Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Thriller
  • Krimi

Recenze (10)

plakát

Zmizelá (2014) 

Když v roce 1995 David Fincher přímo mistrovsky zrežíroval triller SEDM (6 nejlepší film!) domníval jsem se, že, nejen on, ale žádný jiný režisér již nemůže natočit něco tak neskutečného. To byl ovšem velký omyl - uběhlo 19 let a toto režijní ESO předvedlo něco neskutečného - zopakoval svůj výkon ve stejném gardu kvality! Film "Zmizelá" má vše, co dnes 99% filmů tohoto žánru postrádá! Jedná se v prvé řadě o reálný příběh, žádné smyšlené neuskutečnitelné hororové výmysly! Děj má neskutečně, ale neskutečně napětí od začátku do konce. Děj je po stránce scenáristické vypilován do takové dějové třídy, že i dlouho po odchodu z kina jsem opravdu jen složitě hledal dějové chyby, kde by se co dalo případně lépe upravit či divákovi objasnit. Herecké výkony všech jsou také skvělé. Žádné zbytečné přehrávání, tlačení na pilu. O hudbě tady byla v komentářích taktéž jen slova chvály - všiml jsme si, že některé hudební podkresy byly shodné právě s filmem SEDM - což rukopis génia Finchera jen podtrhovalo. Ten film je zkrátka opravdu filmařská "třída". To se nedá více popsat - to musíte vidět!:-)

plakát

Tři bratři (2014) odpad!

Byl zde pokus skvělého tandemu "Svěráků" vytvořit rodinou pohádku všech pohádek. Záměr byl zřejmě takový, že natočí pohádku, která se nesmazatelně zapíše do filmografie jako např. kultovní pohádka "S čerty nejsou žerty". Ovšem co z této přehnané snahy vzešlo je přímo DĚSNÉ a to smutnější je, že za tímto "dílem" stojí právě "Svěráci"! Vezmu to krátce - už pouhý nápad spojit 3 klasické pohádky v jeden navazující celek je nesmysl. Vše je uměle časově natahované, texty písní neposlouchatelné a k jednotlivým dějům příběhů je opravdu škoda cokoliv dodávat. Přímo tragická je pohádka o červené karkulce!!! Celý ten strašný pohádkový guláš zachraňují POUZE tři skutečnosti - 1) skvěla kamera 2) skvěle vybrané exteriéry a 3) hereckou gardu drží nad vodou Oldřich Kaiser. Byl jsem na pohádce s mým skoro 6-ti letým synem. A když Vám dítě po 30 minutách děje řekne: "......tati jdeme raději domů" - to mluví za vše. Je mi líto, že jsem nucen sepsat tuto negativní recenzi - ale je to vážně film nikoliv třídy B, ale C - odpad!!

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Dlouze jsme naslouchal všem recenzím a hodnocením tohoto snímku. Ze všech stran přicházela chvála, říkal jsme si - konečně snímek, který jak se zdá nemá sebemenší filmařskou chybu. Konečně mám i já shlédnutí za sebou a mohu tedy sdělit mé dojmy. Krátce řečeno - jak už to bývá - očekávání veliká, ale výsledkem příliš nadšený nejsem. Kdyby film trval 90minut, vše je v pořádku, ale porce 3 hodinové stopáže je moc. Důvod je jasný - Scorsese neustále ukazuje to samé - super boháč se se svými věrnými oddává děvkám, kokainu, nekřesťansky utrácí nakradené prachy a to je vše. Hodinu a půl Vám to přijde vtipné, ale časová porce jednou takového času a pořád to samé - zbytečný čas! Závěr filmu to trochu zachraňuje a vidíme 15-20minut něco jiného nežli výše vyjmenované počiny znuděného milionáře. Leonardo hraje skvěle, tady je to bez debat, ale obávám se, že pokud by právě on celý snímek netáhl a nedirigoval - opěvné ódy z řad kritiků by rozhodně takové nebyly. Je to dobrý film na jedno podívání, ale to je bohužel tak vše. Vůbec nechápu nominace na jakoukoliv cenu, natož na OSKARA!! Ale Amerika to vidí jinak - chápu, že oslava super zloděje v tomto snímku může Američany očarovat a říci si - ten kluk žil americký sen. Škoda mluvit…..

plakát

Zpátky do ringu (2013) 

Již jednou Sly a De Niro předvedli, že i takové herecké ikony umějí vedle sebe "hrát" a nezastiňovat jeden druhého ve filmu Země policajtů. Po letech se opět tito dva velikáni vrátili zpět a opět v novém snímku dokazují, že příběh je dokonale herecky rozložen. Myslím, že po přečtení scénáře si oba bardi řekli - proč to nevzít a nenatočit odpočinkový film, ve kterém každý divák na jedné straně vidí mladého Rockyho Balbou a na druhé LaMottu. Tito pánové (Sly a De Niro) již Hollywoodu nemusejí dokazovat své kvality a brát filmové scénáře za každou cenu. Vybírají si - a myslím že i tentokráte jejich volba byla velmi dobrá. Snímek je opravdu odpočinkový, žádná divočina či rychlá jízda. Je to tak trochu podobné snímku ROCKY 6, kdy se spíše děj zaměřuje na hlavnímu hrdinu, jak bilancuje svůj život, svoji kariéru a jak má chuť stále dokázat sobě a "světu", že ještě nepatří do starého železa! Snímek má spád, divák se nenudí a musím uznat, že před koncem blížícího se finálního utkání v ringu jsme si říkal - ...jen aby to scénárista nepokazil!! Závěr filmu byl naštěstí vyřešen myslím skvostně! Z kina jsem odcházel s pocitem, že i když je mi 37 let a vyrostl jsme na sériích filmů ROCKY, který jak jsem se domníval již nebude dále pokračovat - že tento hrdina mých mladých let je stále tady, i když v poněkud odlišném filmovém snímku, který - jak jsme uvedl v úvodu mého komentáře - stejně evokuje návrat na plátna kin této boxérské legendy.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Tom Hanks je bard hollywoodského filmového průmyslu a jako takový si umí vybírat filmové snímky, do kterých se nechá obsadit. Ani tentokráte jeho volba nevyšla na prázdno. Pravdivý příběh je zfilmován opravdu mistrovsky. Od prvních minut má děj skvělý spád a bez zbytečných průtahu se během krátké chvíle začne odehrávat opravdu strhující drama, které diváka svým napětím drží až do závěrečné fáze celého snímku. Skvělou volbou režiséra byl výběr "neherců", kteří dokonale ztvárnili Somalské piráty. Právě ta "autentičnost" somálců přidává na snímku tu syrovost skutečného příběhu. I Samotný fakt jak Amerika z pozice své vojenské síly dala pokyn k záchraně "obyčejného" amerického kapitána je ohromující. Stále si divák musí uvědomovat, že snímek je přepisem reality, nikoliv výmyslem bujné fantazie scénáristy - o to více válečnou námořní akci Američanů musí vnímat opravdu s údivem. Je zbytečné hovořit o hereckých kvalitách Toma Hankse. Nepřehrává, hraje opět svůj vysoký herecký standard a skutečnost, proč patří stále do TOP 10 hereckých ikon dokáže na +- 2minutách závěrečné scéně v lékařské kajutě. Tomuto snímku zaslouženě věnuji 5 hvězd!

plakát

Křídla Vánoc (2013) 

Je to takový český pokus o ztvárnění filmu ve stylu "Seznamte se Joe Black". Ovšem v tomto případě to "tajemno" nefunguje. Příběh je velice kostrbatý, divák není veden dějem, vývoj postav žádný, stopáž filmu zbytečně dlouhá. Richard Krajčo dělá co může, ale celý film uhrát prostě nedokáže. Ano, mohl to být pěkný film ze života, kdy jednotlivé dějové postavy mají své starosti a chmury, ovšem zaplétat do vánočního filmu kouzla anděla, který nechá vymřít půl rodiny jednoho z hlavních hrdinů??? Nechci opravdu vysílat negativní kritiku k tomuto snímku - ale myslí, že se toto moc nepovedlo. Abych jen nekritizoval - pochvalu zaslouží kamera a hudba k filmu. Jelikož jsme se dosti nudil, měl jsem možnost sledovat i okolní diváky v sále. Bylo mi jasné, že když většina diváků v sále prováděla psaní sms zpráv, že je něco špatně.

plakát

Zmizení (2013) 

Je to po dlouhé době snímek, který si hrdě může dát "označení " THRILLER"!! Skvělý scénář zacílen na jednu z nejhorších věcí co se v životě může v rodině přihodit - tedy ztráta a ublížení vlastnímu dítěti. Emotivní stránka dotčených rodin je rozehrána do nejvyšší kategorie. Detektiv ujímající se vyšetřovaní odvádí taktéž skvělý herecký výkon. Divák je od samého úvodu filmu v neustálém napětí, nic není odhaleno předem. Kamera výborná, střih i hudba film jen podtrhují ve své kvalitě. Opravdu srovnání s legendárním snímkem SEDM je v tomto případě na místě!! Těžko hledám chyby - film je prostě skvělý.

plakát

Turbo (2013) 

Tento snímek se zařadí do dlouhé fronty dobře odvedených animimovaných snímků. Vaše ratolesti do 10-ti let budou nadšeny z krásně odvedeného zpracování šneků, ale podle mého názoru - příběh je zbytečně dlouhý a trošku uměle natahován. Ale čert to vem - děti budou nadšeni a rodiče si v šeru kina dopřejí 96minut odpočinku!:-)

plakát

Rivalové (2013) 

Přesto, že jsme fanouškem světa fromule 1, dlouze jsem zvažoval návštěvu tohoto filmu. Odstrašujícím filmem byl pro mě snímek FORMULE v hlavní roli se S.Stallonem. Nakonec jsme odvahul našel a nelituji jediné minuty strávené v kině u tohoto filmu. Herecký výkon představitele Nickyho Laudy - skvělý, opravdu skvělý výkon. Kamera a triky byly velmi realistické a díky bohu jsme neměli tu čest vidět létající monoposty vzduchem 40m, které po opětovném přistání jen lehce zamanévrují a opět pokračují v závodě!:-) Celý film má spád, dějová linka výborná, divák není zamotán do složitého děje a užívá si opravdu adrenalinového zážitku, který život jezdců formule 1 přináší.

plakát

Gravitace (2013) 

Po dlouhé době jsme zavítal na žánr sic-fi, kdy jsem očekával obvyklé burácení asteroidů a svištění vesmírného odpadu rychlostí světla. Již první minuty filmu naznačily, že tento film bude něco zcela odlišného. Herecký koncert dvou velikánu a stálic amerických pláten Sandry Bullock a George Cloony - to byla jedním slovem simfonie! Uhrát celovečerní film ve dvou- třech hercích a v takovém gardu, to je neuvěřitelný výkon. Vizuální efekty jsou v tomto filmu opět povýšeny opět na další skvělou úroveň, kdy divák jen hltá další a další dění na plátně. Děj jednoduchý, herecké výkony skvělé a vizualizace - božská. Skvělý zážitek.