Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (126)

plakát

Jeanne du Barry - Králova milenka (2023) 

Maïwenn si napsala scénář a skočila i do režie a výsledek vůbec není zlý. Její role první metresy krále je zahraná parádně, asi není nejkrásnější Francousko-Alžírská herečka, ale ta role ji sedla. Johnny je v roli v které jsme ho ještě neviděli a umírněnost se kterou hraje je u něj velké překvapení. Nadchla mě skvělá kamera jakož i výběr hudby, vše tak nějak zapadá do doby před revolucí. Co mě ale dostalo jsou interiéry i exteriéry Versailes, to je pastva pro oči. Když k tomu přičtete úchvatné kostými dostanete prima filmovou podívanou, která se dá vidět i třeba za rok znova.

plakát

Nadace (2021) (seriál) 

Tak tohle je totální průser. Apple vzal knižní předlohu a vytřel si s ní pozadí. Pro zvýšení sledovaností nazval seriál "Foundation" s tím, že přiláká čtenáře. Jediná omluva je že to je velmi těžká Sci-Fi a byla napsána před 80 lety, takže adaptovat to do dnešní gendrově a rasově nevyvážené doby je prakticky nemožné. Apple si myslel, že to urve penězi, které na seriálu jsou vidět, ale příběh rozkouskoval časovými skoky, které není možné bez extrémního soustředění pobrat. Snaha zpracovat příběh trvající století do 10 nebo 20 dílů způsobuje zkratkovitost, která dělá příběh ještě méně srozumitelný. Máloco je vysvětleno dost podrobně aby to dávalo patřičný smysl. Nenechte se zlákat na Sci-Fi žánr, je to spíš politické drama s mnoha často nesmyslnými dialogy, odehrávající se napříč galaxií. Největším problémem je ohybání příběhu aby měl alespoň nějaký spád a do toho příjde střih na pro příběh naprosto nedůležitou scénu. Některé díly byly opravdovým očistcem, tohle si fanoušci Asimova nezaslouží.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Nevím zda je Marvel v koncích s nápady nebo se jen snaží předvést co všechno se dá natočit před zeleným pozadím? Tak jako tak je nový Ant-Man děsivou ukázkou vyhasínající invence. Nápad s quantum světem je hezký, ale těžce nezvládnutý. Logické pochody vzal čas a i na úrovni komiksu je to velmi dětinské. Film mě nudil a docela i štval, koukat se n něj nebyla radost a tím pádem postrádá smysl své existence. Kang byl fajn i přes to že ukázal tak 1% svých schopností byl vyšachovám obstarožním mravencomilem. Evangeline nám nějak zestárla a rozhodně ne do krásy. Na Michelle padlo asi víc makeupu nez na balzamovanou mrtvolu. Quantum svět má své milé podoby, některé postavy se snaží i o humor, ale jako celek je to přeplácané ve stylu omalovánek. Druhá hvězda je spíš vzpomínka na svěží 1. díl a ruku do ohně bych za ní nedal. Celkově, pokud si tohle nechá někdo ujít rozhodně toho nebude litovat.

plakát

Star Trek: Picard (2020) (seriál) 

I přes to že jsem fanda ST musím vyjádřit zklamání. 1. serie byla zajímavá a tím, že přivedla na obrazovky staré známé potěšila asi všechny. Zato 2. serie je pro mě čiré zlo. Picard mi připadá jako schizofrenik a jeho rozhodnutí jsou esencí blázna a genia zároveň. Neskutečně otravné vzpomínkové výlety do dětství a trauma z mládí se vinou celou serií. Je to na úrovni Argentinské telenovely. To jak se tvůrci snaží do seriálu vrátit a svým způsobem polidštit Borgy je tak odporný, že bych raději líbal bábu Tutovku. Ani zdaleka to nedosahuje kvalit Discovery nebo Podivných nových světů. Další serie alespoň pro mne netřeba, rozhodně se jim vyhnu.

plakát

Přání Ježíškovi (2021) 

Co tohle má být? Tohle je nejhorší Český film všech dob, ne že by byl špatně natočený, ale proto že se jedná o doslovný přepis Polského originálu s našimi herci. Už dlouho jsem nebyl tak strašně zhnusen z České filmové tvorby. Ani zrnko originality. Nejedná se jiné pojetí stejného příběhu jako když američané točí kopii severské detektivky, jedná se o naprosto totožný film jako Noc zázraků. Taková fušeřina je opravdu k zblití a Ferencová by se měla stydět, že se do něčeho takového pustila. Jedna hvězda je za chytrost Baczynskiho který stejný příběh nejenom 2x zkopíroval, ale ještě se mu ho bez práce podařilo prodat naivním Čechům.

plakát

Tenet (2020) 

Představte si jak přichází Karel Janák do filmového studia v Hollywoodu a předkládá producentům scénář k Tenetu. Měl by kliku, že by ho nevyvedla ochranka. Rozdíl je v tom že Nolan může přijít s něčím těžko stravitelným až neuchopitelným a dovolí mu to vzhledem k jeho reputaci natočit. Hrátky s časem kdy vzniká paradox časového paradoxu jsou vymyšleny tak, že určitě nebude stačit 1 shlédnutí. Zde ale vyvstává ten největší problém celého filmu, na rozdíl od Počátku nebudete mít zájem se na Teneta dívat znova, je šedivý, studený, odtažitý a neosobní a to i přes to že tu máme náznak romanticky laděné linky. Nolan se po skvělém Dunkerku nepoučil a stále se divákovi vzdaluje. Nezajímá ho jak divák film vnímá, na celé nahlíží svýma očima. Filmařsky je to špička na míle vzdálené co ukazují ostatní. Možná za mnoho let Teneta ocením, ale pro tuto chvíli zklamání a žádná chuť vidět ho znova.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Cukrovkáři by se měli filmu obloukem vyhnout, sladkého je tam až požehnaně. Vtipné Anglicky suché v projevu a o to větší zábava. 1x za rok na zlepšení nálady a pro zasmáni při zpěvu Billiho Nighta. Pozitivita a dobrá nálada je prostoupena celým filmem a divák si ukousne pořádnou porci. Při sledování s křehčí polovičkou nutno nachystat papírové kapesníčky, jejich spotřeba je dle zkušeností z minulých shlednutí, značná. Casting je na jedničku a čím méně očekávaný herec je podobné roli, tím spíš se budete u jeho výstupu bavit. Takhe dnes už klasika je bez debat nejlepší romantickou komedii, kterou je možné sledovat.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Pokud bych měl zhodnotit film jedním slovem bylo by to "zbytečný" Po pokačování Matrixu nikdo netoužil, snad až na cifršpióny z WB kteří chtěli vytřískat nějaké peníze na legendě filmového průmyslu. Sestry Wachowski předvedli retrospektivní sentáimentální bahno o kterém se dá mluvit jako o filmovém zklamání posledních 2 dekád. Film je ukázkově neoriginální a vše co v něm uvidíte jste bylo vykradeno v lepším případé z trilogie Matrix v tom horším od ostatních tvůrců. Pokud měl někdo úmysl nastartovat Matrix pro další generace nesměl by postavit film, který na 100% spoléha na znalost trilogie. Bohužel ani visuál není na úrovni kde by Matrix 2021 měl být, jedná se o lehce nadprůměr, což rozhodně v tomto případě není kompliment. Příběh je až skoro dětinský a hravost tajemství a určité záhady původního zpracování je ta tam. Konečný verdikt je, že se jedná o průměrný až špatný film, pokud ho nějakou náhodou neshlídnete nikdy toho nebudete litovat.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Bomba film o bomba kapele, Malek dokonalej, oscar zasloužený a maskéři by si měli nechat ruce pozlatit. Pro fanouška by byla snesitelná i větší stopáž aby se nemuseli používat tolik zkratky. Příběh jak z americký reklamy, od Zazibarského vřískala s předkusem na zpěváka nejlepší kapely všech dob. Všechny herecké výkony jdou za hrany běžného herectví a příběh směřuje ke koncerty ve Wembley, ze kterýho jsem si opravdu málem cáknul. Doporučení je vidět to v IMAXu neboť mají o chlup lepší zvuk než běžná kina a Bohemian Rhapsody si to rozhodně zaslouží.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Tentokrát je to jen Bond, žádný agent jejího veličenstva. Cesta do hlubin agentovy duše  nebyla nikdy hlubší, Skyfall se zdál osobní, ale tohle povyšuje "osobní" na novou úroveň. Nicméně film i přes vnitrní rejpání do Bonda je dost plochý, ne tak záživný, možná proto, že Bond je prostě už převyzrálý až starý. Jestli je něco co překonává ostatní tak jsou to lokace, nádherné záběry na exteriéry i interiéry. Dále mě absolutně nadchnul zvuk, hlavně ruchy. Klapání, otvírání, bourání všechno znělo tak realisticky. Éra Bonda končí s vyvrcholením, které muselo přijít a je zvládnuto s profesionální vytříbeností. Zloduch byl tentokrát dost anemický a přišlo mi, že byl spíš do počtu než na skutečné okořenění příběhu. Nový "poslední" Bond je dobrý, moc dobrý, ale kvalit které si tato značka zaslouží tak úplně nedosahuje.