Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (75)

plakát

Zpřítomnělí (2019) (seriál) 

Originální nápad, super zpracování, výborní představitelé hlavních rolí. Pro mě jeden z nejlepších seriálů této sezóny.

plakát

Rebelka (2012) 

Rebelka je výborný počin - jedná se o radikální odklon od klasického ideálu pasivní princezny, která čeká na svou záchranu. v poslední době se tímto směrem vydalo už několik pohádkově laděných příběhů, ale Rebelka je jiná - opouští úplně od milostné zápletky, které ostatní "emancipované" hrdinky nezůstaly ušetřeny. Namísto toho se v Rebelce klade důraz na pouto mezi matkou a dcerou. Dcera se vzepře patriarchálnímu řádu, který je zpočátku ztvárněn matkou a jejími požadavky. Vzpoura však vyvolá téměř katastrofu a při jejím řešení se utuží solidarita mezi dvěma ženami a patriarchální řád je poražen. Zápletka příběhu je sice jednodušší a místy dost předvídatelná, ale myšlenku, kterou zobrazuje bych označila za revoluční - a to ze tří důvodů: upozorňuje nás na pouto mezi dcerou a matkou, které je v naší společnosti poněkud znevažováno, ukazuje nám, že vztahy mezi ženami nejsou jen vztahy žárlivosti a falešné náklonnosti a pak ten nejočividnější důvod: ukazuje ženskou hrdinku, která si dokáže vytvořit sama svůj osud... a občas je i rozcuchaná. Ne že bych chtěla agitovat, ale... dost bylo unylých princezen čekajících ve věži na své krásné zachránce! Merida je dobrý vzor. Jen jedna kritická připomínka na závěr: zobrazení mužských postav bylo dost zesměšňující nebo negativní, to je škoda. musíme s mužů dělat směšné nebo zlé, aby ženy vypadaly dobře? to mi nepřipadá jako to nejlepší řešení. tak snad příští počin Pixaru bude více genderově vyrovnaný :o)

plakát

Sněhurka a lovec (2012) 

Zajímavé pojetí klasické pohádky, ale já osobně mám několik výhrad - kombinace bojových scén, kdy vybuchují ohnivé střely a řičí padající koně a pak polibek od poloopilého lovce, který mrtvé Sněhurce vysvětluje, že si zaloužila lepší konec a pak ji probudí svým polibkem... to mi trochu nepasuje. Navíc Stewart jako Sněhurka není podle mě vhodná volba - nepasovala by jí ani role v klasické pohádce, ovšem ani role téhle rádoby Johanky z Arku. Její bojová řeč mě vůbec nepřesvědčila, i když kupodivu na celou armádu udělala dojem. A na to, že má být Sněhurka zdrojem života, umírá kolem ní zatraceně moc lidí. Některé detaily příběhu (dva muži - jedna dívka) a některé scény (umírající Sněhurka) mi dost evokují Twighlight. Scény ve zbroji zase Hru o trůny... možná moc koukám na filmy/seriály, ale v tom případě i tvůrci Sněhurky a lovce. Zajímavý komentář: Matty - skvělá genderová analýza příběhu :o)

plakát

Cigán (2011) 

Na tento film jsem šla se značným očekáváním vyvolaným na jedné straně Šulíkovou dosavadní výbornou prácí a na druhé straně tématem. Cigán moje očekávání dokonce předčil. Na vcelku jednoduché hamletovské zápletce je barvitě vylíčen život v typické romské vesnici se všemi jeho aspekty a problémy. Je zde jasně patrný začarovaný kruh, ve kterém se naše společnost pohybuje. Šulíkovi se podařilo výborně vylíčit, jaké dilema Adam a mnoho jiných mladých romů řeší - žít podle očekávání své rodiny, která je díky špatným zkušenostem s gadži poštvává proti nim nebo žít podle pravidel gadžů, ale i tak denně čelit nadávkám, předsudkům a opovržení. Za kvalitu filmu by měl vypovídat i fakt, že se jedná o snímek zařazený do hlavní soutěžní sekce na karlovarském festivalu a také to, že je diváky nejčastěji tipován na vítěze... Ještě doplňuji po vyhlášení cen MFF Karlovy Vary: Zvláštní cena poroty, Ján Mižigár - Zvláštní uznání za roli ve filmu Cigán, Cena Dona Quijota (Mezinárodní federace filmových klubů FICC), Cena Europa Cinemas Label

plakát

Myslím, že prší (2011) 

Renata je dívka, která neví, co se sebou a chová se jak sobecká, sebestředná husa... Pravděpodobně v minulosti prožila něco opravdu hrozného, díky čemuž je teď psychicky labilní. Nicméně si nedovedu představit, co by to mohlo být, že ji to nutí chovat se tak, jak to ve filmu předvádí. Určitě se v životě neztratí, ale ztratí každého, kdo by ji mohl snad mít z nepochopitelných důvodů rád. Občas děláme všichni blbosti a chováme se hloupě a sobecky, takže jsem byla schopná z počátku Renatu brát, ale asi tak ve třetině filmu, kdy se opije na party jsem s ní naprosto přestala soucítit a začala mi být natolik nesympatická a nepochopitelná, že mi to otrávilo zbytek filmu, který se vlekl nekonečně dlouho. Oceňuju zajímavou kameru, která divákovi umožňuje se přiblížit k postavě opravdu blízko, ale její nesnesitelnost je právě o to víc na škodu. Nicméně styl vyprávění, které se odehrává plně jen v přítomnosti a i když tam existují narážky na minulost, zůstává jen na fantazii diváka, jak si je vysvětlí. Na zajímavosti filmu přidává i výborná hudba. Dala bych za ni půl hvězdy navíc, kdyby to šlo. Btw po skončení projekce jsem se potkala s Alexandrou Clayton, která hrála Renatu a ve skutečnosti je mnohem příjemnější než jak předvádí ve své roli... aspoň že tak :o))

plakát

Tenisky (2011) 

Výborný příběh, postavy, které si oblíbíte hned od začátku, přátelství, léto, pláž, svoboda a bláznivé nápady... a kamera, na kterou točí odpovědi na stručné otázky - o čem sníš? čeho se bojíš? co teď děláš? co miluješ? co nenávidíš? Pro mě jeden z nejlepších filmů letošního karlovarského festivalu.

plakát

Víkend (2011) 

Ve filmu Víkend vidím nejen dobrý milostný příběh, ale i aktivismus. Gayové tady ukazují, že mají stejné problémy v milostném životě, jako kdokoliv jiný, jen jich mají ještě pár navíc, kvůli okolí, které s k nim nestaví zrovna vlídně. Což je vidět i z některých komentářů. Na druhou stranu film ukazuje gaye poněkud stereotypním stylem (promiskuita, drogy, nezávislý životní styl). Připadá mi, že se tak Víkend snaží říct, jsme gayové, žijeme si jak chceme a je nám jedno, co si o tom myslíte! Jen si na závěr neodpustím komentovat dva příspěvky, které mě zaujaly: StarsFan: osobně mám radši filmy s homosexuály, kde je jejich orientace potlačena na pozadí a nedělá se kvůli ní nějaké obrovské haló - to přesně film ukazuje, nikomu nevadí, že jsi gay, ale praktikuj si to hezky v soukromí, nikdo se nechce koukat na dva chlapi, jak se líbají... kajda.l: jsem očekával relax u britské nezávislé romantiky v podání (žena – muž případně žena – žena :D ) - vážně? a proč by romantika žena - žena měla být ok a muž - muž ne? btw příště doporučuju spíš film rovnou vypnout, než přeskakovat scény, většinou se děj časem nezmění z queer filmu na pohodovou romantiku ;o)

plakát

V zemi krve a medu (2011) 

Podle mého názoru je V zemi krve a medu jedinečný film - pohled na nedávné válečné události očima zejména žen. Jedná se o naprosto unikátní svědectví o válečných hrůzách. Film ve mě zanechal hluboký dojem, otřásl se mnou natolik, že ještě po roce od jeho shlédnutí ho mám živě v paměti. Není to film, který bych chtěla nebo mohla vidět dvakrát, ale určitě je to film, který je potřeba vidět, aby si člověk uvědomil, že novodobé války už se netýkají jen vojáků, že ovlivňují životy všech a aby viděl, kam až vede lpění na rasových a náboženských teoriích.

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Podprůměrný příběh, naprosto nedotažené detaily, naprosto nepochopitelná přeměna hlavního hrdiny z ňoumy v největšího čaroděje všech dob. nesmysl. příběh nezachrání ani Nicolas Cage a Alfred Molina a už vůbec ne krkolomně našroubovaný dvojitý happy end.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

První část posledního dílu HP :o) mě příjemně překvapila. Možná proto, že jsem slyšela několik negativních komentářů k rozdělení posledního dílu na dva. Mě osobně to připadá jako velmi dobrý nápad - film tak získal mnohem větší prostor a není třeba děj příliš osekávat. Naopak se celkem solidně drží knihy, což mě jako nadšeného čtenáře těší. Jinak je děj samozřejmě temnější, jak bylo slibováno a i to souhlasí s atmosférou knihy. Herecké výkony nejsou nijak dechberoucí, ale jsou slušné a uvěřitelné. Hlavně Emma Watson mě překvapila, v minulých dílech se mi zdála místy až příliš afektovaná, ale už v šestce je její výkon přirozenější a v Relikviích hraje celkem přirozeně. I nové postavy jsou celkem vhodně vybrané a celkový dojem z filmu je dost vyrovnaný. Nebylo tam nic, co by mě doslova zvedlo ze židle, ale příběh dobře ubíhal a vtáhnul mě do děje. Je mi jasné, že divák, který nebude nadšencem do světa HP, film tolik neocení... na druhou stranu, proč by chtěl někdo takový vidět sedmý díl série... :o). Já osobně už se moc těším na finále. Nicméně neberu tento film jako pouhou předehru, ale jako kvalitní samostatný film, který jsem zařadila k mým oblíbenějším Potterovkám.