Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (550)

plakát

Lockwood a spol. (2023) (seriál) 

Young adult podle populární knižní série není úplně jednoduché zpracovat, ale zase mají scénáristé v ruce existující příběh, který napsal někdo lepší než oni. Stačí ho nezmrvit, což je často kámen úrazu. Jak už je u Netflix častým nešvarem, příběh je slátaný jako série ne zcela navazujících obrazů, které někde mizí do zracena a jinde jich zase kus chybí. Herci jsou sympatičtí, ale jejich postavy jsou kromě hlavní postavy (Lucy Carlyle hraná Ruby Stokes) vyloženě nesympatické. Vlastně vůbec nechápu, proč je Lucy pořád zachraňuje, když se oba pánové vlastní vinou neustále dostávají do ohrožení života a strhávají s sebou i ostatní. Digitální efekty jsou na úrovni Krotitelů duchů, naštěstí to zachraňují aspoň historické anglické exteriéry a interiéry, které jsou velmi dobře vybrané. Celkově výsledek zachraňují herci a hezký vizuál (kromě efektů), ale bídný scénář nepřebijí.

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

Jestli jsem se po recenzích těšil, že mizerný první díl dostane skvělé pokračování, tak se dostavilo jen další zklamání. Místo jedné skryté říše jsou tu dvě skryté říše, které paradoxně bojují proti sobě, která z nich je skrytější. Slavná Wakanda s létajícími loděmi a paprskovými zbraněmi nemá pro boj stále nic lepšího než kopí, slavná říše Talocan se shlédla v Duně a kromě chladných zbraní má ještě několik modrých supervojáků a jednoho absurdního hrdinu s křidélky. T´Challova sestra Shuri trpí výkyvy nálad a to není nic proti jejímu protivníkovi Namorovi, který se zasekl ještě před pubertou. Dějová linka s Riri je naprosto zbytečná a film prodlužuje na neúnosných 161 minut nudy, plochých dialogů a CGI bitek. Hereckému obsazení dominuje Angela Bassett, která jako jedna z mála na plátně umí hrát. Věčná škoda charismatického Chadwicka Bosemana. Ve výsledku směšná povídačka o tom, jak se dvě technologické supervelmoci mlátí div ne klacky po hlavách kvůli sporu dvou nevyspělých vůdců se sociální inteligencí Sheldona Coopera. Smutný výsledek.

plakát

Bullet Train (2022) 

Každý není Tarantino, někdy je hloupý dialog prostě jen hloupý dialog a nestane se z něho kultovní hláška. V podstatě to není špatný film, ale chybí mu lepší dialogy a důraz na detail. Je vtipné, že jsou dva zabijáci okřikovaní při strkanici v "tichém vagónu", ale o několik minut později se tamtéž regulerně nahlas hádají a nic. V jednu chvíli varuje jeden zabiják svého parťáka, aby se zahalil a neukazoval krvavé skvrny na košili, později všichni běhají vlakem zakrvavení a nic se neděje. Do baru v první třídě za celý film přijdou jen zabijáci. A další a další drobnosti se vrší a kazí jinak povedený film. Jiná kategorie jsou bitky, kde téměř šedesátiletý Pitt prostě nezvládne to samé jako Keanu Reeves jako Wick. Scénář je v podstatě dobrý, řádně praštěný, ale funguje. Humorné scény dovedené do absurdna fungují velmi dobře. A hercům už vůbec není co vytknout, včetně zábavných kameo Ryana Reynoldse, Sandry Bullock a Masi Oka. Kdyby si režisér víc pohrál s detaily a zbytečně se nesnažil kopírovat někoho jiného, tak mohlo být hodnocení mnohem vyšší.

plakát

M3GAN (2022) 

Kladně hodnotím satirický tón zřejmý především v reklamách na novou "hračku" a varování před nasazováním AI se samoučícím software, kde programátoři vlastně vůbec netuší co tvoří. Jako horor funguje film až posledních dvacet minut, ale očividně drží rankingu rodinného filmu, protože neukápne ani kapka krve (no dobře, ve výtahu trocha kečupu v jednom záběru byla) a všechny vraždy jsou mimo záběr. Scéna honičky po chodbách má šanci na kultovní status jako parafráze na Kubricka (Osvícení). Nic proti dospělým hercům, ale film táhne dvojice mladých hereček Amie Donald a Violet McGraw jako M3GAN a její majitelka. Nic objevného, ale nedá se upřít jistý filozofický přesah. Škoda, že jinak je film poměrně nudný a fandové hororu se moc nepobaví.

plakát

Black Widow (2021) 

Ano, David Harbour, jetě jednou David Harbour, Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz. Trikaři odvedli dobrou práci. Scénaristu a hlavně režiséra už proboha k ničemu nepouštějte, protože bez špičkového obsazení by to byl ještě větší průšvih než to je. Takhle se film s odřenýma ušima vyhrabe na průměrné hodnocení. Smutná rozlučka Scarlett Johansson s Marvelem.

plakát

Recept na smrt (2022) 

Svižná akční střílečka, která si nehraje na nic světoborného. Don Johnson jako neúspěšný hochštapler s dluhy se ožení se špičkovou kuchařkou Olgou Kurylenko. Hned v den otevíračky ovšem vyplavou na světlo manželovy stíny z minulosti a tak se musí pochlapit manželka, která se také zapoměla zmínit o svém angažmá v KGB. Mražák se utěšeně plní mrtvolami počínaje třetiřadými gangstery až po sehrané komando. Dosud historka, která vydrží pár desítek minut, zvlášť když se vše odehrává v jedné restauraci a garážovém domě poblíž. Vrchol filmu ovšem nastává, když se do děje zaplete bývalá kolegyně z KGB a její rodina. Kaitlin Doubleday hravě strhne pozornost na sebe a film dostává nové grády. Chválím hlavně casting - výběr herců je výborný. Scénář je v normě a na režii by se dalo zapracovat. Ve výsledku svižná a překvapivě humorná střílečka.

plakát

Šílená Heidi (2022) 

Amatérský švýcarský film odehrávající se ve fašistickém Švýcarsku ovládaném korporací vyrábějící sýr v čele s prezidentem a majitelem sýráren v pojetí Caspera Van Diena? Pochopitelně se ani náhodou nejedná o vážně míněný snímek, ale o parodii ve stylu Iron Skye notně ovlivněnou tradičními asijskými kung-fu filmy o zradě a pomstě a množstvím dalších žánrů. A ano, budou i zombie. Mimo zmíněného Caspera Van Diena, který je již tradičním hrdinou podivných béčkových filmů, je zbytek osazenstva prakticky neznámý, ale to jim neubírá na snaze. Hlavní hrdinka v podání Alice Lucy je sympatická, kladní hrdinové jsou srdcaři, záporáci groteskně zlí, "doktor" je vzorový šílený vědec a úplná perlička jsou bojovnice švýcarského národního sportu. Scénář je notně praštěný, ale v rámci svě praštěnosti konzistentní a logický. Navíc přetéká množstvím drobných vtípků a popkulturních odkazů, které posouvají film na novou úroveň. Triky jsou úměrné rozpočtu, takže něco na úrovni osmdesátých let, ale naštěstí jich tam moc není. Ve výsledku přesně to, co tvůrci propagují v traileru a určitě jsem se bavil víc než ve zmiňovaném Iron Sky. V porovnání cena/výkon, respektive náklady a výsledek, je to úžasný počin, jakého studia dosáhnou jen výjimečně s řádově jinými rozpočty.

plakát

1899 (2022) (seriál) 

Vysoké ambice přetavené do mimořádně nudného závěru. Seriál měl čistě a rychle klesající tendenci kvality. Od chytlavého začátku s mystickým a mírně hororovým dějem až do závěru, který vlastně už nikoho ani nezajímal. Nakonec jediná zajímavá věc byla multijazyková změť, kdy každá postava mluvila vlastním rodným jazykem a rozuměli jí jen uvnitř omezené skupiny hovořící stejnou řečí. Kvalitní řemeslo, dobrá výprava, ale nový Dark ani trhák roku z toho není.

plakát

Black Adam (2022) 

Mimořádně zmatená podívaná přeplácaná množstvím nabubřelých efektů. Spousta postav bez backgroundu, bez vývoje a bez smyslu zmateně běhá nebo létá po plátně a každý se snaží o něco úplně jiného proti všem ostatním. A mezi tím chodí Dwayne Johnson a deklamuje jako shakespearovský hrdina svůj patetický osud plný vnitřního pnutí a starých traumat, což o minutu později shodí nějakým trapným žertem. Myslel jsem, že jsem od DC viděl špatné filmy, ale tohle je nové dno.

plakát

Šílená noc (2022) 

Když Sám doma potká Satana Clause, vznikne brutální krvavá komedie o malé holce, znechuceném Santa Clausovi s krvavou minulostí a bandě lupičů při přepadení miliardářského sídla. David Harbour vyloženě září v roli jako ušité přímo pro něho, zdatně pomáhá i John Leguizamo jako šéf zločinců. Ano, vánoční patos je přítomen v množství větším než malém, ale tak už to ve vánočních filmech chodí. Na druhé straně nebývá zvykem, aby Santa osobně sekal hlavy a házel lupiče do drtičky. Škoda, že si nikdo nepohrál i se Santovým spřežením. Jeden z nejlepších vánočních filmů vůbec.