Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (13)

plakát

Čas hrdinů (2011) 

Dal bych snad i pět hvezd, nebýt toho zpackané ho konce v posledních 15 minutách. V noci trefí i to co nevidí a ve dne Janák do hejna a holubů? Zahodit zbraň a tahat postřeleného 3dny zimou? A nakonec ani nevzit znamky? Škoda. Slo to i lépe...

plakát

Barbar Conan (2011) 

Tak nevím, mám z toho dost rozpačitý pocit. Ne že bych od toho čekal něco víc, původní verzi těžko něco překoná. Ale tak je to můj oblíbený žánr, tak proč ne. Scénář je dost slabý a věci mezi sebou moc nedrží. Kamera vcelku jde a snaží se navázat na tradici, ale v soubojích je vidět jen pohyb zbraní. Herecké obsazení také není zlé i když Lang byl v Avatarovi o dost lepší. A hlavní hrdinku taky mohli vybrat lépe. Co se rasové politiky týče, nechyběl tam asiat? Jinak jako plus bych dal to, že se to někdo snažil zasadit alespoň trochu do reálií - i když u fantasy je to trochu blbina - a tak jsou kimmeriané obklopeni římany a keltskými štíty. I když to vypadá spíš tak, že někdo vybral fundus zbraní a zbrojí na Barrandově, protože je tam téměř vše. Triky taky dobrý, ale naklíčování stejných bojovníků do jedné scény? Nesmyslů je tam ovšem taky spousta, třeba když čarodějka přináší těžký kimmerijský meč a drží ho mezi prsty za záštitu. Nebo když se po náročné noci vrací Almara na loď, projde poměrně dlouhou jeskyní do lesa a pak volá o pomoc. Při tahání z propasti zase vypadá, že přibrala tak sto kilo. Vtipná je výpůjčka, nebo vykradení? z filmu Tenkrát na západě, nebo návěs za válečný vůz. Ale je tam i pár dobrých scén, třeba píseční bojovníci, nebo suchozemská loď. Takže průměr.

plakát

Bohové Egypta (2016) 

Jak jsem se na to těšil díky ukázkám, tak jsem byl děsivě zklamán po tom co jsem film viděl. Přemýšlím co vše tvůrci zobali. Miluji fantasy i sci-fi a též zajímavé výzvy a jejich převedení na filmová plátna, ale tohle byla věc, kterou jsem nedal. A to jsem se na to masochisticky podíval dvakrát, kdyby mi snad něco uniklo. Neuniklo. Několik zajímavých scén digitálních efektů tam je, ale to je asi vše. Nedoporučuji komukoliv kdo se zajímá o egyptologii. Kromě jmen bohů namixovaných podle toho jakou drogu tvůrci zrovna požívali tam z Egypta není vůbec nic. Škoda že to nebylo uvedeno jako volný díl Stargate, pak bych neřekl ani popel...

plakát

Pálava (2016) (TV film) 

Bože lidi, co to tady plácáte? V titulcích o Flaubertovy není ani slovo. To jste se nechali tak moc unést oficiálním textem ČT? Srovnáváte jablka s hruškami. Viděli jste celou sérii?

plakát

Cesta peklem (1995) 

Je vidět z většiny komentářů, že nikdo ze záporně hodnotících ještě nestál na place. Pokud film hodnotíte na základě zkušeností odkoukaných z filmů, tak se to dá pochopit. Ale pokud znáte opravdovou práci kaskadérů, musíte smeknout i před tímto filmem. Ano, scénář je slabší a scény neskutečné, ale těžko by poskládali film tak, že by sestříhali 10 akčních filmů. Navíc když děláte komparz a jede se tam akční scéna 15x za sebou, tak je to fakt nuda, takže ta plochost filmu dobře odráží realitu. Určitě by to šlo udělat jinak, ale rozhodně bych to tak nezatracoval.

plakát

Temné údolí (2014) 

Surové, přímočaré a moc dobře udělané. Dlouho jsem v tom sice hledal "ten" western, ale bojím se to skoro přiznat, připadá mi, že čím víc na východ od západu, tím je to westernovější ve smyslu starých klasik. Je to úplně jiné, než na co jsme zvyklí z klasické produkce westernů. Ono vlastně toto škatulkování je dosti nepřesné, protože držeti se klasického paradigma, viz wikipedie.org: "Western je žánr především americké dobrodružné literatury a filmu. Preferuje dějové složky příběhu, postavami bývají zejména kovbojové, indiáni a zlatokopové. Příběhy se odehrávají v prostředí Divokého západu a zpravidla vítězí dobro nad zlem.", by nás vyvrhlo kamsi na okraj. Ale kupříkladu Proposition je western pár exeláns, i když vůbec není z Ameriky. Na rozbor dějových linek je tady Verbal, proto je nebudu komentovat nad rámec, ale po prvních pár desítkách minut to stejně každému doklapne.

plakát

Wolf Creek (2005) 

Z počátku jsem přehlédl, že jde o horor. Ta první část tomu ani moc nenapovídá. Až po sléze jsem si přečetl info a zjistil, že by to mělo být na motivy skutečných událostí. Až v druhé půlce to začalo jít do tuhého. Některé nelogičnosti tam jsou, ale to už tady zmiňovali jiní a to i ty odkazy na jiné filmy, které to možná trochu odlehčují. Jen ten hlavní záporák John Jarratt mi tam nesedne. Asi jsem na něj zvyklý z McLeodových dcer jako na hodného strýčka.

plakát

Kat: Válečná zóna (2008) 

No, nijak jsem od toho nic nečekal a vcelku mně to i ze začátku odradilo, ale když se na to člověk zadíval pořádně, tak tam našel krásnou paralelu na Batmana. Smrtelník co potírá zlo tam kde je policie krátká, žije v úkrytu a má spojence. No a soubor gangů složenej z afroameričanů, mexičanů, japonců, rusů a italský mafie. A nesmí chybět Joker. Vcelku teda pěkná akčňárna. 5 hvězd nedávam jen pro to, že ta cákající krev a ustřelený hlavy působí dost lacině.

plakát

Hell on Wheels (2011) (seriál) 

Dokonale zpracovaný svět divokého západu a jeho dobývání pomocí železnice. Nečekané zvraty a dějové linie. Neokoukané tváře (snad krom Colma Meaneyho), perfektní hudba. Popularita tohoto seriálu je tak velká, že na jeho základu vznikla i hra ve stylu LARPu (http://howlarp.cz/). Těšme se na pátou a poslední řadu.

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Dnes již kultovní pohádka s plejádou českých herců. Hlášky, které přešly do běžné komunikace lidí zná asi každý. Příběhově úchvatné, kostýmově precizní a hudebně dokonalé. Námět, jenž spojil několik klasických pohádek dohromady. Vytknout se zde nedá vůbec nic, pokud bychom nechtěli srovnávat trikové efekty z roku 1984 s těmi současnými, což opravdu nejde.