Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

Garch 

všechny recenze uživatele

Nejprve to bylo: Co? Norové řeší vztahy s imigranty z minulosti v krimi seriálu, tak trochu styl "Prušinovský"? ... Postupem času rozvíjejí krimi linku, migraci, neonácky (povalení pomníku) i staronorskou historii celkem obstojně. Výborný překlad je stěžejní (!) "časystické žvásty"... nejsou to jasné "čtyři", ale nápad cením. ... Zajímavá Alfhildr Enginsdóffir trochu připomíná hrdinku dánského Mostu, říznutou sestrou Dextera. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncept, ktorý sa dal poňať rozličnými spôsobmi a dá sa povedať, že tvorcovia využili každú túto možnosť a pripravili mix sci-fi, detektívky, histórie, drámy a zároveň aj komédie. Prekvapivo to funguje celkom bez problémov. Napriek tomu máte neodbytný dojem, že ide o akúsi diétnejšiu sci-fi verziu slávnejšieho a ambicióznejšieho Mostu. Čo ale neznamená, že sa Sprítomnelí nedajú bez problémov užiť, a to najlepšie ako večerný maratón. Paralely s dnešnými globálnymi problémami sú zrejmé možno až príliš, na druhú stranu treba tvorcov pochváliť, že sa neberú príliš vážne a nemajú záujem nám vtĺkať do hlavy nejaký správny svetonázor. Druhá séria by mala tiež čo ponúknuť. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak ale toto je zlaté. Vikingové, neandrtálci a viktoriánští puritáni se propadnou časem do současnosti a snaží se integrovat do běžného života v moderním Norsku - přičemž ta integrace místy vypadá podobně jak blogující upíři ve filmu Co děláme v temnotách, ale zároveň je i správně seversky drsná a neotesaná. A svým způsobem jde chápat i jako komentář k migrační krizi. Ten obraz společnosti není propracovaný úplně do detailu, ale načrtnutý je neskutečně zábavně a dost funkčně na to, aby v něm fungoval detektivní sci-fi příběh, vyšetřování tajemné vraždy a její napojení na společenské špičky. S hlavní hrdinkou policistkou, co před nějakým tísícem let bývala nařachanou shield-maiden brodící se krví nepřátel, a teď má vést civilizované vyšetřování... zatímco se snaží pochopit že drn mechu prý není nejlepší možná forma vložky při menstruaci na světě, a co je to sakra za monstrum ten gluten kterého se lidé kolem ní bojí. A má to jen šest dílů, takže se ta první řada dá slupnout za chvíli. /// Druhá řada je stejně dobrá jako ta první - novum světa s časovými migranty už trochu vyprchalo, ale pořád je hodně zábavný, a příběh s honem na Jacka Rozparovače je zajímavější než detektivní linka první sezoně. A hlavně finální mindfuck epizoda hodně přitlačí na sci-fi prvcích a posune to celé až někam do sféry Dark. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než aby se tvůrci zamotávali do nějakého vysvětlování, vykašlali se na něj úplně a soustředili na každodenní realitu, kterou netradiční migrační vlna zasáhla. To mě bavilo. Podobně jako v reálném světě i tady jsou problémy s asimilací, i tady kvete realita a i tady se najde řada podporovačů i odmítačů. Nicméně charakteristika migrantů tomu všemu dává úplně jiný rozměr. Kupříkladu těžko najdete práci, když máte v životopise poznámku "zabil světce". Výchova vaší dcery je najednou složitější, protože vaše ex si narazila maníka z 19. století a jeho pohled je přeci jenom trochu odlišný. A takhle by se dalo pokračovat. V těchto drobnostech tkví největší síla celé série. Samotná kriminální zápletka sice není špatná, ale sama o sobě bez této přidané hodnoty by působila tuctově. Herecky super a Krista Kosonen jako policejní štítonoška nemá chybu. Tak rychle sem s další řadou. 90% ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Buď budete hledat nelogičnosti nebo si prostě užijete všechny ty maličkosti, které vychází z jednoduchého a přitom jedinečného nápadu zpřítomnit v 21. století osoby z let minulých. Ač to celé pohromadě drží detektivní pátrání a interakce hlavních postav, jako hlavní prvek považuji satiru společnosti. „Je mi líto, ale vraždy svatých nejsou slučitelný s hodnotami Foodie‘s.“ PS: zkuste originální znění, po čase budete překvapeni, jak pěkně umíte norsky :). ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)
  • Natáčení seriálu probíhalo v Oslu a v Litvě. (Trajektt)

Reklama

Reklama