Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (185)

plakát

Superman: Soudný den (2007) 

Kdyby takhle vypadal tragický Singerův Superman Returns ! V tomto případě za málo peněz hodně muziky. Grafika je sice oldschool, ale všechno vypadá naprosto senzačně. Superman bojující se superzrůdičkou Doomsday nebo se svým klonem, ničící Metropolis ! Tohle byl nášup ! Zajímavý příběh, sympatické postavy, hlášky (můj oblíbenec ďábelský Lex Luthor), vynikající akce. Další takové filmy ! Mimojiné se seriálem Angelem nemá jen společné 2 ústřední hlasy postav (charizmatičtí Adam Baldwin a James "Spike" Marsters), ale také vynikající disonantně- heroickou hudbu Roberta J. Krala ! Silný náběh na 5 hvězd.

plakát

Wyatt Earp (1994) 

Skvělý western s mnoha hvězdami ve vedlejších rolích. Nikdo ovšem film nekrade Kevinu Costnerovi, který má potřebnou dávku chlapského charizmatu. Celý příběh je uvěřitelný, dialogy nešustí papírem a je velice svižně vyprávěn. Musím pochválit slušnou akci a hlavně hudbu Jamese Newtona Howarda, který snad ani neumí šlápnout vedle.

plakát

Willy Fog na cestě kolem světa (1981) (seriál) 

Je to bezesporu pecka, kterou jsem počas dětství hltal a litoval, když mi unikl jediný díl. Přes nespornou naivitu, která k danému žánru patří jsem si užíval tuto nedostižnou jízdu napříč světem. Vrcholem byl pro mě poslední díl, který využívá dané pointy a byl jsem velmi mile překvapen. Musím zde pochválit sympatické postavy, cool záporáky a na osmdedátá léta skvělou animaci. Vydařil se taky český dabing.

plakát

Operace: Zlomený šíp (1996) 

Před devíti roky jsem byl z tohoto akčního nářezu na větvi, teď za nostalgii dávám slabší 4 hvězdičky. Ono náboj to stále má, výsledku moc pomohla božská hudba Hanse Zimmera. A Travolta dal vzniknout dalšímu cool záporákovi, který se prostě zapsal to filmové historie. Jeho hlášky, gesta, chování... Děj je stupidní, má spostu nelogičností, ovšem akce brilantní (ale není jí tolik co bych čekal). Bohužel herecky pokulhává Christian Slater, Samantha Mathis s neustále vykuleným výrazem také na věrohodnosti nepřidá. Přesto to má kouzlo moderního westernu. 70%.

plakát

Sluneční stát (2005) 

Jeden z nejlepších česko- slovenských filmů poslední dekády. Prim hraje skvěle vykreslené prostředí na "ostravsku" plné deprese, beznaděje...a to díky skvělé kameře. Je to taková sonda do duší několika obyčejných lidí. A věříte jim všechno, převážně díky dobře napsaným postavám a uvěřitelným dialogům (ano je tu taky prostor pro humor, několik nezapomenutelných hlášek). Ale největší podíl mají skvělí herci. Nejlépe je na tom můj oblíbený Oldřich Navrátil, který je charizmatický snad v každém projektu, kde hraje. Velice je na tom přesný Igor Bareš, za zmínku stojí Petra Špalková a Anna Šišková. Více takových příjemných překvapení...

plakát

Wanted (2008) 

Zabij jednoho a možná zachráníš tisíc. Non stop zábavná cool jízda, která odsýpá rychleji než nedávný Speed Racer. Bekmambetov má velice našlápnuto již od začátku a servíruje nám krvavé přestylizovaná jatka sice s přímočarým příběhem (alespoň to tak v prvních 2/3 filmu vypadá) a skvělými vizuálními triky. Scény, kdy vidíme do sebe zpomaleně narážet náboje, či ohýbat střely z hlavy dlouho nedostanu. Stejně jako famozní vygradované finále. Takhle má vypadat komiksový akční film, tempo je přímo šílené a dialogy vypointované. Proč 4 ? Měl jsem problémy s úvodní půlhodinkou, kdy jsem moc nechápal oč vlastně jde a nedělaly mi moc dobře zvuky bušícího srdce. Všechno to příliš připomíná Matrix- četnými zpomalovačkami a herci McAvoyovi jsem prostě proměnu z ušlápnutého úředníčka do sebejistého zabijáka nevěřil.V druhé půli byl už ok. K hereckému obsazení nemám výtek, pochválil bych Thomase Kretchmanna, který na malém prostoru dal vzniknout kvalitnímu charakteru a účastí bývalého Nejvyššího kancléře Nové republiky Valoruma (Terence Stamp v úloze Petewarskyho). Všemu vévodí výborná Elfmanova hudba, která výsledek povyšuje ještě někam výš.

plakát

Snídaně pro psy (2007) 

Tak tohle mi nejde na mysl. Nejen že David Hewlett dokáže fantasticky hrát (jeho nesporný komediální talent prokázalo ztvárnění McKaye v SGA), ale i výborně napsat a režírovat tuto absurdní, ulítlou černohumornou taškařici. Je radost sledovat jeho počínání před kamerou i za ní. Ano, je to za malé peníze natočená komediální zábava, která si neklade vyšší ambice než pobavit (všichni zúčastnění jsou s SGA, proto neustálé parodie na scifi). A to se jí daří výborně, navíc bez zaškobrtnutí v tempu. A závěrečná pointa je výborná ! Je vidět, že se všichni zúčastnění výborně bavili (netradiční velice vtipný Christopher Judge a sebeparodická Rachel Luttrell), musím vyzdvihnout oduševnělou, velice sympatickou Kate Hewlett. Příjemné překvapení nejen pro fanoušky SGA. 90%.

plakát

Speed Racer (2008) 

Takhle vtažen do obrazu jsem nebyl od třetího Bourna. Bratrům Wachovským se povedlo něco neuvěřitelného. Pomocí nejmodernějších technologií natočili revoluční snímek, který zase posouvá film jako takový o pár sáhů dál (pomocí nejrůznějších prolínaček jednotlivých záběrů, až přepáleně barevných kamerových filtrů a dynamického střihu). Kapitolou samou pro sebe je triková stránka filmu- ještě jsem neviděl tak dokonalé skloubení 2D a 3D prostředí s živými herci. Režie Wachovských je super, nedělá jim problém během závodu vyprávět flashbacky a navíc je veškerá akce přehledná. Herecké výkony jsou slušné, ovšem nejzajímavější postavou je tajemný Matthew Fox, který hraje skvěle snad všude. Hudba Michaela Giacchina ještě podtrhuje výsledný dojem nahoru. Je adrenalinová a strhující, rozhodně stojí za to sehnat si soundtrack. Bohužel film se nevyvaroval drobným vadám na kráse- a to především tempo v první polovině (do začátku závodu Casa Cristo), které bohužel drhne. Další výtkou je snaha být za každou cenu cool a místy přepálená stylizace, který krapet pokazí výsledný dojem. Mám na mysli všechny ruční souboje. Dále je na škoda infantilní dvojka bratra Speeda a šimpanze, kteří slouží coby úlitba dětskému publiku. Díkybohu mnoho prostoru nemají. Ano, děj je naivní a snadno předvídatelný, tohle ovšem ke komiksu patří. Zápletka mi sedla. Vizuálně nejnabitější a nejvíce strhující pecka, co jsem měl tu čest vidět. Kdybych měl 10 let, byl bych bez sebe. Takto se mi splnil po Transformers další dětský sen. Jen tak dál ! 90%.

plakát

Resident Evil: Zánik (2007) 

Zatím poslední článek dosavadní trilogie Resident Evil se mi jeví jako nejzdařilejší. Můžeme za to vděčit převážně režijně zkušenému Russellovi Mulcahymu a v rámci žánru solidnímu Andersonovu scénáři (hloupé dialogy a průměrní herci ovšem zůstali, ale o ně až tak nejde). Po vlažné půlhodince nabere Extinction velice slušné tempo, můžeme se kochat propracovaností zručně natočených akčních scén (nezapomenutelná scéna s havrany či stylové probití skrze stovky zombies ke konci. Díky otevřenému závěru se můžeme těšit na čtvrté pokračování. Svižná akční jízda, která strčí jedničku i dvojku do kapsy. 70%.

plakát

Point Pleasant (2005) (seriál) 

Výborná mystery/drama minisérie, která měla potenciál stát se bezmála kultovním seriálem. Bohužel však (podobně jako u Miracles) v USA seriál narazil na odpor a kvůli nízké sledovanosti byl posléze Foxy zrušen. Absolutorium si zaslouží nápaditý scénář, kombinující prvky těch nejlepších rodinných dramat se zajímavým nadpřirozenem. Postavy jsou napsány velice dobře a casting se podařil na výbornou. Dodnes můžu slintat nad vnady hlavní představitelky, "andělsko- ďábelské" Elizabeth Harnois, která vypadá, jako by se promenádovala na módní přehlídce. Nicméně úlohy "dítěte temnoty" se chopila víc než dobře. Nepokulhávají další představitelé hlavních rolí, z nichž jednoznačně na sebe pozornost upoutává cynický, hláškující záporák Lucas Boyd (výborný Grant Show), nezaostává ani Dina Meyer či půvabná Aubrey Dollar. Esem v rukávu je potom cameo Roberta Kneppera. Pochvalu si rovněž zaslouží výborná kamera, úvodní Elfmanova znělka a hudba Roberta Duncana (7. série Buffy). Poslední díl svou otevřeností a nedořečeností sice naštve, ale samotný závěr na druhou stranu není klišé a zanechá z Point Pleasantu velice příznivý dojem.