Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (4 790)

plakát

$ (1971) 

Hudba: Quincy Jones___Rozhodně se nebojte, že Dolary jsou odpadovou záležitostí, jak zmateně (proč odpad, proč alespoň několika slovy své hodnocení nevysvětlí?) soudí někteří místní uživatelé. Warren Beatty má hodně prostoru pro hraní, přesto už natočil herecky podařenější filmy. To samé lze říci i o Goldie Hawn (nelze nevzpomenout na její výkon ve filmu Kaktusový květ), která se s Beattym potkala ve filmu vůbec poprvé, celkově si spolu ale zahráli ve třech. Přes poměrně rozvleklou stopáž divák nudou netrpí, silný děj totiž táhne kufr s dolary kupředu. Obecně vzato, tyhle dopředu naplánované bankovní loupeže, kdy divák má možnost být přípravám přítomen, a pak jen nechtěně či chtěně drží zloději palce a nervózně poposedává v křesle, aby se zlosynovi podařilo něco z toho "trhnout", jsou velmi populární. Dolary mají oproti ostatním podobným ještě jednu silnou devízu - výborný, ale opravdu skvělý soundtrack. A režisér Richard Brooks rozhodně taky není žádné ořezávátko, vždyť v době Dolarů už měl na kontě trháky typu Bratři Karamazovi nebo nám Čechům dobře známé Kočka na rozpálené plechové střeše. Krom toho vsadil také na trochu erotiky - v klubu, kde se dívky svlékají před zástěnou s motivem dolarové bankovky. A na počátku 70´s ukázat ve filmu ňadra znamenalo trochu si věřit.

plakát

...a Amazonka mlčí (1963) 

Slabší podívaná se všemi žánrovými neduhy béčkových dobrodružství, jednoduchý plot, do vody Amazonky musíte vlízt jedině když je čirá, nejsou v ní krokodýli ani piranně, a když scénář neví kudy kam, tak se to nějak rychle a hlavně jednoduše vysvětlí, posune, k tomu dabing Barrandova z roku 1986.

plakát

Abandoned (2010) 

Pokud by náhodou některý z českých distributorů chtěl s tímhle vytáhnout na tuzemské bitevní pole, rozhodně by měl alespoň rozumně volit název, třeba jako Zločin podle návodu a nedržet se původního Abandoned (Opuštěná, Zrazená), kterých už tu máme v databázi (a diváci v hlavách) dosti dosti (namátkou 1949, 2006, 2007, 2010, tento také 2010). Tento videofilm je také vzpomínkou na herečku Brittany Murphy, která nás před časem opustila.___ Abandoned je přesně tím typem filmu, o kterém od začátku víte, že nebude stát za moc, první minuty byste raději škrabali brambory než sledovali zoufale rozpačitý úvod, a když se situace změní a vy se nadějete něčeho nečekaného, rádi přidáte další hvězdičku. A pak sledujete, jak vás tvůrci dál tahají za fusekli a to málo z bodovacích hvězd rychle mizí. Přes celkovou naivitu vypíchněme jeden do očí bijící příklad za všechny - Mary u „výslechu“ tvrdí, že Kevin jí určitě neopustil, protože i když jsou spolu teprve čtyři měsíce, ona na něj čekala celý život… Vážně chcete radu? Tenhle film nestojí za půldruhé hodiny vašeho života.

plakát

Aberdeen (2000) 

Stellan Skarsgård, jak ho Pánbůh stvořil? Tohle rozhodně není jen tak nějaká road-movie. Vážná témata jako by udusila vš ostatní, těžký, silný, smutný film, jemuž tvůrci vložili do vínku naději, onu naději že bude líp, kterou však nechceme vždy a všichni vidět.

plakát

About Cherry (2012) 

Problémem tohohle filmu je absence útoku na branku. Tváří se jako popelkovské porno drama, ale Cherry zažívá spíš dobré než zlé časy, ani pletky s milenci nevedou k zásadnímu zvratu a o vedlejší rodinné lince v téhle souvislosti darmo mluvit. Franca nemám rád, protože se věčně tváří stejně, takže víc potěšila Graham jako čerstvě zamilovaná lesbička, no a samozřejmě krásná Ashely Hinshaw, která se vůbec poprvé ve filmu svlékla, a že to stojí sakra za to! Není to film o filmu, ani pohled do zákulisí natáčení filmů pro dospělé, ale taky tam není nic, co by mě nějak urazilo. Konec se už zase tváří popelkovsky happy-endově.

plakát

Absence blízkosti (2017) 

Vynikající Jana Plodková a ještě víc Anna Cónová, které obě hrají dokonale. Hnusný, smutný film, jenž v té hlavní rovině, vztahu Hedviky a její matky, z podstaty prožitých věcí nemůže přinést žádnou naději. Světlana je zlá píča, Hedvika je sice jiná, ale taky je to zlá píča. Potěšil hlas Arnošta Goldflama, Cyril Drozda coby strejda Walda, a krásné prostředí lesů a léta.

plakát

Absolvent (1967) 

Neuvěřitelně mladý Dustin Hoffman v lehce těžce bizarním příběhu. Nevšední, ale v konečném hodnocení pozitivní zážitek ozvláštňuje dabing Onřeje Vetchého, už kvůli kterému stojí za to Absolventa vidět resp. s hudbou Simon and Garfunkel hlavně slyšet. Taky bych chtěl jako dárek k titulu takovej bouráček.

plakát

Abstinent (2019) 

Tyhle těžký témat se blbě zpracovávají, ale když budu srovnávat třeba se Švehlíkem a jeho Úsměvy smutných mužů, tak Trojan herecky nemůže prohrát. Celkově Abstinent trochu působí jako absolventský projekt a neumím si představit, že bych na tohle šel do kina. Chybí tomu něco, ale dost možná mi jen přišlo zbytečný o tomhle takhle tohle natočit. Zaujala Andrea Berecková, pěkná a přirozená.

plakát

...a Bůh stvořil ženu (1956) 

Dnes úsměvný příběh pro desetileté děti, ve své době ale nemravný film až hanba. BB je tu hodně nahá, ale kameraman si vždycky stoupnul tak blbě, že vidíme jenom milimetr tady a milimetr tam a ostatní jen domýšlíme. Příběh není nezajímavý, ale k dramatu to má rozhodně dál než ke komedii. Dabing ČT s Jitkou Ježkovou nebrat, raději si sežeňte originál.

plakát

ACAB: Všichni policajti jsou parchanti (2012) 

Velmi dobrý akční film z prostředí římské zásahovky. I policajti jsou jenom lidi a nechat na sebe pořvávat nemusí být vždycky jednoduché. Jsou nuceni se rozhodovat rychle, následky jejich činů jsou při tom často fatální, a jakýkoliv osobní problém se může snadno přenést do výkonu služby. Řvát na policajty, když jste v davu, to dovede každý, běžte ale někdy u nás na fotbal, když hraje třeba (hrával) Baník v Brně, nebo Ostrava přijede na Letnou, a musíte mi dát za pravdu, že fandit se dá jen jedné straně - A.C.A.B. - ale díky za ně! Pochválit lze i povedený soundtrack.