Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (9)

plakát

Na sv. Valentýna (2010) 

Režisér Garry Marshall bývá označován za "krále romantických komedií", s čímž nesouhlasím, protože před 20 lety natočil Pretty Woman (která mě nikdy moc nebrala) a od té doby pouze dva filmy, které byly jakž-takž snesitelné (Jiná láska a Deník princezny I) a několik dalších. Na Sv. Valentýna se řadí k filmům, které jsou velice dobře snesitelné, ale rozhodně nejsou nikterak vyjímečné. Je bez debaty, že se hodně dlouho v žádném filmu nesešlo tolik hvězd pohromadě. Bohužel, je také bez debaty, že hodně dlouho nebylo tolik hvězd pohromadě tak trestuhodně nevyužito. Může za to scénář, který je neskutečně "profláklý" a i když máme sledovat osudy asi půl tuctu mileneckých párů, naprostá většina z nich za celý film vlastně nic neprožije! Taková velice špatná kopie Lásky nebeské. A protože Láska nebeská je jednou z nejlepších romantických komedii, a tohle to je pouze jeji nepovedená kopie, tak i tak - 3 hvězdy.

plakát

Americký gangster (2007) 

Ridley Scott je muž mnoha tváří, v jeho filmografii lze nalézt různorodou všehochuť, která vyhovuje mnoha divákům jednotlivě a z jeho fanoušků dělá labužníky, kteří nikdy nezůstávají příliš dlouho u jedné pochoutky. Americký gangster je filmem natočeným podle skutečného příběhu, objevuje se v něm možná méně akce, než je u podobného žánru obvyklé. Takže pokud patříte k těm méně krvelačným divákům, které spíše než vizuální efekty uchvátí kvalitní příběh plný zajímavých postav a promyšlený děj podložený skvělým scénářem, tak Vám jistě tento film může směle doporučit.

plakát

Zachraňte vojína Ryana (1998) 

Steven Spielberg ve svém filmu znovu dokázal, že historické téma zvládá výborně, a vytvořil tak film, který mnozí neváhají řadit mezi sto nejlepších snímků světové kinematografie. Po zásluze získal celkem jedenáct nominací na Oscara (včetně kategorie nejlepší film a nejlepší herec v hlavní roli), nakonec obdržel pět: za režii, kameru, střih, zvuk a zvukové efekty. Děj tohoto válečného dramatu se odehrává v prvních dnech invaze spojenců v Normandii, počátkem června 1944. Tom Hanks dostal nelehkou misi, která se nakonec stane jeho poslední v životě. Ano, takhle nějak jednou větou se dá vystihnout film, který ve vás v závěru vzbudí takové citově napětí, že se horkotězko ubráníte tomu, aby vám slza neukápla.

plakát

Avatar (2009) 

Na tuto chvíli se čekalo dvanáct let. Přesně tolik času uběhlo od doby, kdy si Titanic doplul pro neuvěřitelných 11 oscarů. Tak dlouho se čekalo na snímek, který vyrazí dech. Dlouholeté přípravy však stály za to a my můžeme směle prohlásit, že AVATAR je tu! Již před pár měsíci, co jsem poprvé viděl onu 15 minutovou ukázku sem věděl, že bych nemohl premiéry Avatara dospat. Pandora - geniálně fungující svět - nebezpečná, ale fascinující fauna, přenádherná a pestrá flóra, Na'vi - místní kmen, dodržujíc Pandorskou kulturu a věrný svému božstvu - Evy. Cameron opravdu myslel na všechno. Po shlednutí musím prohlásit, že jsem dosud lepší snímek neviděl! Oscara minimálně na 9 nominací: Nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, hudba, zvuk, zvukové efekty, vizuální efekty. A verdikt na závěr: Planeta Pandora je nádherný svět, který Vás ohromí. Svět neuvěřitelné krásy a obrovského nebezpečí. Pokud nejste vyloženě anti scifi divák budete se náramně bavit. Enjoy.

plakát

Vykoupení z věznice Shawshank (1994) 

Když Stephen King vydal povídku O Ritě Hayworthové a vykoupení z věznice Shawshank, jistě netušil, že filmové zpracování bude jednoho dne soupeřit s Forrestem Gumpem na mnoha internetových serverech o nejlepší filmový počin všech dob. Režisér Darabont za pomoci fantastických herců a vynikajícího Kingovského scénáře vytvořil drama, které je orámováno lidskostí a emocemi a kde chodbami věznice brázdí jeden člověk, který má to jediné, za co stojí žít. Naději. Tohle skvělé drama o lidské touze bojovat do posledního dechu má obrovské plus - výborní herci, skvělá řežie, ale to by asi nevzniklo bez bravurní Kingovské předlohy - poklona. Thanks God.

plakát

Collateral (2004) 

Pokud by vám někdo tvrdil, že je možné natočit film, který - jako tisíc jiných - začíná příjezdem 'elitního zabijáka do města', končí - jako deset tisíc dalších - honičkou v metru, a přesto ve vás vzbudí dojem, že jste něco takového nikdy neviděli, radši se nehádejte. Mohl by myslet právě thriller Michaela Manna - Collateral. Ačkoliv jeho námět shrnete jednou rozvinutou větou, zpracování je hodno mistra. Collateral vypráví o tom, jak se rodí hrdina, o tom, kde se v něm bere odvaha postavit se silnějšímu a schopnějšímu soupeři, což se v thrillerech většinou přeskakuje. Čím víc thrillerů jste viděli, tím víc oceníte rafinovanost Collateralu. Překvapení v každém kousku!

plakát

Telefonní budka (2002) 

Jistě víte, že dostat se v Česku k funkční telefonní budce je boj o holý život. Ale to je nic, proti tomu, co si zažil ústřední hrdina filmu Joela Schumachera. Pokud vám řeknu, že Telefonní budka je extrémně napínavý thriller, tak si pravděpodobně představíte film plný divokých honiček, přestřelek, výbuchů atd. atd. Jenže se budete mýlit. Už samotný název by vám měl napovědět, že to nebude jen tak nějaký sériový „výrobek“ Made In Hollywood. V podstatě se celý titul odehrává v telefonní budce. Už vidím vaše vyděšené obličeje. Co může být tak napínavého na pár metrech čtverečních, tam je snad největším rizikem to, že vám propadne mince. Jenže to je další omyl. Snímek se stal jedním z nejvíce adrenalinzvyšujících titulů poslední doby. Telefonní budka dokládá Schumacherovo mistrovství v této žánrové oblasti. Tímto bych nechtěl urazit fanoušky např. Minority Reportu, Hartovy Války či Miami Vice, ale myslím, že Colinovi Farrellovi poskytl právě tento snímek zatím největší hereckou příležitost. Vzrušující neobvyklý komorní thriller je atraktivní podívanou, nabízející i nepovinné zamyšlení nad riziky světa konzumu a povrchnosti.

plakát

Forrest Gump (1994) 

V roce 1994 se celý svět bavil a dojímal nad příběhy prosťáčka Forresta Gumpa. Zámořská pohádka o americkém hloupém Honzovi, Forrestovi, který ke svému štěstí i neštěstí přišel. Snímek vznikl podle románového bestselleru Winstona Grooma, pod taktovkou Roberta Zemeckise. Ten pro namíchání tragikomického příběhu nalezl vyváženou míru nadsázky, citu, lehce patetického tónu a nezvyklé melancholie. Hlavní roli Forresta si zahrál Tom Hanks, jenž byl za tuto roli oceněn Oskarem. Divák, který se prostřednictvím televizní obrazovky jednou setkal s jeho nesobeckým a naivním pohledem na svět, už nikdy nebude věci kolem sebe vnímat stejně. Máma vždycky říkala: "Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš." A já říkám, že "tohle je zatracene dobrej film."

plakát

Sedm (1995) 

Když jsem poprvé viděl tenhle skutečně geniální film, tak mi bylo asi 13 let. Při pohledu na některé scény mě mrazilo v zádech a po skončení filmu jsem jen nevěřícně zíral na černobílé titulky. Stále mi nedocházela pointa celého filmu, ale když jsem se na film podíval zhruba po dvou letech znovu, tak jsem konečně dokázal docenit příběhové detaily a hlavně Fincherovu skvělou režii a mimo jiné obě dvě hlavní role ztvárnili nezkuteční mistři nebe kinematografie. Sedm rozhodně není filmem pro každého, ale pokud máte rádi detektivky s potemnělou a místy až dusivou atmosférou, tak vám tento kousek nemohu než doporučit, protože možná nic lepšího žánrově ani neuvidíte.