Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (904)

plakát

Dracula (1992) 

Výborné zpracování o mocném a nemrtvém vládci Transylvánie. Gary Oldman v roli Draculy je naprosto excelentní, stejně jako Mína, snoubenka Jonathana Harkera,  v podání Winony Rider, které to po celou dobu neskutečně sluší. Keanu Reves jako právě Jonathan, jenž se musí vypravit z Londýna do daleké Transylvánie ke svému novému "klientovi", který nejraději vysává lidskou krev. Záhy si však Jonathan uvědomí, že tato cesta nebyla dobrý nápad. A nakonec tu máme slavného Van Helsinga, kterého ztvárnil Anthony Hopkins, který se musí vypořádat s nepředstavitelným zlem, které má mnoho podob. Na první pohled oslní hvězdné obsazení v čele s Gary Oldmanem, který si zahrál obávaného  upírského hraběte. Hned v závěsu asi ční atmosféra snímku, která je velmi ponurá a děsivá,  zejména v rumunském prostředí, k čemuž také přispívají výborné kostýmy a hudba.  A v neposlední řadě to je samotný příběh, který relativně odpovídá knižní předloze od Brama Stokera, jenž mě vtáhl do vyprávění plných nebezpečných a provokativních fantazií.  Pro mě určitě jedno z nejlepších filmových děl o Draculovi.

plakát

Velká voda (2022) (seriál) 

Skvělá polská dramatická minisérie, zachycující povodně roku 1997 ve Vratislavi a na dalších místech  slezského Polska. Příběhem nás provází hlavní hrdinka, hydroložka Jasmina Tremer, která se připojuje k expertnímu vratislavskému týmu, jenž má zajistit bezpečnost více než stotisícového města. Hned od začátku však naráží na egoismus a neschopnost svých mužských kolegů, kteří ji  nevěří, když tvrdí, že Vratislav bude pod vodou. Seriál se zaměřuje na politické, ale i osobní rozhodnutí a selhání různých postav, které ovlivní  následné dění v příběhu. Nečekejte epické záběry na rozbouřenou řeku či zatopené  oblasti, ale postupně zvyšující se hladinu řeky Odry a jejich odtoků v realistickém provedení. I přes absenci nějakých ohromných katastrofických scén, má seriál velmi napínavé tempo,  které vrcholí ve čtvrté, resp. páté epizodě, zejména na vztahové a rodinné rovině.   Přesně nějak takto si představuji reálně zachycení atmosféry i nálady, jak u obyčejných lidí,  kteří o ničem nerozhodují, přesto nechtějí stát stranou, tak u osob, jenž mají výsostné právo  určovat osudy mnoha tisíc lidí. Velmi povedená filmová záležitost, která se Polákům prostě podařila. Škoda, že něco takového třeba na podobné téma, neumíme natočit u nás.

plakát

Rod Draka - Série 1 (2022) (série) 

Tak už mám také za sebou první řadu spin-offu, resp. prequelu Hry o trůny. A nakonec to byl relativně povedený návrat. Docela mi ale trvalo, než jsem se správně naladil a vůbec  pronikl do příběhu Západozemí. Jednak to bylo tím, že úvodní epizody jsou vedeny ve velmi pomalém tempu, ve kterém se vlastně nic moc neděje a jednak skutečností, že sledujeme spoustu postav, které se nám představují. Především ve všech těch dětských postavách jsem  se dost ztrácel. Určitou kaňkou na sžívání se s postavami, bylo samozřejmě dlouho avizovaná a probíraná obměna některých hereckých představitelů v půlce série. Přeci jen  nebývá úplně zvykem výměna herců v průběhu řady, ale v návaznosti na další vyprávění,  krok asi logický. A musím říct, že noví herci dobře zapadli. Akce příliš není, ale když už se objeví, stojí za to. Dějově se řeší zejména nástupnictví na  železný trůn, který si nárokuje samozřejmě vícero postav.  Od šesté, resp. sedmé epizody šla kvalita rapidně nahoru a díky tomu jsem si už sérii mohl naplno užívat. Konečný cliffhanger v posledním dílu ve mně vyvolá pocit, podívat se na celou řadu znovu. Podařený rozjezd pro nadcházející řady. Válka může začít.

plakát

V sedmnácti (2016) 

Zajímavý snímek pojednávající o dvou dospívajících, kteří se sblíží. Damien je syn doktorky a vojenského pilota, který je ale často na misích mimo domov. I přesto Damien vyrůstá v zajištěné a spokojené rodině, ke které také patří Paul, jenž ho učí, jak se má bránit. Naproti tomu Tom, žije s nevlastní matkou a otcem na farmě vysoko v horách, kde se stará o dobytek a také o nemocnou matku, jenž má zápal plic a navíc je těhotná. Mimo stejnou školu a třídu, kterou navštěvují, spojuje Toma a Damiena skutečnost, že nejsou  příliš oblíbeni ve třídě, o čem svědčí hned úvodní scéna při tělocviku. Po několika počátečních problémech a fyzických napadeních, najdou společnou řeč a vzniká mezi nimi přátelství, potažmo vztah, ke kterému značně přispějí události v jejich  rozdílných rodinách. Od začátku se snímek plně zaměřuje na oba dva kluky a jejich odlišné povahy a rodinné zázemí, které hrají pro ně velkou roli. Kulisy filmu jsou rovněž velice zásadní, jelikož Tom musí denně ujít několik kilometrů a dohromady mu cesta do školy zabere pár hodin, zatímco Damien se vozí v autě. Vůbec hustě zasněžená krajina Pyrenejí vytváří výbornou atmosféru, ve které se intimní pouto vytváří sice pomaleji, o to později intenzivněji. Působivě natočené drama o vztazích, lásce, rodinně i samotném životě, který není nikdy jednoduchý.

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Akční thriller v hlavní roli s Jasonem Stathamem. Ten ztvárňuje muže, jenž začne pracovat u bezpečnostní společnosti, která zajišťuje převoz peněz od bank, úřadů i soukromých podniků Po vstupním testu, který těsně zvládne, jde rovnou do ostré akce. Hned ve svém druhém převozu se společně s dvěma kolegy dostanou do problémů, když jsou přepadeni. On však bere věc do svých rukou a všechny útočníky zlikviduje s milimetrovou přesností a bez mrknutí  oka. A všem je ihned jasné, jak ostatním postavám, tak divákům, že tento muž má naprosto  jiné úmysly než jen se starat o bezpečnost převážených peněz. Postupně se z příběhu dozvídáme, co vedlo hlavního hrdinu k dané práci. Vracíme se také k jedné osudné události a to z různých úhlů. V tomto směru je film  natočen velmi zručně a dějově nenudí. Ani po akční stránce snímek nestrádá. Naopak. Má po celou dobu slušné tempo,  v němž se střílí, přepadávají vozidla a mezitím se plánuje další velká akce. Na atmosféře filmu dost přispívá temná hudba, která téměř nepřetržitě duní. Byl by to pro mě rozhodně podařený film po delší odmlce se Stathamem, který se přesně  hodí do takových to rolí, kde nemusí zrovna příliš mluvit, ale raději promlouvají jeho ruce, resp. zbraně, nebýt toho hrozného konce. Jasně, že musí vždy zvítězit hlavní hrdina, ale  tady mě to přišlo už trošku moc, proto musím jednu hvězdu odebrat.

plakát

Bullet Train (2022) 

Parádně zábavná akční vlaková jízda. Měl jsem lehce mírnější očekávání, kvůli velmi pozitivním reakcím na film. A nakonec bylo dost zbytečné, ačkoli prvních asi dvacet minut jsem si úplně  nebyl jistý snímkem a nějak si na něj zvykal. Ale stačilo, aby se Brad Pitt alias mírumilovný nájemný zabiják s přezdívkou Beruška, začal ohánět kufrem na ochranu před dalším vrahounem,  kterého náhodně potká ve vlaku a hodně přitažlivá ale i krvavá cesta Japonskem může  započít. A není se čemu divit, že v šinkanzenu teče, místy spíše stříká, poměrně dost krve, když se tu sejde vícero zabijáků, jenž si jdou navzájem po krku. Všichni mají navíc velice  zajímavá jména. Kromě zmíněné Berušky, tu máme Citróna, Mandarinku, Prince, Sršně nebo Bílou smrt, která všemu velí a na kterou taky dojde řada. Se všemi se postupně malinko seznamujeme, díky různým flashbackům a odhalujeme jejich motivace, proč se rozhodli nasednout zrovna do tohoto moderního japonského rychlovlaku s 16 vagóny. Příběh tímto způsobem velice dobře odcípá a vůbec neruší od užívání si snímku.   Film ovšem nestojí pouze na akčních bojových scénách, kterých je však dostatek a jsou  velmi působivé a svižné.  Kromě unikátního nepříliš častého japonského prostředí, které je úžasné, je Bullet Train rovněž neskutečně vtipný. A humor bere na své bedra především Brad Pitt, který vypouští jednu hlášku za druhou. Ani netradiční dvojce zabijáků v podání Aaron Taylor-Johnson a Brian Tyree Henry,  nezůstává pozadu. Potěšily i dvě nečekaná camea dvou herců. Závěr filmu je sice epický, ale také už trošku přehnaný. Kdyby nebylo toho konce, šel bych možná i na plné hodnocení.

plakát

Tiché místo (2018) 

Velmi povedený hororový thriller.  Sledujeme rodinku Abbottových, která se snaží nějak přežít v mrtvém světě. Ve světě, ve  kterém stačí jedna chyba a je po vás. Špatně šlápnout, neočekávaně vykřiknout nebo prostě  udělat ne příliš hlasitý zvuk a neznámé monstrum, s vysoce vyvinutým sluchem, vás okamžitě uslyší a na místě zabije. Možná, že jsem čekal ještě vetší nálož lekacích a děsivých scén, ale i tak má film pořádně hutnou atmosféru, která dokáže bezpochyby diváka uspokojit. Alespoň u mě to dostatečně fungovalo. Přeci jen takový originální snímek, v němž hraje největší roli zvuk, se nevidí každý den.  Je sice pravda, že některé momenty nedávají úplně logiku, na druhou stranu napětí se pomocí  ticha buduje velmi zdařile.  Ústřední manželské duo v podání Emily Blunt a samotného režiséra Johna Krasinskiho relativně funguje, stejně tak, jak se snaží ze všech sil ochránit své děti.  Navíc, když čekají příchod dalšího potomka, což samozřejmě působí trochu podivně, ale ve výsledku to přidává na atraktivitě filmu. Tak otevřený konec jsem sice nečekal, ale aspoň se můžu rovnou podívat na druhý díl.

plakát

Kdo z koho (1999) 

Skvělá komedie z prostředí americké střední školy, jejíž děj se točí kolem volby studentského prezidenta. Sledujeme v ní především čtyři hlavní protagonisty, z nichž každého hlasování nějakým způsobem ovlivní. Dlouholetého a oblíbeného učitele Jima, který se již delší dobu se svojí manželkou snaží o vlastní dítě, přehnaně ambiciózní až nesnesitelnou Tracy, která je pro vítězství ochotná udělat cokoli, místního playboye a fotbalistu Paula, jehož učitel Jim přesvědčí,  aby také kandidoval na post prezidenta a nakonec Paulovu sestru Tammy, která se naopak uchází o vedoucí místo ve škole jen proto, aby se pomstila kamarádce i svému bratrovi. Vyprávění hlavně funguje na osobních výpovědích zmíněných čtyř hrdinů, čímž se dozvídáme o jejich životě, touhách i obavách. Nejzajímavější linku tvoří učitel Jim v podání Matthewa Brodericka a Reese Witherspoonová, v roli naprosto protivné Tracy. Jejich příběhová spojitost je výborná. A i díky nim jsem si snímek náramně užil. Existuje spoustu filmů pojednávajících o studentech a jejich učitelích, Election rozhodně patří mezi ty nadprůměrné.

plakát

Moje první láska (1991) 

Tak tento film mě dost emočně zasáhl. Ani vlastně pořádně nevím čím. Možná příběhem, v němž ovdovělý zatrpklý otec vychovává jedenáctiletou dceru Vadu ve svém domě, který slouží jako pohřební ústav a přitom se stále snaží vyrovnat se smrtí své manželky a najít tak nějaký smysluplný život, kromě pochovávání nebožtíků. Možná bezprostředností, lehkostí a humoru dětských hrdinů, kteří prožívají první přátelství, lásku, bolest i zklamaní, díky čemuž jsem se mohl s  nimi ztotožnit. Možná tím správným výběrem herců od roztomilého Macaulay Culkine a Anny Chlumsky, až  po dobráckého Dana Aykroyda a příjemnou Jamie Lee Curtis. Možná díky uvolněné a pohodové atmosféře, která se sice v závěru překlene do tragické roviny, ale i přesto si zachová určitý pozitivní nádech. Nejspíše to bylo kombinací všech faktorů, kvůli čemuž jsem si snímek mohl tak užít.

plakát

West Side Story (1961) 

Muzikálová romantická jízda zasazená do New Yorku 60. let. Klasická story o zamilovaném páru z nepřátelených gangech, inspirovaná podle slavného Shakespearova dramatu Romeo a  Julie. Ačkoli známe daný příběh, který ničím příliš nepřekvapí, stále bylo zajímavé sledovat celý film. Na jedné straně bělošští New-Yorčané zvaní Tryskači a na straně druhé  portoričtí přistěhovalci, kteří si říkají Žraloci. Tvrdý boj o nadvládu ulic, do kterého zasáhnou Tony a Maria, dvě nevinné duše, které jsou zaslepeni láskou.      Tím podstatným ve filmu však není samotný očekávaný děj, ale samozřejmě hudba a s ní spojené prvky. A taneční a pěvecké choreografie jsou výborné, to se musí nechat. Zvláště  bezchybná souhra střihu, hudby a jednotlivých postav je úžasná, taková se jen tak nevidí.  Skvělá je rovněž výprava, která vytváří tu pravou atmosféru. Těch získaných 10 Oscarů si snímek jistě zasloužil, i když pro mě osobně k dokonalému hodnocení mi ještě něco scházelo.