Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (301)

plakát

Bratři Sestrovi (2000) 

Kde jsou ty doby, kdy francouzská komedie znamenala záruku dobré zábavy. Bratři Sestrovi to rozhodně nejsou. Ještě když se tito dva začínající ambiciózní filmaři snaží všemi způsoby dostat na soukromý večírek proslulého producenta, aby ho přesvědčili o genialitě svého scénáře, vypadá to na pěknou taškařici. Pak se ale začne střídat trapnost s nudou, jakž takž dobrých nápadů (videokazeta slavného hypnotizéra pomáhající léčit nespavost) je jako šafránu. Dodívala jsem se na to jen proto, abych - slovy Mistra - zjistila, jestli bude druhá půlka filmu stejně špatná jako ta první. Byla ještě horší.

plakát

Sopka (2009) (TV film) 

Nechápu tu přemíru odpadových hodnocení (patrně předsudky vůči pojmu "německý katastrofický film"). Zas takový průšvih to nebyl. Jde o standardní katastrofický film vycházející z osvědčeného schématu, které zavedli pánové Scortia a Robinson: nejprve se důkladně seznámíme se všemi postavami a jejich soukromými životy, láskami, problémy, tužbami, průšvihy, plány, přitom někde v pozadí už doutná katastrofa, nabírá na síle, aby to v druhé půli filmu rozbalila s plnou parádou. Vizuální efekty jsou na televizní produkci velmi slušné. Navíc umístění děje ke skutečnému vulkanickému jezeru, které by se teoreticky mohlo podobným způsobem probudit, dodává na atraktivitě (co kdyby tak začala soptit Milešovka?). Takže moje největší výtka je přemrštěná stopáž, která je asi důsledkem původního záměru, že to bude minisérie. Ale k pochopení emocí postav opravdu nejsou nutné nekonečné detaily hledících tváří.

plakát

Netečná princezna (1983) (seriál) 

Tenhle seriál jsem tu kdysi marně hledala na diskuzi, až jsem ho náhodou našla. Někdy koncem 80. nebo 90. let ho dávala ČT v rámci Studia kamarád, už si nevzpomínám, pod jakým názvem. Je o princezně, která se neuměla smát a otec král ji slíbil dát tomu princi, který ji rozveselí. Tak se na divadelním jevišti střídají princové (co díl to jeden) a snaží se svými kousky pobavit princeznu sedící v lóži. Žádnému se to nepodaří, takže je volný prostor pro další díl a dalšího prince. Celé je to taková formalistická hříčka, snad zajímavá po výtvarné stránce, ale dějově ani náhodou. Nevím, jak to baví děti, mně ty čtyři minuty každého dílu připadaly nekonečné.

plakát

Muž, který stoupl v ceně (1967) 

Víc než příběh človíčka, který si skočí na skleničku a vrátí se po třech dnech jako umělecké dílo, mě nadchla ničírna bankovek, kde jsou zaměstnanci hodnoceni podle toho, kolik toho zničí ("Vy jste dnes málo zničil." "Já vím, já budu ničit přesčas."), a čas od času se někdo zblázní ("Ne, já nejsem poctivý. Já si to doma slepím.")

plakát

Oliver! (1968) 

Úplně normální filmový muzikál 60. let. Což myslím jako pochvalu.

plakát

Po stopách Sherlocka Holmese (2009) (TV film) 

Až to budou příště opakovat, tak si to nepouštějte: zjistili byste, že narozdíl od Járy Cimrmana Sherlock Holmes nikdy neexistoval. Ale pokud vás zajímá metoda spisovatelské práce, osobnost Arthura C. Doyla (a trochu Oscara Wilda) a malinko zajímavostí o viktoriánské éře, tak se na to jukněte.

plakát

Zkáza rodu Hickmanů (2003) 

Uměla bych si představit atraktivní film na toto téma. Jazzový klub se koncem třicátých let potácí v neutěšené politické i rodinné situaci; obé končí tragédií. V současné době vnuk majitelky klubu odhaluje tajemství, která měla být skryta. Ale ona to byla taková nuda, že jsem začala hledat v kuchařkách, co uvařím zítra k obědu. A ten konec - ten mě opravdu přikoval do křesla. V záporném slova smyslu.

plakát

Záhady a mystéria (1999) (pořad) 

Na každý díl tohoto seriálu jsem se těšila. Hradní duchové, tajné chodby... První TV pořad, který se podrobněji zabýval podzemím Proseckých skal. A charizmatický Jiří Podzimek, který tomu vždy dodal pořádného tajemna.

plakát

Time Team - Dobové vykopávky (1994) (seriál) 

Archeologie mě vždycky fascinovala: hrabat se rukama v hlíně a jásat nad každým nalezeným šutrem... Proto, když jsem náhodou objevila tenhle seriál, zůstala jsem doslova zabořená v křesle s pusou dokořán a jen zírala. Od té doby se snažím nevynechat jediný díl. Kdybych bydlela v Anglii a měla podezření, že kolem mého domu kdysi vedla římská silnice nebo že tam za války stával bunkr, zavolala bych si tuhle nadšenou partičku většinou pánů v nejlepších letech, ti by mi během tří dnů totálně zničili pozemek (ale pak ho, předpokládám, zase dali do pořádku, tuhle nezáživnou pasáž seriál opomíjí) a moje podezření potvrdili nebo vyvrátili a možná přidali něco navíc. Škoda, že podobný projekt není u nás. Tady by se taky asi našlo věcí...