Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (223)

plakát

Avatar (2009) 

Ne, revoluce se opravdu nekoná, ale Cameron nás napínal pořádně co? :-) Avatara není nijak složité hodnotit, není na něm totiž nic komplikovaného, skrytého ani dvojznačného. Formálně je to dokonalá ukázka toho že jediné, co dnes tvůrce omezuje při tvorbě vizuální stránky je jeho fantazie a rozpočet...a protože má Cameron obojího víc než ostatní, vidíme na plátně opravdu něco, co jste ještě nikdy neviděli. Obsahově je to stokrát provařený příběh o tom, jak prostotou a čistotou napravený přisluhovač systému začne s tímto systémem bojovat (jestli tohle nebyla variace na Pocahontas tak už nevim). A ať si to Jim okecává jak chce, to enviromentální poselství tam prostě je - a to pěkně nefér. Lidu Na'vi se to žije v souladu s přírodou, když je to pro ně dokonale promyšlená symbióza s dobrotivou matkou a ne boj o přežití s planetou, chovající se k obyvatelům jako k parazitům, jako pro lidi (mimochodem zajímalo by mě kolik tun CO2 tvorba Avatara vyprodukovala, už jen agregáty renderovací farmy Wety Digital musí být skutečně impozantní, a to že filmová studia jsou jedním z nějvětších znečišťovatelů ovzduší v Kalifornii taky není žádné tajemství ;-). Finální hodnocení tedy záleží na tom, jak moc originální příběh od filmu (obecně, ne jen od Avatara) vyžadujete a jaký je váš postoj k současnému eko-humbuku. Pro mě tedy formálně dokonalý, ovšem obsahově nehorázně povrchní film. Velmi kvalitní komerce s módní agitací - naprosto neškodná záležitost která se hned vykouří z hlavy a jejíž umístění u vrcholu Top 200 je pekelně přeceněné. Ano, existují filmy, které lze hodnotit jen po vizuální stránce, protože o nic jiného než vizuál se ten film nesnaží (300), ale Avatar není takovým filmem. A proto nejde dát plný počet i přes jeden z nejnářezovějších vizuálů v historii kinematografie...slabší 4*.

plakát

Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009) 

K animačním schopnostem H. Sellicka netřeba se vyjadřovat, v tom je prověřeným profíkem. K propracovanosti a roztodivnosti světa také ne, v tom je žákem Tima Burtona. Obojí tady výborně slouží příběhu, který dodal Neil Gaiman a je klasicky na pomezí pohádky a dost napínavého hororu. Technicky i příběhově velmi kvalitní dílo, ale přecejen nic nového pod sluncem, takže čestné čtyři hvězdičky. Atmosféra ovšem lepší než u ledasjakého hraného hororu z poslední doby...

plakát

3 sezóny v pekle (2009) 

3 sezóny v pekle mají opravdu kvalitní výpravu. Ovšem příběhově jsem čekal něco víc než jen historku o tom, jak tvrdá zkušenost s komunisty vyškolila otravného "rebela z frajeřiny" v podání otravného Kryštofa Hádka...a Gruzska mi taky lezla na nervy, ačkoliv musím uznat že to byl asi účel. Ale opravdu to takhle bylo? Fakt byl Bondy jen do sebe zahleděnej neschopnej pozér? Takhle povrchní a vyprázdněné že jsou kořeny undergroundu? Nee, to neberu...

plakát

Hanebný pancharti (2009) 

Nevěřte trailerům, protože trailery lžou! A to v tomto případě extrémě! Kdo se totiž těší na to, že bude dvě a půl hodiny koukat jak Brad Pitt pobíhá se svým šíleným přízvukem po Francii a rube nácky, bude těžce zklamán a na konci filmu bude nejspíš žádat o navrácení vstupného (hihihi :-). Film je totiž velice klasická tarantinovka...sáhadlouhé komplikované rozhovory, virtuózně budující napětí až do velmi úderné (a velmi brutální) pointy. Přeloženo pro konzumního diváka: ten film je pekelně ukecanej! Tarantinomaniaci ovšem dostali skvělý dáreček a budou nadšení, trpět naopak budou učitelé dějepisu ;-) Já osobně mám k panu režisérovi vztah kladný,ale nikoliv nekriticky. Nicméně ty dialogy, nepočetné akční scény, skvělý soundtrack i přehrávajícího Pitta jsem si užil...vlastně ani nevím proč nedávám plný počet, hmm? Něco mi v tom brání, uvidíme po dalších shlédnutích. Ovšem Christoph Waltz jasně na Oscara!

plakát

Dr. Horrible's Sing-Along Blog (2008) (seriál) 

Zlýmu Barneymu sekunduje zlý Howard Wolowitz a proti nim stojí tradičně nevyhraněný Mal Reynolds :-D aneb herci mých třech oblíbených seriálových postav v božském muzikálovém kraťasu. Miluju HIMYM, miluju BBT, miluju Firefly, miluju Whedona...miluju Dr. Horribles sing-along blog :-)

plakát

Serenity (2005) 

Film koncipovaný čistě jako náplast pro nás, zhrzené fanoušky dokonalého a předčasně zemřelého kultu Firefly. Je vidět že Whedon u cílového diváka předpokládá znalost seriálu a že je mu celkem fuk jak film vezmou ostatní. Děkuju za to pane režisére!

plakát

Firefly (2002) (seriál) 

"Telepatie? To zní jako science fiction!""Zlato, žijeme v kosmický lodi!""No a?"Seriál kterému jsem schopen vytknout pouze a jedině to že ho zrušili (už formuluji velice sprostý dopis Foxu). Jinak mě na něm baví úplně všechno a navíc jsem se zamiloval do Kaylee...achjo. BTW: dost často o sobě říkám, že nemít tolik mozkové kapacity zabordelené filmovými hláškami, ale něčím užitečným, byl bych asi naprosto geniální. Mno, řekněme že Firefly je jedno z děl které mi ke genialitě nepomohou ;-) "Jayne, nechceš mi říct proč tady stojí tvoje socha a kouká na mě jako kdybych jí něco dlužil?" P.S.: naprosto dokonalý sestřih nepovedených záběrů k mání zde :-)

plakát

Mazaný Filip (2003) 

Člověk musí přistoupit na sklepácká pravidla hry. V jejich podání jsou trapné fóry geniální a pekelně přehrávané herecké výkony na Oscara, já si prostě nemůžu pomoct...ale věřím že to spoustě lidí kroutí palce na nohou :-)

plakát

Kokosy na sněhu (1993) 

"Kam deš?" "Dát si horkou koupel, je mi zima když slyším o ledu."Výborná komedie plná výborných hlášek (což pro mě, totálního hláškovacího maniaka znamená nezanedbatelné hodnotící kritérium), která mě vždycky spolehlivě rozesměje...jedna z klasik které si můžu pouštět zas a znova a ještě mě neomrzela :-) "Nemusíte se bát že si rozlámete všechny kosti v těle, to ne. Rozdrtíte si je!