvěřitelným emocionálním expresionismem. Velice se mi líbila interakce umně stylizovaných záběrů s adekvátní dobovou výpravou, díky čemuž každý záběr vypadá jako pozdně novověká malba. Jsou tu zároveň patrné i jisté artové tendence, u kterých se však příliš netlačí na pilu. Jo a hudba? Ta mě také mile překvapila. Takže tedy tomuto snímku nakonec uděluji 4 kočičí škrabadla z 5.