Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krimi

Recenze (237)

plakát

Ahsoka - Část 5: Stínový válečník (2023) (epizoda) 

Nechápu, jak je možné, že Dave Filoni ještě nemá klíče od celé Star Wars ságy. Kdo by byl čekal, že tvůrce “animáků pro děti” dokáže natočit jedno z nejlepších hraných Star Wars od dob George Lucase. Na jeho film se neskutečně těším. Minulý týden nám svůj návrat ohlásil Hayden Christensen, ale stejně nechci zabíhat do spoilerů. Řeknu jen tohle: stále si Anakina dává fantasticky, a jsem neskutečně rád, že se rozhodl k této sérii vrátit. A mimo něj… tahle epizoda měla všechno, co od Filoniho Star Wars čekám: učení o Síle, fan service ale provedený kvalitně a nenásilně, trochu humoru, solidní akci, a dobrý scénář. Říkám si, kde tohle bylo, když vyráběli Kenobiho??

plakát

Ahsoka - Část 4: Ztracení Jediové (2023) (epizoda) 

Pro mě zatím asi nejlepší epizoda. Ne, že bych o něm někdy pochyboval, ale Peter Ramsey se předvedl ve skvělé formě. Díky Filoniho scénáři tato epizoda svedla dohromady všechno, co minulé tři připravily, and Ramseyho režie je naprosto pevná a sebevědomá. Solidní zvraty, dobré výkony hlavně od Natashi Liu Bordizzo a Raye Stevensona, velice hezké vizuály, souboje zatím nejlepší z celého seriálu (líbilo se mi, jak každy duel měl trochu jiný styl podle toho, kdo s kým bojoval), Hera tentokrát připomínala sebe samu ze Povstalců více než kdy dřív, a ten konec… wow, věděl jsem, že se to stane, ale stalo se to dříve, než jsem čekal, a ten způsob, jakým se to stalo… mám z toho skvělý pocit. Snad jen ten dialog místy opět trochu drhne, ale jinak nemám výtky. Celý tento seriál prostě vyzařuje klasický pocit Star Wars jako od Lucase, ale s příchutí něčeho nového, čerstvého a neznámého, a přesně tuto kombinaci teď Star Wars jakožto značka potřebují. Bravo.

plakát

Ahsoka - Část 1: Mistři a učedníci (2023) (epizoda) 

(Recenze pro první dvě epizody) Před 15 lety se Ahsoka poprvé objevila ve filmu Klonové války, a nyní se konečně dočkala své vlastního seriálu. A tento seriál je pamlsek pro Star Wars fanoušky, protože opravdu působí jako Star Wars - Dave Filoni kombinuje styl původní trilogie, prequelů, jeho vlastního seriálu Povstalci, a do toho klasická inspirace samuraji i westerny. Postavy s Povstalců fungují v hrané formě skvěle, Rosario Dawson jako Ahsoka už se objevila ve dvou epizodách Mandaloriana, ale tentokrát má hlavní roli, a vede si skvěle. Natasha Liu Bordizzo v roli Sabine je zatím možná nejlepší novinkou z tohoto seriálu. Ray Stevenson (RIP) jako Baylan Skoll je rovněž fantastický. Příběh je nastaven skvěle, atmosféra funguje, vizuální efekty jsou výborné, snad jen dialog občas trochu drhne. Velice silný začátek.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Přelomový animák Spider-Man: Paralelní světy před 5 lety nastavil látku opravdu hodně vysoko, a upřímě jsem nečekal, že by to tam pokračování mohlo dorovnat či dokonce překonat. Ale stal se zázrak, a filmu se to podařilo. Vše, co na jedničce fungovalo tak dobře, je zde také, a mnohdy lepší. Animace je ve všech ohledech naprosto dokonalá - nepřeberné množství stylů a detailů, ale nikdy v nich není zmatek, naopak spolu fungují přirozeně. Příběh je dospělejší a vážnější, ale zároveň neztrácí na šarmu a zábavnosti, kterými tak překypoval první díl. Je stále osobní a založený na postavách a na emocích. Herecké výkony jsou fantastické. Film celou dobu graduje a divák pociťuje, vnímá, jak intenzita stupňuje. Jediný možná “problém” je konec filmu - příběh sice graduje, ale je utnut před velkým finále. Opravdu se totiž jedná a první část dvojdílného příběhu, a zatímco letos vidíme, jak se hrací pole rozestavělo, příští rok ve filmu Beyond the Spider-Verse uvidíme velké vyvrcholení celého príběhu. A pro někoho možná nemusí tento zdálnlivě předčasný konec fungovat, ovšem osobně si myslím, že cliffhanger perfektně připravil půdu pro třetí díl. A v neposlední řadě také film obsahuje hodně cameí a narážek, které ocení každý Spider-Manův fanoušek. 100% Více zde.

plakát

Star Wars: Vadná várka - Pravda a následky (2023) (epizoda) 

Děj se během posledních dvou epizod posunul dopředu neskutečným způsobem, wow. Sedmý a osmý díl fungují jako výborná dvoj-epizoda, s tím, že sedmička nás uvede do děje a představí nám, co se v galaxii a hlavně v senátu a mezi klony dělo v čase od konce první série, a osmička ukáže, jak do toho všeho zapadají Bad Batch. A ti do toho zapadají způsobem který jsem nečekal, ale vlastně dává naprostý smysl. Fantastický dvojdíl, spolu se třetím rozhodně nejlepší z této série, a obecně patří mezi ty nejlepší z celého seriálu.

plakát

Star Wars: Vadná várka - Klonové spiknutí (2023) (epizoda) 

Je vážně škoda že ty nejlepší epizody seriálu o Bad Batch… neobsahují Bad Batch. Vynikající temná epizoda plná politiky, intrik a další špíny, a několika známých tváří, které vždy rád vidím.

plakát

Babylon (2022) 

Damien Chazelle je jedním z těch režisérů, na jejichž nové filmy se budu vždy těšit. Na kontě má několik moderních klasik, a ani tentokrát nezklamal a přichází z eposem o Hollywoodu před sto lety. A je to jízda. Scénář je chaotický a ne zcela vybalancovaný, ovšem zde výtky končí. Film je pompézní, obrovský, velkolepý, a k nezastavení, tříhodinová stopáž se zdá o 40 minut kratší, a divák se ani na vteřinu nenudí. Výprava je skvostná, kamera jakbysmet, a hudba Justina Hurwitze si říká o Oscara. Diego Calva v hlavní roli Mannyho Torrese je vycházející hvězda, s naprostým přehledem vyrovnal hvězdám jako jsou Margot Robbie a Brad Pitt, a v druhé polovině filmu přebral otěže a naprosto zaválel. Apeluji na vás, jděte na Babylon do kina - film byl pro velké plátno vytvořen a měl by na něm být i viděn, alespoň při prvním zhlédnutí. Více zde.

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část II (2022) (epizoda) 

Wow, ještě o něco lepší než první díl. Vše pozitivní z jedničky zůstává, Ewan je stále výborný atd., opět mohu vytknout snad jen Revu, není moc seriózní a záporná poloha herečce Moses Ingram nějak nejde. Ovšem co nám tady přibývá jsou dvě věci: Kumail Nanjiani je až překvapivě zajímavá postava hned z několika úhlů pohledu, celkem doufám, že ho ještě uvidíme (i když se to dost možná nestane). No a mladá Leia je prostě fantastická, působí úplně přesně jako mladší verze té Leii kterou tak dobře známe, a zároveň je i v lecčems podobná Anakinovi. Chvílemi si pro sebe snad až krade show. Jinak nová planeta Daiyu působí docela zajímavě, ačkoliv trochu připomíná spodní patra Coruscantu nebo jiné podobné planety, které jsme už viděli. Jo a ještě bonus, Temuera Morrison!!!

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Asi jeden z nejlepších legacy filmů co jsem za dlouhou dobu viděl. Vše, co bylo na původním Top Gunu dobré, je tady také a lepší. Stíhačkové souboje opět fantasticky natočené a tentokrát trochu přehlednější, a v kině vás opravdu pošlou do vzduchu a posadí na kraj sedačky, potlesk pro Claudia Mirandu za kamerou. Scénář nijak nepokulhává, a především stojí za pochvalu vztah Mavericka a Roostera. Nové postavy jsou příjemné, sice jsou trochu klišé ale to není problém, nesou se v duchu prvního filmu a díky tomu právě fungují. Vůbec všechny ty paralely s originálem opravdu hřály u srdce, měl jsem leckdy úsměv od ucha k uchu. Snad jen Kelly McGillis jako Charlie mi tu chyběla, Penny v podání Jennifer Connelly mi zpočátku přišla nepřirozeně vecpaná do příběhu jako náhrada, ale rychle jsem si na ni zvykl a ve výsledku byla sympatickou součástí příběhu. No a samozřejmě Tom Cruise. Nepatří sice mezi nejšpičkovější herce, ale proto se na něj nechodí. Chodí se na něj, protože je stoprocentně oddaný řemeslu a jeho kousky nikdy nezklamou. A ani tady nezklamaly, je to obdivuhodná show. Letecké scény jsou místy až dechberoucí, a poctivost se pozná. Málo CGI, hodně reálného létání, a je mi jasné, že za to z velké části vděčíme právě Tomovi. Bravo. 9/10.

plakát

Batman (2022) 

Kdy už si lidi přestanou stěžovat na casting předtím, než film vidí? Ledger, Affleck,… teď Pattinson. Je to fantastický herec a od první chvíle jsem věřil, že to dokáže. A on to dokázal. A vlastně se dá říct, že to v tomto filmu dokázali úplně všichni, od před i za kamerou. Matt Reeves konečně napsal příběh, ve kterém je Batman nejlepším detektivem na světě, a ne jen akčním superhrdinou či dokonce brutálním masovým vrahem, jak ho prezentoval Snyder. Nejde sice o bůhví jak originální typ příběhu (je to hodně na způsob filmů jako Se7en či Zodiac), rozbodně je to ale neotřelé v rámci superhrdinského žánru. Tento příběh pak zcela mistrně zrežíroval, a Greg Fraiser to komplementoval geniální kamerou, je teď vážně ve formě (viz například loňská Duna). Místo Hollywoodem milovaných zběsilých střihů spoléhal na dlouhé záběry, díky nimž vyniká choerografie a propracovanost. Zářným příkladem toho je například honička v Batmobilu s Penguinem. No a tvůrcovskou svatou trojici tohoto filmu doplňuje génius Michael Giacchino. Jeho soundtrack je mrazivý, silný, poutavý, melancholický, naděje plný… to vše a mnohem víc. Fantastická práce. No a obrovskou chválu si naprosto zaslouží i obsazení. Andy Serkis jako Alfred je skvělý casting, je to úplně jiné pojetí než třeba Michael Cain, ale je skvělý a přál bych si, aby byl ve filmu víc. Jeffrey Wright je jako unavený Gordon sžíraný zkažeností Gothamu okamžitě sympatický, a skvěle se hodí k této verzi Batmana. K nepoznání změněný Colin Ferrel jakožto nastávající crime boss Penguin je totální show stealer. Zoë Kravitz je jasně mojí nejoblíbenější Catwoman, vystihla perfektně tu Selinu kterou známe z komiksů a zároveň jí přidala něco svého, a to mnohem lépe, všechny než předchozí herečky v této roli. Paul Dano nám dal zcela nové pojetí Riddlera a jeho výkon je tady naprosto mrazivý, bezpečně jeden z nejzajímavějších záporáků posledních let. No a konečně Robert Pattinson jakožto titulní role. Když je v kostýmu Batmana (což tak je ve velké většině filmu), je naprosto dokonalý. Padouchům nahání hrůzu, v dobrých lidech vzbuzuje naději, jeho bitky jsou hodně syrové a fyzické (přesně, jak mají být), má výborný Batman hlas, navíc je to KONEČNĚ detektiv… všechno funguje dokonale. Kde zadrhává je Bruce Wayne. Mezi Batmanem, soukromým Brucem Waynem a veřejným Brucem Waynem tu prakticky není rozdíl. Což není chyba Pattinsona, spíš problém scénáře. Ovšem beru to jako jiný výklad té postavy, jiné pojetí, a vlastně mi to ani tak nevadí. Navíc jsou vrata otevřená pro pokračování, kde by se tohle mohlo více prozkoumat. Ostatně film připravuje prostor pro spoustu věcí v pokračování, že? ;-). Takže mě to až tak netrápí, ale nějaké ty bodíky strhnout musím. Celkem jde však o neskutečně podařený komiksový film, a o vynikající film vůbec. Viděno na předpremiéře v IMAXU a musím tento formát jen a jen doporučit, podívejte se na Batmana na co největším plátně s co nejlepším zvukem. Stojí to za to. 9/10.