Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (19)

plakát

Barbar Conan (1982) 

Člověk si představuje velkolepé gladiátorské zápasy, napínavé souboje a velké síně hadího záporáka, místo toho dostane malou gladiátorskou kopku, slabší boje (oproti předloze) a síně v malém ateliéru. Kvůli penězům a době, ve které se dílo natáčelo, to však filmu nemůžu tak úplně vyčíst. Je toho však spousta, co se vytknout dá. Nejvíce mi vadila nenávaznost děje, v jednu chvíli skáčou z věže a v dalším záběru už sedí v hospodě. Conan téměř nemluví a mnoho záběrů je neskutečně dlouhých. Hudební doprovod je v některých částech opravdu famózní, na druhou stranu pak naprosto zastiňuje vizuál. Přijít na firemní večírek v teplákách je stejně špatné, jako přijít v plesových šatech. Vůbec nebyly vysvětlené motivace antagonisty. A proč se vlastně neproměnil v hada, když ho Conan přišel zabít? I když nejsem znalcem paperbackových obálek, záběry, které se je snažily napodobit, pozná i neznalý divák. Vzdorovité pózy a zachmuřelé výrazy Arnolda, který hledí do dáli, zkrátka nefungují. O zobrazování ženských postav snad nemá cenu ani mluvit, přeci jenom to tak v meči a magii prostě je, ale když se Valeria plazí po zemi, tak to působí až komicky. A primitivní metafora na konci snímku s ohněm, který v barbarovi znovu zahořel, chesus. Bohužel, jsem zklamaná, minimálně jsem čekala děj, který nebude plytký a chaotický. Dávám dvě hvězdy za mnohé pěkné záběry a dobrý soundtrack.

plakát

První člověk (2018) 

Jedna hvězdička za úvodní akční scénu, při které jsem si bláhově myslela, že to bude dobrý film. Po nekonečných Rodinných poutech natočených jakože ruční videokamerou s ustavičným zoomováním jsem se těšila aspoň na akční scény, které mě vzápětí otrávily také. Nekonečné stříhání na detail očí, okna, očí, čísel na displeji, očí a záběru z křídla bez celku. Ke všemu otřesná "hudba", která se řídí jedním pravidlem: vesmír = ticho. Zbytečné události a nekonečná délka. Je to propaganda, která mě vyhodila do pozice "sedím a sleduju" místo "sleduju a prožívám s hrdinou". Škoda.

plakát

Gremlini (1984) 

Princ Klaďas, dívka s temnou minulostí, městečko vymytých mozků, zbytečná dějová linie táty, zbytečná banka, zbytečné vynálezy, zbytečná a hloupé dialogy, místy hrůzostrašné využití hudby a zbytečné morální ponaučení nakonec. Člověk by si už začínal myslet, že táta přispěchá na poslední chvíli a nějakým svým vynálezem zlikviduje všechny Gremliny. No tak možná příště. Jedinou schopnou postavou byl terminátor skrytý v mámě, který byl však brzy odklizen stranou, což je možná dobře, protože z jejího křečovitého úsměvu šel mráz po zádech, stejně jako z její vynalézavosti při zabíjení Gremlinů. Ovšem scény s Gremliny v hospodě byly skvělé, místy to bylo docela vtipné a Mogwai je prostě cute.

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Styl vyprávění originální. Dospívání protagonisty bylo svižné. Ve vyprávění hlavního hrdiny o vikinzích se vracíme do příběhu, na příkaz velitele armády se vracíme ještě dál a v jedné chvíli se doslova vracíme vizuálně skrz scénu "pozpátku". Tomu říkám originální flashbacky. Další vyprávění skrz budoucnost - postava vypráví, co je v plánu a hned v dalším záběru se to děje. Rozhodně se tu neplýtvá časem. Moc efektů? Že si na to nikdo nestěžoval u Avengers Infinity War. Tak dobré CGI stojí za poklonu. Celý styl natáčení bitvy jakoby se inspiroval počítačovou hrou, není to "klasické" a byl to dobrý tah. Nikdo nechce znovu vidět fantasy bitvy ve stylu Narnie. Sotva se někdo přiblíží klasickým bitvám z Pána prstenů, i když Battle of the Bastards se přiblížila dost. Dobré fantasy filmy se dají spočítat na prstech, dobré fantasy bitvy na prstech jedné ruky. Spartacus má styl natáčení sice podobný, ale koho by furt bavilo sledovat létající krev v nekonečných slowmotionech. Zde je bitva výborně zpracovaná a díky své originalitě nemusí soupeřit s velkolepostí Helmova žlebu. Každý pes jiná ves. Afroameričani a Číňané? Problém? Jak si každý mohl všimnout, je to pojaté moderně. Rotten tomatoes 31%. Tak to je k pláči. Komentář od jedné kritičky: Women speak for less than 4 minutes in a film that runs 2 hours and 6 minutes long. Tak toto mění celý můj pohled... Doufám, že v dalším díle se stane z Artuše žena. Originální nápady, originální zpracování, soundtrack geniální. Jop, po Pánu prstenů nejlepší fantasy.

plakát

Pokoj (2003) 

Nikdy jsem se u filmu tak nezasmála. Celou dobu se ten smích střádal a ve scéně s červenými šaty a flashbacky se už člověk neudrží a chechtá se z plných plic. Kdyby bylo jeho úmyslem natočit komedii, tak by to nikdy nemohlo být tak geniální. Je to tak primitivní, že to člověka neskutečně pobaví, jasných 5 hvězd.

plakát

Cizinka (2014) (seriál) 

Krásné Skotsko, krásná hudba, skvělé kostýmy.. Příběh nic moc. Téma vrácení se v čase do Skotska v 18. století má obrovský potenciál, ale zpracování teda nedopadlo podle mých představ.. Až příliš mnoho porna, některé díly snad neměly ani děj. Nemluvě o tom, že se to tam prostě nehodí (není to Hra o trůny) a tak to snižuje celému seriálu úroveň. Poslední dva díly první série mi potvrdily, že mě seriál nebaví natolik, abych se dívala na další. Možná to ještě někdy překonám, možná ne. Tři hvězdy za napohled krásný seriál, dvě hvězdy dolů za nedotažený příběh a za to, že je to z půlky jen sex. :)

plakát

Maryša (2010) (divadelní záznam) 

Skvělé! Skvělý výběr herců, herecké výkony, nářečí a ta hudba! Ale přesto si nakonec myslím, že to nemuselo skončit takto, mohla utéct nebo se vrátit k rodičům. Takto ji lituju ještě víc, proto, co se s ní potom muselo stát.. Škoda jejího zahozeného života..

plakát

Malá mořská víla (1989) 

Krásná pohádka se spoustou vydařených písní.. Když srovnám originál s českým dabingem, tak musím říct, že český se opravdu povedl i hlas samotné Ariel se mi zdá líp vybraný. Stejně jako u Elsy z Frozen mi originální hlas nesedí na 16-ti letou dívku.. (ne že by česká Elsa byla lepší a toď důvod, proč se dívám na Frozen jen v originále).. A pro všechny, kterým se tato pohádka opravdu líbila doporučuju podívat se na Broadway-skou verzi a poslechnout si ty dechberoucí výkony, zejména pak Sherie Rene Scott! And do I help them? Yes, indeed!

plakát

Jak vycvičit draka 2 (2014) 

Jednoduše nádhera.. Až mi bylo líto, že sem nemohla vyjít z kina a taky si sednout na draka.. Nicméně pokračování mého nejoblíbenějšího animáku nemohlo být lepší a jsem vděčná za to, že si s tím dali takovou práci.. Skvělý příběh, efekty a ta hudba. Už se nemůžu dočkat pokračování :)