Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (44)

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Od začátku jsem tak nějak tušil, že to bude stát za hovno. A ono fakt tyjo... Nevím jestli je to tím, že už jsem podobnejch superhero filmů viděl moc, ale spíš bych řekl, že jde hlavně o toto konkrétní nevydařené dílo. Často tam vidím až trapně okopírovanou podobu s Nolanovým Dark Knightem, žádnej morální přesah to nemá a nic novýho pod sluncem se nekoná. Superman mi vždycky přišel jako nejvíc lempl hrdina se svejma božskejma schopnostma a navíc takovej trouba, kterýho tupá veřejnost nepozná, když si nasadí brejle... Jediný co bych ocenil, tak hereckej výkon Jesseho Eisenberga, ten byl fakt solidní.

plakát

Wednesday (2022) (seriál) 

Všechny epizody jsem zhlédl během 3 dnů a musím uznat, že to byla intenzivní podívaná! Na tuto mladou, černě oděnou slečnu jsem narazil díky doporučení od kamaráda a z počátku jsem byl skeptický, jako vždy, když obdržím doporučení na nějaký seriál od Netflixu, avšak mé obavy se rozplynuly již po zhlédnutí druhé epizody. Začátek může působit mírně nezáživně, ale již u třetího dílu budete dychtivě čekat na další zvrat. Jak tu již bylo jistě zmíněno, Jenna Ortega do role Wednesday zkrátka sedí jako Tom Hanks do role Forresta Gumpa. Tim Burton je mistr tohoto temného, tajemného a sarkastického žánru a jeho kvality lze zde opravdu citelně spatřit. Shrnuto podtrženo, tento seriál určitě stojí za zhlédnutí, pokud máte rádi tvorbu Tima Burtona či Addamsovic rodinu.

plakát

Známí neznámí (2021) 

Zahraniční předlohu jsem neviděl, ale samozřejmě vím, že tento koncept byl již několikrát použit v různých zemích. Tím pádem originalita tohoto snímku je téměř nulová. Na druhou stranu však obsahuje i určité množství vážnějších myšlenek, nad kterými by se každý člověk měl někdy zamyslet. Bohužel celý scénář mi přišel dost průhledný a ne příliš překvapivý. Úroveň zvedají herecké výkony (především Hofmann) a občasné komické scény. Sice moc nerozumím, proč je film žánrově zařazen jen jako ''komedie'', jelikož na mě to teda působí spíš jako drama, ale po krátkém rozmýšlení jsem přidal hvězdu a pomyslné skóre roste ze 2 na 3 hvězdy.

plakát

Seznamte se, Joe Black (1998) 

Velmi zajímavé téma, které se mnou silně rezonuje. Líbí se mi to pomalé tempo, kdy má člověk dostatek času na vstřebání všech myšlenek a pocitů. Dále bych rád vyzdvihl úžasný herecký výkon Claire Forlani, jenž mi připadal velice uvěřitelný, procítěný a dojemný. Hopkins samozřejmě hraje také skvěle, ale u něj mne to až tak nepřekvapuje. Co mě ale překvapilo, byl zvláštně toporný a trochu nevydařený výkon Brada Pitta. Asi chápu, co tím filmaři zamýšleli, ale nějak mi to tam prostě nesedí... Celý snímek má příjemnou podmanivou atmosféru, dokreslenou perfektní hudbou a to mi přijde celkově nejspíš nejdůležitější. Stojí za zhlédnutí :)

plakát

Spolujízda (2019) 

Připadá mi to jako průměrný akčně-komediální snímek. Námět a scénář jsou už tak ohrané, že to radši nebudu ani zmiňovat... Jediná nepatrná změna je ten Uber, což připisuju moderní době a stejně to nepřináší v podstatě nic nového, krom pár vtipných scén. Herecké výkony spíše podprůměrné, ale u filmu jako je tento, vás to asi nepřekvapí. Několikrát jsem se opravdu zasmál a díky přiměřené délce mě to nenudilo. Zábava slušná, ale nic nového pod sluncem...

plakát

Vesnice (2004) 

Z mého pohledu vydařené dílo. Obsahuje tu správnou porci tajemna a plíživého strachu bez jakýchkoli zbytečných jump-scare scén. Přiměřený dějový spád, kdy má člověk dost času na to, aby pochopil, která bije. Odpovídající kostýmy, skvělá hudba a překvapivě zajímavé herecké výkony (Adrien Brody, Bryce Dallas Howard). Jediná maličkost mi pokazila celkový dojem a to ten konec... Sice uzavřel hlavní zápletku, ale jednoduše to ve mně nezanechalo ten pocit uspokojení, po kterém jsem toužil. Každopádně i tak doporučuji zhlédnout.

plakát

Česká RAPublika (2008) 

Jakožto hudebník a posluchač rapu (především amerického) jsem se do sledování pustil s chutí. O to víc šokující pro mě bylo zjištění, že se spíše ztotožnuji s názory toho pána s filharmonického tria, jelikož on alespoň dokázal popsat prožitek z poslechu jejich hudby, narozdíl od DJe, jehož vyjadřovací schopnosti byly na dost nízké úrovni. Potvrdil se mi můj dojem, že Orion je opravdu pouze tupý budižkničemu, který neví o hudbě ani hovno a ani se neumí trefit do beatu (velice smutné) a vůbec nechápu, proč jsou mu připisovány takové zásluhy v oblasti rapu... Hugo je arogantní blbeček, který (podobně jako Orion) v podstatě nemá páru co dělá. Jediný James Cole mi přijde jako relativně inteligentní (vzhledem k jeho slovní zásobě atd) a celkem i sympatický člověk, má skvělou flow i hlas a zároveň zná alespoň hudební základy a sám vytváří beaty. Každopádně si nemyslím, že by jakákoli nesympatie vůči účinkujícím měla ovlivnit mé hodnocení tohoto snímku, který je jinak rozhodně zajímavý, poněvadž ukazuje, jak například staří lidé reagují na rapovou hudbu, dále štáb pošle hlavní aktéry do ghetta v Karviné, kde se mladí cikánci utkají ve freestylech a nebo jdou nahrát track do studia společně s Hanou Hegerovou. To v jiných dokumentech tohoto typu nenajdete. Rozhodně jsem se několikrát upřímně zasmál a celkově mi ten film připadá vydařený. Jen bylo smutné zjištění, že kluci jsou vlastně pozéři, kteří si dost protiřečí a o své budoucnosti nemají představu.

plakát

Gattaca (1997) 

Velice zajímavý a originální koncept z prostředí nepříliš vzdálené budoucnosti. Slušná porce napětí opatřená menší a trošku předvídatelnou love story a také lehkým sociálním přesahem. Žádné zbytečné kecy, umělé natahování nebo nelogické díry ve scénáři. Nemám co vytknout, takže hodnotím maximálním počtem.

plakát

Mentalista (2008) (seriál) 

Patricka Janea a jeho důmyslné psychologické hry jsem sledoval už jako dítě, tehdy jen náhodně na TV Nova a k pořádnému a chronologickému sledování jsem se dostal až o několik let později, kdy mi tento starý známý padl do oka o mnoho víc. Mám slabost pro díla, kde je vyzdvyhován intelekt nad fyzickou zdatnost a přesně o tom je Mentalista. Uznávám, že jednotlivé případy často nejsou příliš zajímavé, ale tady jde především o hlavní postavu, která je dle mého prostě dokonalá. Trocha cynismu smíšená s upřímností a nadsázkou udává rozpoložení celého seriálu, tudíž se člověk sem tam zasměje, sem tam zamyslí... Přijde mi, že Patrick Jane vlastně nastavuje celé společnosti zrcadlo právě díky té své upřímnosti a nadlidskému ovládání psychologie. Minutáž přesně vyhovuje mým požadavkům. 40 minut je tak akorát, abych se večer po práci mohl na chvíli uvolnit, zároveň se nezačal nudit a neztratil příliš mnoho času. Viděl jsem všechny díly a rád je sleduji i znovu. Vřele doporučuji :)

plakát

RocknRolla (2008) 

"Rocknrolla - sex, rvačky a rock n' roll"... hmm, tak si to shrňme: film obsahuje jednu sexuální scénu (která by klidně mohla být trochu detailnější), o rvačky není úplně nouze, ale rock n' rollu jsem slyšel žalostně málo... Už z toho lze jednoduše odvodit, že to je prostě wannabe gangsterka. Námět a scénář by snad i byl poměrně originální, kdyby byl natočen v roce 1980 a možná i 1990, ale 2008? Velice řadové a bez špetky invence. Jako komedie snímek také neposloužil, maximálně jsem se párkrát pousmál. Začátek je totálně zmatečný a těžko pochopitelný, dějový vývoj dosti předvídatelný a nezlobte se na mě, ale Karel Roden mohl rozhodně odvést lepší výkon... Bohužel dostal roli natvrdlého ruského mafiána, na kterého se dle mého vůbec nehodí. Osud jeho sekretářky Stelly je pro nás záhadou, i když asi každému dojde, co s ní Kája udělal. Celkově mi to připadá jako čistě průměrný výtvor a musím říct, že mě to docela zklamalo, vzhledem k hodnocení tady na ČSFD, podle kterého jsem se řídil při výběru filmu.