Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Možná bych dal ****, ale to by bylo spíše za snahu producenta Marhoula s kterou několik let sháněl peníze. Hlavním kladem filmu je herecké obszení, kdy i malé roličky jsou obsazeny skvělými českými herci. Hanák v hlavní roli je přesvědčivý, ale mezi nejvtipnější postavy filmu patří především Šteindler, Liška, Macháček a v malé roli Dušek a David Vávra s Janem Slovákem (jejich kabaraní číslo je skvělé osvěžení jinak skomírajícího děje). Občas se najde dobrý vtip, ale těch je tak padesát na padesát s těmi hloupými. Dalším velkým kladem filmu je tradičně výborná kamera V. Smutného, trikové záběry Kouhouta a dobré kulisi které se k L. A. 30. let hodí skvěle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě mrzí, že se nepodařilo dostat do filmu naprosto žádnou atmosféru která byla třeba v seriálu s Philem Marlowem a byť je to parodie, film na mě působil jako ž enemá život.Nebudu jen hanobi tnašel jsme si i pomerně dost dobrých hlášek a ten kdo nemá averzi na Hanáka jako já může klidně 1* připdat.Škoda že tenhel film nedělal nejaký mazaný Filip, třeba by dopadl lépe. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako divadelní hra to asi může být podařené představení, ovšem převedení této hry na filmové plátno se mi příliš nezamlouvalo. Zpracování příliš očividně dávalo najevo, že se jednalo o kýčovitou parodii, bez jakékoli šťávy. Jediným plusem tak jsou herecké výkony. V mnoha miniaturních roličkách se objevují výteční herci, na kterých je vidět, s jakou chutí své postavičky zahráli. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám moc rád, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jediný člověk schopný přenést jejich humor na plátno je Tomáš Vorel. Marhoul natočil cosi, co v první části funguje jako vtipný soubor divadelních skečů a ne jako film, v té druhé zase něco, co funguje jako film, ale nefunguje jako soubor vtipných skečů. Prostě ani ryba, ani rak. Ani věčně škrobený Hanák už mi nekonvenuje tak jako v Cestě z města a nebýt několika opravdových hereckých výkonů, mohlo to skončit jako hodně velký propadák. Holt, Dobeška je Dobeška... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem uvěřit vlastním očím, jak moc je to cíleně debilní a stupidní, až je to vlastně geniální a zábavný. Václav Marhoul, ačkoli ho ve všech filmech, kde se objeví, nesnášim, připravil velmi neotřelý, zábavný, český(!) film s překvapivě skvělým obsazením, určený sice pro užší, zato však přesně cílené publikum. Jednotlivé vtipy jsou buď velice povrchní, zakládající se na slovíčkaření, nebo zkrátka tupé, mě to však sedlo dokonale a párkrát jsem se nahlas smál. Nechci s nepřeberného obsazení vyzdvihovat pouze Tomáše Hanáka, ten však má snad jako jediný hlavní roli a ostatní zaujmou v epizodních rolích či cameech, která však leckdy stojí za to...70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)
  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)

Reklama

Reklama