Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (34)

Duna

Duna (1984)

Sám David Lynch v roce 1986 ohlásil vážný záměr vytvořit 4hodinovou verzi Duny, která by se radikálně lišila od původní filmové verze. Lynch: "Rád bych z toho filmu udělal něco jako dlouhou báseň, klidně ho na některých místech nechám abstraktní a budu mnohem více dbát na atmosféru." Nepoužitý materiál k Duně je stále přístupný a použitelný.

Duna

Duna (1984)

V Los Angeles je uchována HighDefinition kopie filmu včetně původního unikátního zabarvení písečných dun nepozemským světlem, které je ve většině vydaných edicí filmu korigováno.

Duna

Duna (1984)

Duna se stala předlohou několika úspěšných počítačových her Dune od Cryo Interactive a Dune II a Emperor: Batlle for the Dune společnosti Westwood, které vizuálně vycházely z filmu Davida Lynche.

Duna

Duna (1984)

Pro potřeby natáčení exteriérů 200 dělníků ručně vyklízelo a čistilo 3 čtverečné míle mexické pouště.

Duna

Duna (1984)

Šlachy, viditelné během Paulovy snahy zaháknout se za červa, byly vyrobené z prezervativů.

Duna

Duna (1984)

Některé scény byly natáčené na stejném místě a ve stejnou chvíli jako scény pro film Ničitel Conan (1984).

Duna

Duna (1984)

David Lynch si zahrál operátora těžebního vozidla, kterého posádka Paula a vévody Leto Atreida zachránila před písečným červem.

Modrý samet

Modrý samet (1986)

Podle první verze scénáře k Modrému sametu zvažoval producent Richard Roth, že by svěřil Lynchovi režii filmu RED DRAGON, který měl být prvním filmem s postavou Hannibala Lectera. Nakonec tento film zrežíroval Michael Mann pod názvem Manhunter (Lovec lidí, 1986).

Duna

Duna (1984)

David Lynch i přes slíbené právo posledního střihu, tuto možnost nedostal a konečný film byl sestříhán studiem.

Duna

Duna (1984)

První pokus o filmovou adaptaci Duny v režii Davida Leana (Lawrence z Arábie) ztroskotal na konci šedesátých let po smrti producenta Arthura P. Jacobse.

Duna

Duna (1984)

V roce 1975 získal práva režisér Alejandro Jodorowsky se záměrem natočit podle vlastního scénáře "příběh muže, který na nejvyšší míru trénuje svého ducha. Když dosáhne vrcholu, ztrácí jakýkoliv kontakt s bližními. Aby tento kontakt znovu navázal, pokouší se celý lidský druh pozdvihnout na svoji nadřazenou úroveň." Epickým záměrům Jodorowskeho odpovídala také touha účasti mnoha výjimečných umělců jako jsou Salvador Dalí, H.R. Giger a hudbu měla nahrát skupina Pink Floyd. Herecké obsazení v čele s Orsonem Wellesem jako baronem Harkonnenem a Salvadorem Dalím jako Imperátorem nestačilo a Jodorowsky z finančních důvodů musel projekt ukončit. Jodorowskyho vize a plakát k jeho verzi.

Duna

Duna (1984)

V lednu 1978 získal práva na Dunu producent Dino De Laurentiis a přizval Ridleyho Scotta jako režiséra. Scott se společně s H.R.Gigerem začal věnovat pracem na Duně, ale ani jeden ze tří scénářů, vytvořených za dobu 8 měsíců, nevyhovoval, protože se v základních motivech rozcházel s předlohou. Následně Ridley Scott od projektu odstoupil a raději se věnoval svému následujícímu snímku Blade Runner.

Duna

Duna (1984)

David Lynch se stal čtvrtým režisérem Duny a jako jediný dokázal film dokončit a uvést do kin.

Duna

Duna (1984)

Práce na scénáři pro Lynchovu Dunu začaly roku 1981. První verze měla 200 stran a odhadem by vydala na čtyřhodinový film. Po třetí verzi scénáře oba Lynchovi pomocníci (Bergren a De Vore) práci vzdali, a Lynch se scénáři věnoval sám. Až sedmá verze scénáře o 135 stranách byla přijata 9. 12. 1982.

Reklama