Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Akční

Recenze (648)

plakát

Muž v pralese (1971) (TV film) 

Za mě vcelku podařené komorní drama, tuctový námět o “vyšším principu soudním” v rukách vojenského polního soudu kde končí právo a začíná vyšší zájem?  Kde končí právnická hra a začíná vražda ? Celou hru hlavně povyšují herecké výkony: Adamíra, Voska, Vinklář to je jak jízda Mercedesů, BMW a Rols Royce. Na co autor hry Oldřich Daněk narážel v tehdejší ČSSR je mi záhadou, na angažování tajných služeb USA ve latinské Americe , potažmo ve světě? a jejich pokrytectví ? No to objevil “Ameriku” co se týče mocností v celé historii lidstva od SPQR až po Ruskou Federaci nebo USA…

plakát

Flotila (1986) (TV film) 

Škoda že tak dobrá studiovka s perfektními herci neměla obrazotvornější kulisy, pominuli kajuty admirála je vše ostatní hodně chuďoučké. Admirál Frej, Jiří Ornest a spol jsou bezvadně autentičtí snad jen Vašut s účesem ala George Michael působí jak z diskotéky a né ze španělského korábu.

plakát

Valentin Dobrotivý (1942) 

Doba byla těžká tak se točily jednoduché, pozitivní, filmy které měly i poučnou povahu. Film funguje i po létech, pamatuji si jak v 80’ kdy už soudruzi dávno povolili v ideologii a dogmatismu, bylo sledovat film, nás Husákovy děti, jen v úžasu sledovat fortel a mravy dávno zapomenuté 1.republiky které i v protektorátu žily dál. Né nadarmo herci říkali: “nejlepší filmy vznikly za protektorátu”, Paradox.

plakát

Vzestup po šikmé ploše (1988) (TV film) 

Sexy symbol 80’ Evu Vejmělkovou (hvězdička navrch) si pan režisér vychutnal, zejména kdy v kožené minisukni navštíví svého doučujícího je “very hot”. Závěr filmu ukazuje, že mladá, “mimoňka”, učitelka zjistila, po té co skočila pod auto,  vyhodili ji z gymnázia a ona dala kopačky svému příteli, že upřímné nezištné přátelské vztahy jsou v životě to nejcennější…no hotové Memento.

plakát

Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (1981) 

Tak ať byla tvorba v tehdejší TV tvorbě jakkoliv chudá na výpravu o to víc jsme se s ní dokázali tedy naši dramaturgové a režiséři vypořádat. Kdo by si dnes troufl na zfilmování Robinsonova dobrodružství ? Režisěr Látal, skvěle s loutky a hudbou geniálního  pana Svobody, ano. Teď k filmu: bezvadně upraveno a Václavem Postráneckým nadabováno, v dnešní době je otázkou času kdy bude Daniel Defoe zatracován Robinson kšeftuje s otroky a z Xuriho zcela samozřejmě dál si ponechá jako otroka a pak ho prodá dál jako ojeté auto. Domorodce Pátek se samozřejmě podřídí  vyspělému bílému muži který technologicky i kulturně je vyšší bytostí, prostě vše pohledem který do nedávná byl brán jako zcela normální. Obávám se že se dnes najde bláznivá a pomatená většina která toto dílo zatratí.

plakát

UFO (1970) (seriál) 

Pro mě, v roce 1984 kdy sem seriál hltal na černobílé televize Silvia na špatně rušené ORF to byl naprosto cool seriál při tom byl již 10 let starý ale v ČSSR to bylo stále moderní. Sice jsem ničemu nerozuměl ale vizuálně i dějově bylo vše srozumitelné i pro oko dětskěho diváka.

plakát

Černovláska (1988) (TV film) 

V roce 1988 to byla “studiovka” pojata scénograficky velmi svérazně,  projekční jezero, seversky působící zámek nebo hrad s hrázděním, kouřící víno nebo teda asi svařák. Velmi půvabná Kamila se mi vždy líbila její ďolíčky ve tváři mi připadali vždy princeznovské, na můj vkus ji páni řežiséři málo obsazovali ( viz jen dvorní dáma v Hora jménem Anglická). Pohádka má stopáž aby se vešla do nedělního Studia Kamarád. Děj je o přátelství a zradě, dobro vítězí.Pohádku povyšují herci: Kanyza, Vančurová, Prachař i krásná Kamila včetně dvorní ´ Kamélie”, hvězda navíc za gotickou hudbu.

plakát

Jak se naučit švédsky (1979) (TV film) 

Dobrá inscenační komedie přesáhla metráží zařazení do Bakalářů. Tvůrci se rozhodli scénář i scény nadstavit a podařilo se. Vše povýšili naši skvělí herci, Kanyza jako Švéd naprosto věrný, není se divit že si sestŕička zmýlila strany osob “zleva” když blonďák Kanyza v kožichu působil tak nečesky, netuctově jako čeští muži v té době. Poloček jako teplouš skvělý dnes by to džendrová” cenzůra neskosla. Augusta jasně dokazuje že v rolích jakkoliv vedlejších dokázal zaujmout. Socialistické lázně působí skvěle dobově, lahůdky, Kofila, Vincentka a zejména “strhané socialistické” ženy v lázních si povyražení s amanty viloženě užívají.

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) 

Janák jednou natočil dobrou levnou komedii Snowborďáci a od tě doby mu všichni dávají zakázky na pohádky kterou smaží jednu za druhou, jednu nepohádkovější než druhou. Nevím kterej pohádkář ty paskvily vymýšlí ale jestli si hrají na Erbena, Němcovou nebo Hrubína tak ať se profackuji a jdou dělat něco pořádnějšího než psát a točit pohádky. Tohle byl festival příšerný kostýmů a paruk, děj jsem nehodnotil ten neexistoval.

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Kde je pohádkové poučení? Nikde… protože to není pohádka ale nepřehledný a zmatený fantasy příběh s místy nelogickým scénářem, mizernou réžií a nehodící se hudbou Pravidla pro návrat do reality skrz dukáty jednou za 100 let jsem nepochopil. České postsynchrony hodnotím jako odpad, slovenské původní znění se daleko lépe poslouchalo. Dvě hvězdy 1. hezkou kameru a 2. pěkné slovenské exteriéry. Doporučil bych režisérce aby si přestala vymýšlet pohádky ale točila ty co již někdo vymyslel a staletím prověřil.