Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Cesta do pravěku

Cesta do pravěku (1955)

první kino v životě (už neexistující na Žižkově, jakpak se jen jmenovalo?), jsou mi čtyři, možná už pět, oči mám vyvalený jak puky a hrozně se leknu, když na toho nejmladšího /tušímže Jirku) bafne prvohorní mlok... Ten film je 100% klukovství, a i když jsou to pionýři, tak foglarovštější film není a ten záhadný závěr u moře, vždycky jsem si říkal: "A to pak jeli proti proudu, nebo až ke stvoření světa - představte si druhý díl:-) Dyť ten konec to je jak Vesmírná Odyssea 2001!!!:-) Dodnes se na něj rád kouknu. Jediné mínus: třetihorní antilopy a žirafy běžící na horizontu nevypadají moc přesvědčivě... ale sper to ďas. Karel Zeman byl Mistr, nenatočil slabší film a to, že všechny jeho filmy nejsou digitalizovaný a restaurovaný a vydaný je nebetyčná ostuda. Stejně jako v případě Jiřího Trnky... Ostatně to platí pro celý zlatý fond českýho filmu - Češi nemají nárok na to nazývat se kulturním národem. Basta.

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Sergio Leone točil možná ne lepší, ale větší westerny. Stařičké Přepadení je úžasná záležitost. Sam Packinham nebyl žádný ořezávátko. A tak dále. Zde jde ovšem jakákoli předstíraná objektivita stranou: Na tomhle filmu jsem vyrůstal, pravidelně se u něj několikrát dojmu (hlavně ty scény s Brittem a klukama…) a věřím, že to tak bude i za padesát let. V takovejhle filmech přežívá moje dětské já:) Zkrátka: Filmy jako je tenhle, mě jednak formovaly a druhak nadchly pro film obecně… pro filmové vyprávění.

Lovec jelenů

Lovec jelenů (1978)

Civilní, heroický, epický, dojemný, archetypální… Trochu outsider mezi nejlepšími filmy všech dob… Hodinu se koukáte na běžný život dělňasů ruského původu, říkáte si, co to má být, nějaká etnografická studie a ona je to jen housenka, ze které se vylíhne ale tak nádherný motýl. Svého času ho „mluvčí“ americké levice herečka Jane Fondová, odsoudila jako pravičáckou propagandu… No tak tam, kurva, nepálej povoláváky. Každopádně to bylo mimořádně hloupé prohlášení.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Nebudu se pokoušet napsat, co ještě nikdo nenapsal. Tak jen: Miluju scénu na lodi, kdy Chadwick kormidluje a brouká si "sem Pepek námořník" P.S. za to jaký osud připravil Ken Kasey Chadwickovi v knize, jsem ho opravdu neměl rád… „Sem Pepek námořník!“