Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

H34D 

všechny recenze uživatele

Propracované ztvárnění budoucnosti, působivost v detailních vychytávkách, estetická výprava, a přesto hlavní síla filmu netkví ve vizuální atraktivitě. Uvěřitelné dějové okolnosti a kvalitní herecké výkony zvýrazňují humanitu celého přiběhu o neporazitelnosti lidského snu. Gattaca je tedy i emocionální, avšak nikterak lacinný (to právě naopak) a skutečně prožitý film, který se dá zhlédnout téměř "jedním dechem"... "I only lent you my body, you lent me your dream" 9/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem někde četl na internetu a tuším, že to bylo v Británii, že v případě kdy by mohlo dojít k narození postiženého dítěte, bude možný zásah do DNA. A já se opravdu zděsil. Samozřejmě tu stojíme před opravdu těžkou otázkou. Když si člověk představí, že čeká potomka a on se má narodit postižený, nekompletní, života dlouhodobě neschopný... Samozřejmě každý rodič bude chtít aby se tak nestalo, aby dítě bylo zdravé. V té chvíli se asi zásah do DNA či cokoliv jiného možného co lékařská věda dokáže jeví jako jediná rozumná cesta... Ale nepřekonali lidé již jisté bariéry poznání, přes které se nemělo lidstvo dostat? Nezačli jsme už v kuchyni samotné paní přírody dělat pokusy ačkoliv nám to nepřísluší? Osobně si myslím, že již sama gentická úprava potravin není vpoho a to nejsem rozhodně žádný ekoterorista. Co až přijde čas, kdy si bude moci do nějakého formuláře zakřížkovat jaký náš potomek má být? Zdravý, vysoce inteligentní, oči modré, vlasy blond, krevní skupina A... Nikdo nebude chtít mít nemocného hlupáka pochopitelně. Nevznikne tu jednou podobná sorta lidí druhu Homo genetikus jako ve filmu? Kdo bude dohlížet nad tím aby se tak nedělo? --- Andrew Niccol tak trochu předběhl svými myšlenkami dobu. A je opravdu nad čím přemýšlet! Film byl zajímavý, zajímavá byla i ona nedatovaná blízká budoucnost, ve které bych já žít nechtěl. Celkové zpracování budoucnosti bylo velmi minimalistické a lehce futuristické, tedy až na auta, která ač elektro se ponechala leckdy design z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Herecké obsazení luxusní, mně potěšil hlavně Arkin v roli detektiva... Bohužel ke konci se to krapet táhlo a tak nedávám za plnou sazbu. Za mně je to tedy za 4 zkumavky krve. * * * * ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš v lásce Sci-Fi, připadá mi, že si její autorři strašlivě ulehčují práci, když si vymyslí prostředí, postavy, situace a problém - a pak to skvěle všechno vyřeší. Ale tohle je opravdu něco jiného a povedeného. Problém oprávněnosti, účelnosti a vůbec akceptovatelnosti genetického inženýrství je problémem z tohoto našeho světa. Vylučme se života náhodu, všechno přesně spočítejme - a když se nám to podaří, zajistíme si nehynoucí nudu. Ale ono se nám stejně nepodaří. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jedno z najoriginalnejsich sci-fi, naviac koli komornosti a velmi ludskemu-citlivemu nametu velmi uveritelne. Vizia buducnosti pohlti, pri napinavych okamihoch tuhne krv v zilach, pri citlivych picha pri srdci. Samotny konflikt nedokonalost a sila tuzby vs dokonalost a chladna samozrejmost, ktory vrcholi v onej plaveckej scene je skutocna nadhera a spolu so skvelou ustrednou melodiou u mna vyvolal taky ten zvlastny, hlboky pocit, taky osudovy filmovy okamih, ktory som zazival aj pri Fontane a niektorych dalsich filmoch. Za to obrovske plus. Skvely casting a vykony to len umocnuju. (9/10) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinak pojaté sci-fi. Žádná moc vzdálená budoucnost, v rámci žánru poměrně civilní a obyčejný příběh, výborná hudba a zajímavá komorní atmosféra. Sympatické herecké obsazení jenom podporuce celkově příjemný pocit z filmu jako celku. Takovéhle jednoduché, minimalistické a přitom inteligentní sci-fi se bohužel moc často nevidí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Mnoho "futuristických" budov, které jsou ve filmu k vidění, je ve skutečnosti velmi starých. Některé interiéry pochází například z domu Marin County Civic Center navrženého slavným americkým architektem Frankem Lloydem Wrightem v letech 1957-9 (na jeho střeše, například na začátku filmu, uklízí Ethan Hawke ještě jako Vincent). Obrovský betonový dvorec, na kterém Irene nabízí Jeromovi (Ethan Hawke) svůj vlas, je ve skutečnosti výpust přehrady Sepulveda v Los Angeles a byla postavena ve třicátých letech dvacátého století. (Morien)
  • Pracovní název filmu byl The Eighth Day (Osmý den), což byl odkaz na biblický příběh o stvoření, který říká, že země byla stvořena v šesti dnech a sedmý den Bůh odpočíval. (Varan)
  • Postava Juda Lawa (Jerome/Eugene) chce být nazývána svým prostředním jménem Eugene, což v řečtině znamená "dobře narozený", a přesně to Eugene je. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama